Ravurijalostuksen tilanne ristiriitainen – radoille saatu huippuhevosia mutta kasvatus hiipuu - Hevoset - Maaseudun Tulevaisuus
Hevoset

Ravurijalostuksen tilanne ristiriitainen – radoille saatu huippuhevosia mutta kasvatus hiipuu

Lahden Jokimaalla palkittiin parhaita siitostammoja ja valittiin kaksi uutta siitosoria. Pohjois-Savon hevosjalostusliiton Hannu Ala-Korpi palkittiin vuoden ammattilaisena.
Sanne Katainen
Suomenhevosten kasvattajia tarvittaisiin lisää.

"Meillä on tällä hetkellä radoilla ihan äärimmäisen hyviä hevosia molemmissa roduissa. Niistä pitää olla ylpeitä”, sanoi Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää perjantaina vuotuisilla ravihevosten jalostuspäivillä Lahden Jokimaalla.

Samaan aikaan hevosjalostuksessa on isoja haasteita.

Lämminveriravurien tunnistusjupakkaa käsitellään oikeudessa. Koska Hippos on asiassa haastettuna, järjestö ei voi keskeneräistä tapausta käsitellä.

Mäenpää kuitenkin vetosi yhtenäisyyden puolesta. Kiistelyn jatkuessa häviäjänä on nimenomaan koko ala, voittajia ei ole.

Lisäksi hevoskasvatuksessa on meneillään merkittävä sukupolvenvaihdos pitkään kasvattaneiden pienomistajien luopuessa pikkuhiljaa toiminnasta.

Mäenpää kävi läpi viime vuoden jalostuslukuja (MT 17.1.). Astutusten määrät ovat kääntyneet laskuun muutaman hyvän vuoden jälkeen.

Luonnonvarakeskuksen tuore selvitys osoittaa paitsi hevosten myös kasvattajien määrän laskua, kun vanhempia sukupolvia on luopunut kasvatuksesta.

”Tämä korostaa raviurheilussa kasvatuksen ja kilpailutoiminnan yhteistyötä – kumpikaan ei pärjää ilman toistaan”, Mäenpää sanoi.

Hänen mukaansa lähivuosina alkaa myös kasvatuksessa näkyä selvästi se, mistä hevosenomistuksen puolella on puhuttu jo pidempään: tarvitaan uusia ihmisiä jatkuvuuden vuoksi.

Seminaarissa arvioitiin, että erityisesti huomiota tulee tässä mielessä tarvitsemaan suomenhevonen. Nopeammin kehittyvänä lämminveriravurit kerännevät helpommin omistajia ja myös kasvattajia, kun taas varsinkin suomenhevosen kohdalla tulee näkyviin yleisöstä kuultu huomio, että ”ihmisen ikä on lyhyt hevosia jalostaessa”.

Jalostuspäivillä palkittiin tuttuun tapaan viime vuoden parhaat jalostukseen tarjotut juoksijatammat. Palkitseminen perustuu näyttelyssä annettuihin rakenne- ja käyttöpisteisiin.

suomenhevoset:

1. Huiskeri 60,0 pistettä, isä Viesker – emä Virkku-Huki, emänisä Jannen Suikku, omistaja Talli Huki, Kempele

2. Ukaasi 59,5 p, i. Valtraus – e. Eloveena, ei. Kihin Hiski, om. Aikapojat Team & Markun Talli, Pori

3. Hetviina 59,0 p, i. Sipori – e. Hetvi, ei. Tino, om. Christer Sandholm, Kirkkonummi

lämminveriset:

1. Lovely Sky 51,5 p, i. Love You – e. Vanilla Sky, ei. Pearsall Hanover, om. Heikki Mikkonen, Juankoski

2. Ranch Kelly 51,0 p, i. Tsar d´Inverne – e. Gabriela Kemp, ei. Speedy Somolli, om. Kelly´s Team, Mäntyharju

3. Quick Desire 50,5 p, i. Ever to Exel – e. Clash Photo, ei. S.J.´s Photo, om. Irma, Mari ja Mervi Liedes, Halsua

Jalostuspäivillä hyväksyttiin myös kaksi uutta siitosoria. Viktor Kärppä (isä Boker – emänisä Saran Salama) sai II palkinnon. 8-vuotiaan oriin omistavat Ravitalli Esa Holopainen ja Hannu Vilka.

Lisäksi jalostusoikeudet sai vasta Suomeen tuotu Crazed (isä Credit Winner – emänisä Mr Lavec), joka arvosteltiin jälkeläisnäyttöjen perusteella. Amerikkalaisoriin omistaa hollantilainen Newport Breeding BV ja se tulee astumaan Maaningan oriasemalla.

Arvosteltujen oriiden lisäksi Jokimaalla nähtiin 16 siitosoritta. Oriparaati saikin kävijöiltä kiitosta, ja sille toivottiin jatkoa sekä useampia oriita esille.

Uutta jalostuspäivillä oli se, että myös hevosjalostuksen ammattilaiset saivat tunnustusta. Vuoden hevosjalostusliittona ja vuoden toiminnanjohtajana palkittiin Pohjois-Savon hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja Hannu Ala-Korpi.

Ala-Korpi tunnetaan aina positiivisena ihmisenä, joka osoittaa kaikissa tilanteissa kykyä yhteistyöhön.

Kunniamaininnan sai Etelä-Savon hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja Outi Ruottinen, jota kiitettiin erityisesti huolellisista dokumenteista.

Jokimaalle kokoontui torstaina ja perjantaina yli 200 ravihevoskasvatuksen ja -jalostuksen ammattilaista ja aktiiviharrastajaa, mikä on kaikkien aikojen suurin osallistujamäärä.

Jalostuspäivillä on pitkä perinne. Ne järjestetään aina kevättalvella saman kesän Kuninkuusravien paikkakunnalla, joka on siis tänä vuonna Lahti.

Jalostuspäivien ohjelmaa voi katsoa jälkikäteen verkon kautta maksullisen videopalvelun kautta: https://haven.fi/live/.

Lue lisää

Mikko Väisänen Vieremältä vuoden suomenhevoskasvattaja

Karjalan vanha tammalinja tuottaa menestyjiä Rasivaaran kupeella

Korona-aika saa monet toteuttamaan haaveensa kotieläimestä – Ruotsissa hevoskauppa käy vielä kiivaampana kuin koirien myynti

Matkaratsastuksen konkari tempaisee – ratsastaa ensimmäisenä suomalaisena Hangosta Nuorgamiin suomenhevosillaan