Hevoset

Poliisi kertoo: Näin ratsupoliisin kaviokonstaapelit valitaan

Poliisihevonen käy ennen valintaa läpi perusteellisen testijakson, jonka aikana sitä totutetaan erilaisiin tosielämän poliisitehtäviin.
Helsingin poliisilaitos
Ratsupoliisin hevosten koekäyttö aloitetaan ratsastuksella. Lopulta hevonen saattaa päästä partioimaan jopa Helsingin keskustaan.

MT kertoi aiemmin, että Helsingin ratsupoliisi etsii parhaillaan kokelaita ratsupoliisin hevosiksi.

Jotta hevonen voitaisiin valita poliisihevoseksi, sen pitäisi olla rohkea, rauhallinen ja terve. Lisäksi poliisihevoselta vaaditaan vähintään 170 senttimetrin säkäkorkeutta sekä 8–12 vuoden ikää.

Helsingin poliisin ratsupoliisitoiminnasta vastaava ylikonstaapeli Timo Kossila kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että silloin, jos hevonen täyttää ratsupoliisin hevosille ennakkoon asetetut vaatimukset, otetaan se koekäyttöön. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hevosta testataan erilaisissa tosielämän tilanteissa. Hevosta testataan kahdesta neljään viikkoa.

Koekäyttö aloitetaan ratsastuksella. Sen jälkeen siirrytään hevosen kyvyistä riippuen yhä vilkkaammille liikenneväylille. Parhaimmassa tapauksessa hevosilla mennään lopulta partioimaan jopa Helsingin keskustaan.

"Siinä katsotaan hevosten kyvyt sietää kaupungin ärsykkeitä, kuten vaikka raitiovaunuja ja ihmismassoja. Nämä meidän tämänhetkiset hevoset ovat käyneet läpi kohtuullisen kovan siedätyksen", ylikonstaapeli kertoo.

Ylikonstaapeli muistuttaa, että vaikka hevosen luonnetta voidaankin jonkun verran siedättää, luonteen pitää jo heti alussa olla ainakin jossain määrin poliisihevoseksi soveltuva.

Tällä hetkellä Helsingin ratsupoliisilla on kahdeksan hevosta. Hevoset ovat iältään kymmenestä 19 vuoteen. Nykyiset poliisihevoset ovat syntyneet pääosin Virossa tai Latviassa.

Ylikonstaapeli kuitenkin toivoisi, että Suomen ainoalla ratsupoliisiyksiköllä olisi vahvuudessaan myös ainakin yksi suomenhevonen. Ongelmaksi on tähän mennessä muodostunut se, että usein suomenhevoset eivät ole riittävän suurikokoisia. Toisaalta vaakakupissa on painanut myös hinta.

"Mitä halvemmalla saadaan, sitä parempi", Kossila sanoo.

Enimmillään poliisihevosesta voidaan Kossilan mukaan maksaa omistajalle noin 9 000 euroa. Halvimmillaan hevonen on saatu ostettua ratsupoliisiin hänen mukaansa jopa noin 2 000 eurolla.

Kossila huomauttaa, että poliisi lähtee pääsääntöisesti liikkeelle siitä, että omistaja kuljettaa poliisihevoseksi ostetun hevosen Helsingin poliisilaitokselle. Tämä asia on syytä ottaa huomioon etenkin pohjoisessa Suomessa.

Hevosen kouluttaminen joukkojenhallintatehtäviin ei ole nopea temppu. Usein siinä menee Kossilan mukaan runsas vuosi. Toisaalta koulutuksen pituus riippuu paljon hevosesta.

Jos kaksi hevosta on ominaisuuksiensa perusteella tasavahvoja, ratkaisee tällöin hevosta testanneiden poliisien mielipide. Yksi poliisi ei kuitenkaan yksin päätä hevosen hankinnasta, sillä kaikkien ratsupoliisissa työskentelevien poliisien on lähtökohtaisesti työskenneltävä kaikkien laitoksen hevosten kanssa.

"Viime kädessä siitä saattaa tulla huuto- tai lippuäänestys", Kossila kertoo.

Poliisihevoset eläköityvät tilanteesta riippuen usein noin 20 vuoden iässä. Tällöin hevosesta julkaistaan myynti-ilmoitus, ja se myydään tarjousten perusteella. Oletuksena toki on, että hevonen on terve ja hyväkuntoinen virka-urastaan huolimatta.

Lue lisää:

Haluaisitko hevosesi poliisin ratsuksi? Tällaisia ominaisuuksia poliisihevoselta vaaditaan

Lue lisää

Poliisiratsuilla hämmentävä työkeikka: Mitä nuo kaverit vetää?

Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi valittiin 20-vuotias Poke – "Saattaa torkahdella partioinnin lomassa"

Poliisi julkaisi kuvan Helsingissä liikkuvasta epäillystä sudesta: "Poliisi on tilanteen tasalla"

Poliisi otti kiinni kahdeksan eduskuntatalolla kiipeillyttä mielenosoittajaa – rikosnimikkeinä niskoittelu ja julkisrauhan rikkominen