Hevoset

Poninuorten gaalassa juhlittiin huippuja: ohjastaja Nina Hänninen kirkkain tähti

Suomalaiset poniravivaljakot murtautuivat viime vuonna lopullisesti kansainväliselle huipulle. Pomona II ja Ernst Rivaldo olivat Vermon lauantai-illassa juhlituimmat ponit.
Suomen Hippos / Helenä Hyvämäki-Mäenpää
Nina Hänninen ylsi 200 voiton kerhoon Orimattilassa elokuun alussa.

Kouvolalainen Nina Hänninen sai Vermon raviradalla Espoossa lauantaina Suomen Hippoksen kunniamaininnan, joka on ravinuorille harvinainen. Keväällä 18 vuotta täyttävä Hänninen ylsi viime elokuussa ensimmäisenä suomalaisena 200 voiton kerhoon.

Hänninen on sekä valmentanut että ohjastanut raviponeja vuodesta 2012. Kuluva kahdeksas kausi on hänen viimeisensä ennen mahdollista siirtymistä kilpailemaan vain hevosilla.

Vuosittaisessa Young Power -gaalassa vuoden parhaan ohjastajan pystin sai Pinja Iltanen Haminasta. Vuoden montéohjastaja oli Viivi Mäki-Jaakkola Pöytältä.

Shetlanninponeissa eli A-kategoriassa vuoden ponivaljakko oli itseoikeutetusti Pomona II, jonka takana töitä tekevät nyt orimattilalainen valmentaja Oona Halme ja ohjaksissa kaustislainen Elina Miettunen.

Pomona voitti Tukholman suurkisan, MiniElitloppetin jo kolmannen kerran. Se nosti sipoolaisten veljesten Mats ja Emil Havulehdon omistaman tamman ponien kaikkien aikojen kansainvälisten tähtien joukkoon. Aiemmin Pomonaa valmentanut Mats on siirtynyt työskentelemään ravihevosten maailmaan, mutta 16-vuotias Pomona jatkaa loistokasta uraansa vielä ensi kesän.

Viime toukokuun MiniElitloppet osoitti Hännisen 200 voiton ohella, että suomalaiset ovat nousemassa ruotsalaisten rinnalle poniraviurheilun kansainväliselle huipulle. Shetlanninponien luokassa suomalaiset valtasivat neljästä kärkisijasta kolme.

Isompien B-ponien vuoden valjakkoa ei liioin tarvinnut miettiä. Pystin vei moninkertainen ennätysten tehtailija russponi Ernst Rivaldo laihialaisen valmentaja-ohjastansa Eveliina Hietasen kanssa.

Ernst Rivaldon juoksema Suomen mestaruus olin vuoden sykähdyttävin poniravihetki. 15-vuotias ori lopetti samalla pitkän uransa viimeisessä startissa Rovaniemen Kuninkuusraveissa. Ernstin omistaa Mira Kaappola.

Raviponien tähtien talliin ylsivät Ernst Rivaldo ja shetlanninponitamma Mimmi VI, jonka omistaa Oona Mattinen Saarijärveltä. Tähtien talli ei kasva vuosittain vaan sinne valitaan hevosten vastaavan ”Hall of Famen” tavoin vain harvat huiput, jotka ovat vieneet urheilulajia eteenpäin ja jääneet myös raviyleisön mieleen.

Kaikkiaan palkittavia luokkia oli 34. Kaikki palkitut löytyvät Suomen Hippoksen ravinuorten sivulta. Illan parhaita paloja löytyy Facebookista ja Instagramista tunnuksella @raviurheilunnuorisotoiminta.

Juttua korjattu 11.2. kello 11.37: Ernst Rivaldon omistaja on Mira Kaappola, ei Merja Kaappola. Ernst Rivaldo on ori, ei ruuna.

Lue myös:

Ernst Rivaldosta kerrottiin Kuninkuusravien ennakkojutussa

Millä mielin Elitloppet-voittaja Elina Miettunen suuntasi kotimaan isoimman yleisön eteen Kunkkareihin

Mimmi VI:n varsa kirmasi toissa kesänä MT:n videolla

MT Hevoset
Lue lisää

Poniraviurheilijat avaavat Kunkkarit tänäkin vuonna – "ihmisiä valtavasti ja kannustus on kovaa"

Poniraveissa parasta on kaikki – "Poni hoidetaan yhtä hyvin, tuli sitten voitto tai hylkäys"

"Käymme vuorokaudessa Solvallassa kotoa käsin. Kompakti matka, ja asenteestahan se loppujen lopuksi on kiinni” – Jan Söderströmille Ruotsin päärata on tuttu paikka

"Kun teen jotain, niin haluan olla siinä mukana 110-prosenttisesti” – ratsuponien ja -hevosten kasvattaja innostui myös ravureista

MT Hevoset