Hevoset

Liberan Mikko Kiesiläinen kritisoi raviurheilun tukijärjestelmää: "Täysin hyvän hallintotavan vastainen"

Toiminnanjohtajan mukaan väite siitä, että suomalainen raviurheilu tuottaa enemmän kuin alaa tuetaan, ei pidä paikkaansa.
Carolina Husu
Mikko Kiesiläinen kritisoi ajatusta, jonka mukaan ravipelien tuotot ovat niin sanotusti hevosurheilualan omia, ja näin ollen ne kuuluvat hevosurheilulle.

Ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen kritisoi hiljattain julkaistussa blogikirjoituksessaan hevoskasvatuksen ja hevosurheilun nykyistä tukijärjestelmää, jossa Suomen Hippoksella on oikeus päättää, mihin 40 miljoonan euron potti rahapeliyhtiö Veikkauksen voittoja käytetään

Hippos tekee vuosittain maa- ja metsätalousministeriölle esityksen siitä, miten 40 miljoonaa euroa jaetaan raviratojen ja muiden alan toimijoiden kesken.

"Järjestelmä on täysin hyvän hallintotavan vastainen. Tukien saajat itse toimivat esittelijänä tukien jakamisessa. Näin vahva esteellisyys lähentelee jo rakenteellista korruptiota", Kiesiläinen jyrähtää.

Toiminnanjohtajan mukaan väite siitä, että suomalainen raviurheilu tuottaa enemmän kuin alaa tuetaan, ei pidä paikkaansa. Hän huomauttaa, että hevosurheiluun liittyvän vedonlyönnin liikevaihdosta ja tuotoista huomattava osa tulee Ruotsin sekä Ranskan raveihin liittyvästä vedonlyönnistä, ja nämä tuotot ohjataan suomalaisen hevostalouden tukemiseen.

"Esimerkiksi vuonna 2016 yli neljäsosa Fintoton liikevaihdosta tuli näistä ulkomaisista kohteista. Näistä peleistä saatuja tuottoja voisi aivan hyvin käyttää muuhunkin kuin suomalaisen hevostalouden edistämiseen", hän ehdottaa.

Kiesiläinen huomauttaa, että rahapelimonopolin tehtävä on rajoittaa vedonlyöntitarjontaa. Jos rahapeleistä halutaan kerätä tietty summa valtion kassaan, kokonaistarjontaa voidaan säädellä sen mukaisesti että haluttu summa saadaan.

"Jos raviurheilu lakkaisi valtion tukien poistamisen myötä, niin Veikkaus voisi aivan hyvin lisätä sellaisten pelien tarjontaa, jotka eivät vaadi 40 miljoonan euron vuosittaista tukea", Kiesiläinen kirjoittaa.

Kritiikkiä Kiesiläiseltä saa myös ajatus, jonka mukaan ravipelien tuotot ovat niin sanotusti hevosurheilualan omia, ja näin ollen ne kuuluvat hevosurheilulle.

"Urheilulaji ja siihen liittyvä vedonlyönti ovat kaksi eri asiaa. Yhtä hyvin vedonlyönnin kohteena oleva Euroviisut voisi vaatia, että laulukilpailuun liittyvän vedonlyönnin tuotot kuuluvat laulajille tai yhdysvaltain presidenttiehdokkaat voisivat vaatia että presidentinvaalien tulokseen liittyvän vedonlyönnin tuotot kuuluvat presidenttiehdokkaille", hän pohtii.

Kiesiläisen koko blogikirjoituksen pääset lukemaan tästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravit palaavat Ylelle – näyttää tänä vuonna neljä ravitapahtumaa

Libera kritisoi valtionosuusjärjestelmää: "Lähes koko tasausjärjestelmän maksattaminen pääkaupunkiseudun kunnilla on lyhytnäköistä politiikkaa"

Vihreiden ehdokas lakkauttaisi lomituspalvelun epäreiluna ja kalliina – "hidastaa tilojen kasvua"