Hevoset

Kummihevoset piristävät Yläneen vanhuksia – samalla varsat oppivat hyville tavoille

Vaikka suomenhevonen on Säterien perheen elämässä pääosassa, löytyy tallista myös shetlanninponeja ja pari lämminveristä.
Sanne Katainen
Katariina Säteri on tottunut hevospuuhiin. Varsoja opetetaan käsittelemällä siitä säännöllisesti pihatossa. Kesäisin ne tottuvat ihmisiin kummihevosina.

Pöytyän Yläneellä vanhusten hoitokodissa on kesäisin päivähoidossa myös lauma suomenhevosia.

Hevoskasvattajat Heli ja Matti Säteri kuljettavat vuoroon siitosori Kilun Peedron tai tammoja varsoineen tarhaan hoitokodin viereen. Yläneen Lions Club teki tarhan tätä varten reilu kaksi vuotta sitten.

Vanhukset voivat sitten joko itse tai avustettuina käydä tervehtimässä hevosia. Taputtelijoita on riittänyt.

Hoitokodissa on paljon vanhuksia, joilla on elämänsä varrelta taustaa suomenhevosten kanssa toimimisesta, Heli kertoo.

Idea syntyi jokunen vuosi sitten Ypäjän jokakeväisessä suomenhevosseminaarissa, jonka aiheena oli terapiatyö. Säterien mieleen jäi esimerkki, miten kummihevonen voi saada jopa muistisairaan vanhuksen toimimaan luontevasti hevosen kanssa ilman mitään sairauden normaaleja vaivoja.

"Hevosten seura aktivoi vanhusten muistia. Ja näyttää se aktivoivan myös muita kyläläisiä vanhempia ihmisiä. Sinne tullaan rollaattorilla ja kävellen säännöllisesti katsomaan, ovatko hevoset tänään paikalla."

Samalla hevoset tottuvat kaikenlaisiin välineisiin. Rollaattori, pyörätuoli tai sairaalan siirrettävä vuodekaan ei niitä ihmetytä.

"Onhan kuljettamisessa vaivaa, kun aamulla viedään sinne ja illalla kotitalliin", toteaa Matti.

"Mutta eipä tarvitse varsoja erikseen kovasti opettaa. Ne menevät autoon sujuvasti ja tottuvat ihmisiin ja käsittelyyn. Se on palkinto nähdystä vaivasta."

Hevoset ovat sananmukaisesti yhdistäneet Säterin pariskunnan: he tapasivat raveissa Metsämäessä vuonna 1992. Matti oli ostanut 16-vuotiaana ensimmäisillä kesätienesteillään hevosen. Heli sai sellaisen jo 9-vuotiaana isoisältään.

Pian 23 vuotta sitten parin mennessä vihille Matti osti hänelle häälahjaksi tamman, ja Helin aiempi tamma asusti jo siinä vaiheessa valmiiksi tilalla. Niistä alkoi tilan kasvatustoiminta.

Suomenhevosten lisäksi lemmikkieläinhoitolaa pitävä Heli kasvattaa myös harvakseltaan saksanpaimenkoiria.

Hevostilan arjessa myös jälkikasvu vähintään tottuu eläinten hoitoon liittyviin töihin.

Ainakin tyttäret Johanna ja Katariina ovat perineet hevosinnostuksen. Molemmat ovat myös ohjastaneet raviponeja, joita on kaksi ja onpa tilan kasvateissa niiden jälkeläisenä myös yksi shetlanninponi.

Johanna on jo siirtynyt ajamaan myös ravureita.

Varusmiespalvelusta suorittava Matias ja ammattikoulussa kuljetusalaa opiskeleva Santeri ovat myös tottuneita hevosten kanssa työskentelyyn. Helin mukaan Santeria motivoi hevostilan töissä silti eniten kaikki se, minkä voi tehdä traktorilla.

Säterien kotona toimii myös ponikerho, jossa nuorimmat osallistujat ovat alle kouluikäisiä. Siellä opetellaan hevosen käsittelyn alkeita. Yhtenä hoidettavana palvelee kuuliaisesti myös Kilun Peedro, niin ori kuin onkin.

MT:n hevosteemassa kerrotaan Säterien suomenhevoskasvatuksesta (juttu vaatii kirjautumisen).

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hevosen viisaus miellyttää Hanna Tapolaa – "Se tietää, kenelle tätä työtä tehdään"

Nuoren hevosen opettaminen on Sanna Kiiskille työn suola – "Meillä hevoset saavat olla omia persooniaan"

Kommentti: Nykyajan hevoskasvattaja tarvitsee palveluita