Hevoset

Ohittaako Mäki-Tulokas tai Ojanperä Niemisen vuoden valmentajana?

Ohjastajakisassa nuorten kaarti nousi vuonna 2018 kirittämään Forssia ja Moilasta.
Suomen Hippos / Ilkka Lukka
Markku Nieminen on valittu vuoden ravivalmentajaksi jo viisi kertaa. Viime vuonna hänet palkittiin Ravigaalassa raviurheilun kultaisella ansiomerkillä, jota voidaan pitää raviurheilun elämäntyöpalkintona.

Kuluneen vuoden parhaita palkitaan tänään illalla Seinäjoella Ravogaalassa. MT vertaili kärkiammattilaisten ansioita tunnuslukujen valossa.

Voittosummalla mitaten valmentajien ykkönen oli viime vuosien tapaan Markku Nieminen. Hän on Pekka Korven tavoin voittanut vuoden valmentajan tittelin jo viisi kertaa, mistä hänet palkittiin vuosi sitten raviurheilun kultaisella ansiomerkillä.

Nyt saatetaankin saada vuoden valmentajaksi kokonaan uusi nimi.

Tapio Mäki-Tulokas Tammelasta ja Antti Ojanperä Pihtiputaalta kävivät kaverillisen tiukan kisan. Heidän voittoprosenttinsa oli vuoden lopulle asti aivan sama, 26. Kummallekin valinta olisi uran ensimmäinen.

Myös T76-valmentajaliigan voitosta herrat kamppailivat pitkään. Ojanperä vei sen lopulta 22 ykkösellä Mäki-Tulokkaan 17:ää vastaan.

Vaikka Mäki-Tulokas siis keräsi eniten voittoja, pihtiputaalainen on keskinäisten lukujen valossa ehkä hitusen vahvemmilla.

Antti Ojanperä, joka pyörittää tallia vaimonsa Jutta Ihalaisen kanssa, kokosi valmennettavillaan ensi kertaa yli puolen miljoonan voittosumman siitäkin huolimatta, että tallin kovimmat suomenhevoset Jokivarren Kunkku ja Evartti olivat loukkaantumisten vuoksi sivussa. Suurimmat menestykset olivat Herra Heinämiehen Derby-voitto ja Josveisin voitto Pariisin kylmäveriottelussa.

Tapio Mäki-Tulokas teki valmennettavillaan tasaista työtä läpi vuoden ja saavutti niin ikään uransa parhaan kauden voittosummalla mitaten, mutta suuret menestykset kiersivät hänet.

Italiaan joulun alla siirtynyt Attack Diablo oli tallin ykkös­hevonen: se nousi orien ja ruunien ykköskaartiin voittamalla muun muassa Killerin Ellitin ja loisti myös montéssa.

Nuorista Mr Big Star oli Kriteriumin kolmas.

Markku Niemisellä on Urjalassa ja Teivossa treenissä 61 hevosta. Määrä on suurin suomalaisvalmentajista kotimaassa.

Suuresta voittosummasta huolimatta kausi ei sisältänyt edellis­vuosien kaltaisia menestyksiä ikäluokkakisoista.

Niinpä Niemisen ohitti hevoskohtaisessa tuloksessa myös Harri Koivunen, joka valmentaa Turussa Metsämäen radalla. Hänen hevostensa keskimääräinen voittosumma on Ojanperän jälkeen toiseksi korkein. Koivusen valmennettavat juoksivat myös rahaa tallin kaikkien aikojen ennätyksen.

Hevosopiston valmentaja Aripekka Pakkanen on voittosummassa Koivusen edellä. Kaksi kolmasosaa summasta on kuitenkin yhden hevosen, Staro Miamin ansiota. Ruotsissa syntynyt, suomalaisomisteinen 3-vuotias tamma oli ikäluokkansa parhaimmistoa ja kilpaili Mika Forssin ohjastuksessa vain kotimaassaan.

Ajajaliigan kärjessä oli tänä vuonna aiempaa tasaisempaa. Kun hämeenkyröläinen Forss on ohjastanut runsaasti myös Ruotsissa, Vihdissä asuva Ari Moilanen haastoi häntä ykkössijoissa vuoden viime päiviin asti.

Tolppia kertyi lopulta Forssille kolme enemmän.

Nuoret ohjastajat murtautuivat lopullisesti kaksikon vanaveteen. Jämsäläinen Hannu Torvinen sai pihtiputaalaiselta ystävältään Santtu Raitalalta voittomäärissä todella tiukan vastuksen.

Tilaston viides, turkulainen Olli Koivunen on viisikon paras totokuski. Hän kannusti ajokkinsa kolmen kärkeen 39 prosentin varmuudella.

Sekä kaikki viisi parasta valmentajaa että ohjastajaa on kutsuttu tänään Ravigaalaan jännittämään niin omien luokkiensa kuin parhaiden hevosten valintoja.

Vuoden parhaita on jaettu vuodesta 1995. Ravigaala on katsottavissa suorana Veikkauksen Toto-TV:stä kello 21 alkaen. Sen juontavat tutut raviselostajat ja -toimittajat Lauri Hyvönen ja Antti Pylkkänen.

MT uutisoi Ravigaalan valinnat paikan päältä.

Lue myös ravivuoden 2018 kooste:

Ranch Kelly ja Josveis valloittivat Ranskan, Forss teki nousua Ruotsissa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravikuningatar Vieskerin Virva on kestävyyden malli – "hevosen ehdoilla edetty"

MT Ravit Antti Ojanperällä: "Kyllä Kunkku tulee vielä takaisin"

Toto75-vihje: Vermossa kolmen kakkosen varaan