Hevoset

Kovalla työllä raviurheilun huippua kohti

Ravivalmentaja Jonny Länsimäki haaveilee hyvistä suomenhevosvarsoista.
Antti Savolainen
Captain Cruisea pitelevä Jonny Länsimäki ja Aino Vaaraniemi ovat kasvaneet raviperheissä. Samaa linjaa jatkaa heidän tyttärensä Jade. Jonnyn vanhempi tytär Janna ei kiireiltään ehtinyt kuvaan mukaan.

23-vuotias Jonny Länsimäki pyörittää Seinäjoen Hyllykalliolla kymmenen hevosen ravitallia. Hänen puolisonsa Aino Vaaraniemi käy muualla töissä, mutta auttaa tallilla vapaa-ajallaan. Tallin toisessa päässä on Jonnyn isällä Juhalla muutama hevonen.

”2017 pääsiäisenä tultiin tähän. Sitä ennen meillä oli talli Torniossa Ainon isän Karin tiloissa parin vuoden ajan.”

Oman tallin ohessa Länsimäki ajaa kilpaa ”oikeastaan missä vaan”. Lisäksi hän kiertää kengittämässä lähiseudulla. Hevospalvelu Länsimäellä on myös Havens-rehujen edustus ja lampaanvillakääreiden myyntiä.

”Nyt kun Aino lähti muualle töihin, on mietittävä, että supistanko hevosmäärää kahdeksaan, jolloin ehdin itse tehdä kaiken. Tai sitten määrää pitää kasvattaa 14–15:een ja palkata työntekijä.”

Tallin hevosenomistajista iso osa on pitkäaikaisia asiakkaita. Tallissa on myös useita kimppahevosia.

”Meidän hevosenomistajat ovat aivan ihanaa väkeä. He ovat oikeastaan enemmän kuin perheenjäseniä”, Vaaraniemi kiittää.

Länsimäki sanoo, että vaikka raveilla menee paremmin kuin pari vuotta sitten, uusia hevosenomistajia on vaikea löytää.

”Joskus ennen yhdellä ihmisellä saattoi olla useampi hevonen treenissä. Nyt se on melkein niin päin, että yhdellä hevosella on useampi omistaja.”

Kilpahevosen pitäminen vieraalla ei ole halpaa lystiä. Silti valmentajalle kuukausimaksusta jäävä osuus on Länsimäen mukaan pienentynyt jatkuvasti yleisen hintojen nousun myötä.

”Rehut ovat ostossa. Heinät ostan Ryti-Tytön valmentajalta Olli-Matti Porolalta, jonka kanssa ollaan muutenkin paljon tekemisissä.”

Tämän vuoden kuningatarkilvan kolmonen Ryti-Tyttö on Länsimäelle tärkeä mainoshevonen lainaohjastajamarkkinoilla.

”Olen ajanut sillä kilpaa viiden ja puolen vuoden ajan. Pääsin sillä kuningatarkilpaan mukaan jo vuonna 2016, kun olin itse vasta 21-vuotias.”

Lainaohjastaminen on tunnetusti asiakaspalvelulaji herkimmillään. Länsimäki ajaa paljon harrastajavalmentajien hevosia. He suhtautuvat lajiin välillä suurella tunteella.

”Monesti ainut ohje valmentajalta on, että hevoselle pitää antaa mahdollisuus. Pussiin ei saa jäädä, vaikka itsestä joskus tuntuu, että parempi olisi ajaa sisärataa.”

Länsimäki ja Vaaraniemi ovat molemmat kasvaneet raviurheilevissa perheissä. He pitävät työn parhaana puolena itse hevosta ja sen kanssa toimimista.

”Tavoitteena on päästä mahdollisimman korkealle. Se vie aikaa, sillä kaikki eivät voi päästä valmiiseen pöytään. Vielä jos saisi hyviä suomenhevosvarsoja rakentaa alusta asti, niin niistä olisi iloa useaksi vuodeksi”, Länsimäki tuumaa.

Palautuminen treeniä tärkeämpää

Jonny Länsimäki kertoo, että hän valmentaa tallinsa hevosia yksilöllisesti. Osin pakostakin.

”Jotenkin on tullut sellainen maine, että minulle tuodaan usein valmennukseen hevosia, jotka ovat hajonneet jostain kohtaa tai ovat hankalia käsitellä. Moni niistä on ollut sellaisia tapauksia, että aiemmat valmentajat ovat nostaneet kädet pystyyn ja luovuttaneet.”

Hänen mielestään hevosen toimimattomuus johtuu lähes aina sen vaivoista.

”Yritetään avata sitä ongelmavyyhtiä, mistä vaiva pohjimmiltaan johtuu. Hevosta yritetään kuntouttaa ensisijaisesti aina harjoitteilla ja balanssilla, tietenkään yhteistyötä eläinlääkäreiden kanssa unohtamatta.”

Talvella hevosille ajetaan pohjakuntoa viereisellä hevosreitillä. 12 kilometrin lenkkejä kertyy hevosesta riippuen kolmesta viiteen viikossa. Tallin vieressä on oma 900 metrin rata ja 1,5 kilometrin päässä on Seinäjoen ravirata sekä hiittisuora.

”Kesällä kilpureita ei paljoa ajeta kotona. Ihan selkeästi on jaksosta pois, jos niitä täällä hinkkaa.”

Länsimäki huomauttaa, että hevosta ei kärsi valmentaa lähellekään niin paljon kuin ihmistä. Palautuminen on treeniä tärkeämpää varsinkin kilpailukaudella.

”Sen on huomannut, että parhaiten pärjää, kun pitää treenikauden ja kilpailukauden selkeästi erillään.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravikuningas Costellon kanssa kaihdetaan kaavoja: "Hevoselta puuttuu kunnianhimo, joten inhimillisyys pitää säilyttää"

Nuori Janina Lehtonen tähtää ammattivalmentajaksi: ”Haaveena on, että voisin tulevaisuudessa tehdä kokopäiväisesti töitä hevosten kanssa.

”Hyvällä hevosella on mukava ajella lenkkiäkin”