Hevoset

Pyöräilijä liukastui hevosen jätöksiin Helsingissä – vaatii satojen eurojen korvauksia

Pyöräilijä vaatii kaupungilta yhteensä yli 400 euron korvauksia.
Jaana Kankaanpää
Korvauksia hakeva pyöräilijä kokee, ettei hevosenlanta ajoradalla ole sellainen ennalta arvattava tilanne, joka tienkäyttäjän tulee huomioida.

Pyöräilijä vaatii Helsingin kaupungilta satojen eurojen korvauksia, koska hän liukastui kadulla olleisiin hevosen jätöksiin Helsingin Töölössä.

Korvaussumma koostuu 100 euron oikeudenkäyntikuluista sekä 310 euron korvauksesta, joka koskee henkilön rikkoutuneita housuja ja kenkiä. Yhteensä hänen vaatimansa korvaussumma on siis 410 euroa.

Tapaus sattui tämän vuoden tammikuun puolivälissä hieman iltakuuden jälkeen. Korvauksen hakija oli pyöräillyt kevyenliikenteen väylällä, kun hän oli törmännyt tiellä olleeseen jäätyneeseen hevosenlantaan. Törmäyksen johdosta hän oli kaatunut.

Korvauksia hakeva henkilö epäilee, että jätökset ovat peräisin Helsingin ratsupoliisin ratsusta. Hänen mielestään Helsingin kaupunki ei ole täyttänyt kunnossapitolain mukaisia velvollisuuksiaan, koska hevosenlantaa ei ollut siivottu vilkasliikenteiseltä väylältä.

Hakijan mukaan hän on ajanut polkupyörällään tapahtumahetkellä vauhtia, joka on ollut pimeisiin olosuhteisiin sopiva. Hän kokee, ettei hevosenlanta ajoradalla ole sellainen ennalta arvattava tilanne, joka tienkäyttäjän tulee huomioida.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee korvausasiaa huomenna tiistaina. Sama henkilö on vaatinut korvauksia jo aiemmin, mutta nyt kaupunkiympäristölautakunnan esityslistassa esitetään, että lautakunta hylkäisi asiasta tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Esityslistassa todetaan, että mikään laki ei velvoita ratsupoliiseja itse keräämään hevostensa jätöksiä. Oikeuskäytännössä hevosenlannan keräämättä jättämistä ei myöskään ole yksiselitteisesti katsottu roskaamiseksi. Esityslistassa huomautetaan, että hevosenlanta on kasviperäistä, joten se hajoaa ja leviää esimerkiksi sateiden mukana melko nopeasti, eikä aiheuta samanlaisia haittoja kuin koirien jätökset.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue lisää:

Pitääkö hevosen jätökset kerätä? Näin viranomainen vastaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tutkijat yrittävät kloonata 42 000 vuotta vanhan hevosen

Helsingin pormestari Vapaavuori: "Vaaleja tulee ja menee–maaseudun ja kaupunkien yhteiselo jatkuu"

Kansallismuseon laajennuksesta toista sataa ehdotusta