Hevoset

Raviohjastajan hyvä jakso jatkuu

Ville Pohjola voi rikkoa arvostetun 100 voiton rajan tänä vuonna.
Antti Savolainen
Ville Pohjola ohjastaa vahvassa myötätuulessa. Sinikka Hemmilän omistamalla ja Pekka Visurin valmentamalla Amanda Rosella hän on voittanut tänä vuonna jo kahdeksan kertaa.

Kruunupyyn Teerijärvellä asuva Ville Pohjola, 33, on noussut 2010-luvulla tasaisen varmasti kohti suomalaisten raviohjastajien kärkeä. Viime vuonna hän oli valtakunnallisessa ajajaliigassa sijalla 23. Voittoja kertyi kaikkiaan 49.

Tämän vuoden tilastossa Pohjola oli tätä kirjoitettaessa 69 voitolla sijalla 12. Vuoden voittoprosentti on 14. Kolmen ensimmäisen joukossa hänen ohjastamansa hevoset ovat olleet joka kolmas kerta. Ajettuja lähtöjä on kaikkiaan 479.

”Vuodenvaihteen aikoihin tuli sellainen tunne, että kaikki vaan onnistuu. Siitä alkoi hyvä jakso, joka on jatkunut. Vuosi on mennyt yli odotusten”, Pohjola sanoo.

Heti perään hän muistuttaa lajin ikiaikaisesta totuudesta.

”Kalustosta riippuu paljon. Olen saanut ajaa hyviä hevosia, siitä kiitos niiden taustajoukoille.”

Kaksi viime vuotta Pohjola on keskittynyt lainaohjastajan ja kengittäjän työhön. Hän ajaa kilpaa lähes kaikissa Toto- ja paikallisraveissa Jyväskylän pohjoispuolella. Kilometrejä auton ratissa kertyy paljon.

”En ole ihan tarkkaan laskenut, että miten paljon. Alkukesästä ostetut autonrenkaat alkavat olla vaihtokunnossa. Heinäkuussa tuli kahden viikon aikana auton mittariin 4 800 kilometriä ja sinä aikana en edes käynyt kaikkia reissuja omalla autolla.”

Pohjola ohjastaa enimmäkseen harrastajavalmentajien ja puoliammattilaisten hevosia. Alueen ammattivalmentajista hän ajaa paljon Matti Matinlaurin ja Antti Isomaan hevosia. Osa valmentajista sopii ajot ja kilpailuttamisen pitkällekin etukäteen. Osa taas katsoo ilmoittaessa, että kuski on käytettävissä ja merkitsee hänet ajamaan.

”Päivä kerrallaan mennään. Kun tulen raveista kotiin, katson seuraavan päivän lähtölistat ja vihjeiden tekijöiden näkemykset ja alan miettiä, miten lähtö mahdollisesti ajetaan. Omat tutut ajokit ja alueen hevoset ylipäätään tuntee aika hyvin. Oudompien hevosten kohdalla videokirjasto on hyvä apu.”

Lajin suola on, että lähdöissä tapahtuu myös yllätyksiä. Pohjolan mukaan lähtö menee lopulta harvoin sillä tavalla, kuin sen on etukäteen ajatellut.

Hän arvioi vahvuuksikseen ohjastajana omien ajokkiensa ja vastustajien tuntemisen.

”En ole kiihkeän kilpailuhenkinen. Pystyn seuraamaan lähdön tapahtumia ja muuttamaan taktiikkaa tarpeen mukaan. Aika harvoin ajan niin sanotusti laput silmillä.”

Oma valmennustoiminta aluillaan

Kuhmoisista kotoisin oleva Ville Pohjola innostui hevosista teini-ikäisenä.

"Meilläpäin oli 80–90-luvulla hyviä hevosia, esimerkiksi K.K. Kössi ja Bettina Kähö. Vanhemmat innostuivat ravihevosista, ensimmäiset tulivat meille kotiin joskus 90-luvulla."

Perheellä oli mukavasti menestyviä hevosia, kuten valtakunnallisissa lähdöissäkin pärjännyt Tuokseri. Nykyisin maan parhaisiin lainaohjastajiin kuuluvaa miehellä ei vielä silloin ollut poltetta kilvanajoon.

"Olin kiinnostuneempi hevosten valmentamisesta. Lukion ja armeijan jälkeen tulin Kaustiselle ravikouluun ja löysin täältä nykyisen vaimoni Tiinan."

Pohjola teki koulun harjoitteluja Heikki Miettusen tallissa ja oli hänellä töissäkin.

"Heikki alkoi ilmoittaa hevosia ajettavaksi ja siitä se sitten hiljalleen lähti. Paljon on tehty yhteistyötä myös Rainer Björkrothin kanssa. Nykyään keskityn kilvanajoon ja kengittämiseen. Paitsi Paavolan Veli-Erkin hevosilla käyn joskus ajamassa hiittejä."

Ville ja Tiina Pohjola ovat käynnistämässä pienimuotoista valmennustoimintaa Kaustisen Nikulassa. Kolmen kilometrin päästä raviradalta on tarkoitus vuokrata muutama karsinapaikka.

"Tiina käy muualla töissä ja minulla riittää raveissa kulkemista. Mutta varmaan neljä–viisi hevosta saataisiin tähän meidän systeemiin mahtumaan. Jos nyt kysyntää riittää", Pohjola toteaa vaatimattomasti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vieremän juhannusraveissa ikävä kolari – Unite' Gams jouduttiin lopettamaan

Toto75-vihje: Tähen Toivomus jatkaa suomenhevosten valtakautta

MT Ravinetti: Turno di Azzurra vaihtoi tallia – Reima Kuisla siirsi talvella ostamansa orin