Hevoset

Sari Vesala toteutti haaveensa uudesta tallista – ”Hevosten kuntouttaminen on aina ollut minulle se juttu.”

Sari Vesala on hevosalan monitoimiyrittäjä. Hän hieroo, kuntouttaa, kengittää ja valmentaa hevosia.
Antti Savolainen
Hidden Away nautiskelee solariumista Sari Vesalan uudessa tallissa.

Tyrnävällä Leppiojantie 26:ssa vietettiin viime viikonloppuna uuden tallin avajaisia. Sari Vesalan (tyttönimeltään Pääaho) pitkäaikainen unelma toteutui, kun 10-paikkainen talli, kävelymatto, solarium ja hyvät hoitotilat valmistuivat.

”Joskus neljä–viisi vuotta sitten hieroin ja kengitin hevosia tässä samalla paikalla vanhan tallin päässä kylmässä ladossa. Silloin haaveilin, että voi kun saisin tehdä tätä sisällä.”

Uutta tallia tehtiin parin vuoden ajan illat ja muu vapaa-aika. Talkooväestä isoimman kiitoksen saavat isä ja aviomies Timo Vesala.

”Ostin tämän tilan jo vuonna 2008 ja ensimmäiset talli­piirustukset tein 2009. Onneksi en silloin alkanut rakentaa, niissä piirustuksissa karsinoita oli aivan liikaa.”

Välillä Vesala oli muutaman vuoden töissä Ruotsissa Robert Berghin ja Per Linderothin ravitalleilla sekä työskenteli palkattuna valmentajana ratatallilla Torniossa.

Vuonna 2016 alkoivat hevos­hierojan opinnot. Samalla idea nykyisestä yritystoiminnasta sai ilmaa siipien alle.

”Hevosten kuntouttaminen on aina ollut minulle se juttu.”

Vesala tekee yhteistyötä Kruunupyyssä pian yhdeksän vuotta kuntoutuskeskusta pyörittäneen Laura Biskopin kanssa.

”Minulla tämä on vielä pienimuotoista, kun taas Lauralla on oikein kuntoutuskeskus ja enemmän laitteita sekä kokemusta laitekuntoutuksesta.”

”Olen saanut häneltä paljon neuvoja. Joku hevonen voi käydä täällä ensin kokeilemassa kävelymattoa ja mennä sitten Lauralle pidemmäksi aikaa tai vastaavasti hänellä ollut hevonen voi käydä täällä kävelemässä.”

Vesala kuntouttaa sekä ratsuja että ravureita. Myös esimerkiksi ruunauksen tai muun leikkauksen jälkeen hevosta on hyvä liikuttaa hallitusti kävelymatolla.

”Kuntoutettavista hevosista pitää muistaa, että jossain on aina ongelman syy. Ei ole päivänselvää, löydetäänkö sitä. Jos hevonen vaikka ontuu toista etujalkaa, eikä syytä sieltä tunnu löytyvän, voi vaivan varsinainen aiheuttaja voi olla jossain aivan muualla. Se sitten yritetään löytää.”

Tällä hetkellä Vesalaa työllistävät eniten kengittäminen ja lihashuolto. Talliin ovat tervetulleita niin ajohevoset, varsat, kuntoutujat kuin vaikka päiväseltään matolla käyvätkin.

Omistaja voi tuoda hevosensa talliin myös oman matkansa tai pakkaskauden ajaksi liikutettavaksi.

”Yritän keskittää toiminnan tähän omalle tallille ja aivan lähialueille. Sillä tavoin saan järjestettyä aikaa myös vuoden vanhalle tyttärelleni.”

Vesalan mukaan palkitsevinta työssä on, kun pystyy auttamaan hevosta.

”Onnistunut hoito tuo hyvän mielen itsellekin. Vaikeat tapaukset ovat melkein niitä mielenkiintoisimpia, vaikka ymmärrän hyvin, että hevosenomistajista ne eivät tunnu mielenkiintoisilta.”

Lue lisää

"Koko tämä raviharrastus alkoi ihan vahingossa"

Aamulla ensimmäisenä ja illalla viimeisenä mielessä

Yle: Kymmenissä kunnissa valtaa siirretty poliittisilta päättäjiltä kunnanjohtajalle lain vastaisesti

"Täällä maalla on tehtävä monenlaista, jos aikoo yrittäjänä pärjätä"