Hevoset

Ministeri Leppä vahvistaisi suomenhevosen asemaa hevostaloudessa – esittää korotuksia palkintoihin ja kasvatustukeen

Ehdotus käsitellään yhdessä hevosalan kanssa. Muutokset tulisivat voimaan aikaisintaan 2020.
Sanne Katainen
Suomenhevosia Säterin hevostilalla.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) vaatii, että suomenhevosen asemaa hevostaloudessa vahvistetaan.

Leppä esittää, että suomenhevosten ikäluokkalähtöjen ja Kuninkuusravien palkintotasoa sekä suomenhevosratsujen kasvatustukea korotetaan. Ehdotus tullaan käsittelemään yhdessä hevosalan kanssa, osana hevostalouden vuosittaista tuotonjakoprosessia.

Muutokset tulisivat voimaan aikaisintaan vuoden 2020 alusta.

Nuorten suomenhevosten kilpailujen palkintotasoa ehdotetaan parannettavaksi yleisesti. Suomenhevosten ikäluokkalähtöihin osallistuminen tulisi saada entistä kannattavammaksi lähtöjen voittajien lisäksi kaikille osallistuville valjakoille.

Nuorille suomenhevostammoille tulisi järjestää nykyistä enemmän omia lähtöjä ja nostaa myös niiden palkintoja. Kuninkuusravien osakilpailulähtöjen palkintoja ehdotetaan korotettavaksi, jotta tapahtumaan osallistuminen olisi houkuttelevampaa.

Maa- ja metsätalousministeriö asetti vuoden 2017 marraskuussa hevosalan selvityshenkilöksi erikoiseläinlääkäri Antero Tupamäen, jonka tehtävänä oli laatia toimenpide-ehdotukset hevostalouden edistämiseksi sekä hevosalan yleisten toimintaedellytysten, alan yritysten kilpailukyvyn ja hevosten hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Selvitysmiehen työn tueksi yli sata alan asiantuntijaa esitti näkemyksiään hevosalan tulevaisuuden tarpeista.

Tupamäen koostama aineisto on viimeistelty ministeriössä.

Hevostalousselvityksessä tuodaan esille kymmenen pääasiallista kehittämiskohdetta liittyen hevosalan opetukseen sekä tutkimus- ja hanketoimintaan, hevosalan yrittäjyyteen ja hevosavusteiseen kuntoutukseen, alan tiedotukseen, markkinointiin ja neuvontaan, hevoskasvatukseen sekä hevosalan keskusjärjestöjen hallintoon ja organisoitumiseen.

Selvityksessä esitetään, että suomenhevosrodun asemaan kasvatuksessa kiinnitetään erityistä huomiota.

"Selvitystyön ja hevosalan kanssa käytyjen keskustelujen nojalla on käynyt selväksi, että suomenhevosella on koko kansan tuki takanaan. Siksi ehdotankin näitä edellä mainittuja toimenpiteitä Hippoksen ja koko hevosalan arvioitavaksi", toteaa Leppä ministeriön tiedotteessa.

"Olen saanut raviradoilta paljon palautetta tukijärjestelmän passivoivista ongelmista. Siksi onkin hyvä, että hevostalouden toimintatuen oma varainhankinta lasketaan tästä vuodesta eteenpäin Euroopan komission valtiontukipäätöksen ensimmäisen ja toisen vuoden keskiarvosta, jota sitten käytetään loppukausi. Näin raviradoilla on aito mahdollisuus lisätä omaa varainhankintaa. En ole täysin tyytyväinen järjestelmän kannustavuuteen, mutta tämä on merkittävä askel parempaan suuntaan."

Lepän mukaan tukijärjestelmästä on rakennettava sellainen, että se kannustaa raviratoja kehittämään omaa varainhankintaa ja toimintaa mahdollisimman paljon.

"Lisäksi tämä on ensimmäinen vuosi, kun nuorisotyö huomioitiin omana ryhmänään raviratojen toimintatuen kustannuksissa. Mahdollisuudet kasvattaa nuorisotyön avustusosuutta jatkossa näyttävät hyviltä."

Ministeri Leppä pitää selvitystyötä hyvänä pohjana parhaillaan Suomen Hippos ry:ssä valmisteltavalle hevosalan tulevaisuustyölle.

Lue lisää

"Siinä voima mylvi – kavio etsi oikean sijan": Suomalainen työhevonen on valittu tämän vuoden maatiaiseläimeksi

"Olen kaikkea hevosella tehnyt mitä voi", sanoo maatilan ja metsätalouden töistä nuorena aloittanut ravilegenda Reijo Borgström

Maaseutu ja suomenhevonen kuuluvat yhteen

Viikon vieras: Anna Hiltusella on polte hevoshommiin ja myös lainaohjastamiseen – aikoo ilmoittautua usein kuskipörssiin