Hevoset

Varsat vetävät Erkki Lappia puoleensa: "Nykyajan varsat ovat pääsääntöisesti helppoja opettaa”

Lappi kertoo, että mitään isompia vahinkoja ei ole vuosien varrella sattunut.
Antti Savolainen
Erkki Lappi olisi valmis keskittymään varsojen opetukseen ja alkuvaiheen valmennukseen. Kuvassa ajokkina kaksivuotias Boulder Vulcanus.

Erkki Lappi on valmentanut ravureita itsenäisenä yrittäjänä reilut viisi vuotta. Jo aiemmin hänellä oli pitkä kokemus alalla työskentelystä muiden palkkalistoilla ja harrastuksena syntymäkodissa.

”2013 vuoden lopulla tulin tänne omien hevosten kanssa ja pian talliin alkoi tulla vieraidenkin hevosia. Tähän mahtuu 18 hevosta ja oikeastaan koko ajan on ollut täyttä”, hän kertoo tallillaan, joka sijaitsee kylätietä pitkin 1,5 kilometrin päässä Kaustisen raviradasta.

Tallin hevoset ovat pääsääntöisesti varsoja, mukaan mahtuu myös pari nuorta kilpahevosta. Lappi onkin monen silmissä leimautunut varsojen ajolle opettajaksi ja nuorten hevosten valmentajaksi. Se ei miestä haittaa, päinvastoin.

”Sydän sykkii varsan opetukselle, niiden kehitystä on mukava seurata. Minulle olisi oikeastaan ihannetilanne, jos voisin keskittyä pelkästään varsojen opettamiseen ja ensimmäisen vuoden valmentamiseen. Ihan mieluusti tekisin sitä vaikka alihankintana muille treenareille ja tietysti yksittäisten varsojen tuojillekin. Minua ei haittaa, jos varsa lähtee ensimmäisen vuoden jälkeen jonnekin muualle treeniin.”

Uudet varsat tulevat talliin yleensä yksivuotissyksyllä.

”Varsojen suut tarkistetaan ja laitetaan hampaat kuntoon heti kärkeen. Siinä säästyy monelta ongelmalta. Suosittelen myös omistajille, että varsat kuvataan irtopalojen varalta ja mahdolliset palat leikataan jo huhti–kesäkuussa tai otetaan varsa loppukesästä aiemmin laitumelta pois ja leikataan palat. Silloin varsa ehtii toipua ja sen kanssa päästään työskentelemään kunnolla heti syksyllä.”

Alkuvaiheessa varsoja ohjasajetaan takaa ilman kärryjä ja kun ne toimivat siinä hyvin, pannaan kärryt perään.

”Aika pian päästään yleensä siihen pisteeseen, että varsalla voi lähteä ajamaan tietä pitkin radalle. Aluksi mukana on taluttaja, oikeastaan enemmän huomiomerkkinä autoilijoille kuin varsojen itsensä takia.”

Varsojen kanssa maltti on valttia.

Erkki Lappi kertoo, että mitään isompia vahinkoja ei ole vuosien varrella sattunut.

”Jotenkin tuntuu, että on saanut vähän kiinni niiden ajatusmaailmasta ja osaa olla askeleen edellä. Nykyajan varsat ovat pääsääntöisesti helppoja opettaa.”

Alkuvaiheessa varsoja ajetaan lyhyitä matkoja, mutta toistoja tulee paljon. Rasitusta kasvatetaan hiljalleen. Vauhdit ovat maltillisia ja kilometrejä kertyy reippaasti. Hiittien ajamiseen siirrytään hevosesta riippuen kaksivuotiaana kevättalvella.

”Aikuisilla kilpahevosilla sitten ajetaan vetoja joka kolmas päivä. Intervallitreeniä periaatteella paljon, mutta hiljaa. Hevoskohtaisesti mennään.”

Antti Savolainen
Erkki Lapin tallilta on lyhyt matka Nikulan raviradalle. Valmentajan ja Boulder Vulcanuksen auttoi matkaan Soila Polso.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Susanna Back ja Ville Nisonen tarjoavat asiakkaille räätälöityjä hevosalan palveluita: "Paras mainos on menestyminen ja näkyminen raveissa"

Katso video: Varsahuutokaupassa ravivalmentaja syynää suvun ja ulkomuodon – "Isot silmät aika kaukana toisistaan ovat hyvät, samoin isot sieraimet"

Even perheen yhteinen ratkaisu: valmennus pysyy harrastuksena – keskitytään omiin kasvatteihin