Hevoset

Hevosyrityksellä monta tukijalkaa: "Kuntoutettavia hevosia ajetaan hangessa ja uitetaan tuossa vieressä Norvajärvessä"

"Suomenhevonen pitää tuotteistaa ja brändätä turisteille meidän omana rotuna", sanoo Sari Jauhojärvi.
Antti Savolainen
Sari Jauhojärven ratsastama ori Orlando tähyilee tammojen perään. Seuraava startti on lauantaina Harstadin monté-lähdössä.

Rovaniemen Norvajärveltä, vartin ajomatkan päästä kaupungin keskustasta, löytyy uudenkarhea 20-paikkainen hevostalli. Santa Claus Horse Centerin lopputarkastus pidettiin viime syksynä.

Yrittäjä Sari Jauhojärvellä on pitkä kokemus hevosalalta ja se näkyy tallissa pohjaratkaisuista pienempiin yksityiskohtiin asti.

Kokemus puhuu myös yritystoiminnan periaatteissa. Kaikkea ei ole pantu yhden kortin varaan.

"Meillä on tässä kuntoutettavia ja valmennettavia ravihevosia sekä vuokratallipaikkoja asiakkaiden hevosille. Lisäksi olemme jo aloitelleet elämyspalveluita turisteille ja siihen puoleen on tarkoitus panostaa lisää", Jauhojärvi listaa.

Matkailu on perinteisesti tärkeä elinkeino Rovaniemen seudulla. Santa Claus Horse Center tekee yhteistyötä matkatoimistojen ja safari-firmojen kanssa.

"Meille on hankittu suomenhevosia ihan ajelutushommia varten. Suomenhevonen pitää tuotteistaa ja brändätä turisteille meidän omana rotuna, joka on ollut apuna sodassakin", sanoo Jauhojärvi, joka opiskelee parhaillaan matkailualaa restonomi-koulutuksessa Lapin ammattikorkeakoulussa.

Omien ravihevosten lisäksi tallissa on myös asiakkaiden kuntoutettavia ja valmennettavia ravureita. Osa hevosista on Jauhojärven puolison Jarmo Männyn valmennuslistalla. Hän pyörittää autokorjaamoa kaupungissa, mutta on mukana tallin toiminnassa aina ehtiessään.

"Kuntoutettavia hevosia ajetaan hangessa ja uitetaan tuossa vieressä Norvajärvessä. Omalla tiellä on hyvä ajaa. Lisäksi tekeillä on hiittisuora ja ajolenkki."

Tallilla käy tarpeen mukaan eläinlääkäreitä, hevoshieroja, hammashoitaja sekä kraniosakraali-hoitaja. Myös Rovaniemen raviradalta reilun kymmenen kilometrin päästä löytyy osaavia eläinlääkäreitä.

"Tallin ajohevosia valmennetaan yksilöllisesti. Kilometrit ovat tärkeämpiä kuin vauhti."

Sari Jauhojärvi on ollut hevosten kanssa tekemisissä pikkutytöstä asti. Kittilässä syntyneen tytön vapaa-aika kului pitkälti Jouko Kankaan tallilla, josta mukaan tarttui perusteet hevosten kuntouttamisesta.

"Joukolta tuli tarkat opit hevosten jalkojen hoitoon. Ja Jouko myös sanoi, että pitää opiskella jotain muuta kuin hevosalaa."

Niinpä hevoset ovat olleet Jauhojärvelle pitkään vain harrastus, joskin aikaa vievä sellainen.

"Olen pitänyt yhtä tai kahta hevosta mukanani, kun olen työskennellyt eri puolilla Suomea. Yhden reissun kävin myös Saksassa ihan hevoshommissa."

Sari Jauhojärven ja Jarmo Männyn valmennettavat kilpailevat pääasiassa pohjoisessa. Rovaniemi ja Tornio ovat lähimmät ympärivuotiset radat. Myös Oulussa ja Ruotsin puolella Bodenissa käydään usein.

Tallin hevosilla kilpaillaan myös Norjan Harstadissa, joka sijaitsee Jäämeren rannalla. Matkaa sinne kertyy vuorten yli 600 kilometriä. Kesällä ajetaan myös 800 kilometrin päässä Bodøssä.

"Taso on noussut Pohjois-Norjassakin kovasti viime vuosina. Jotkut sarjat ovat aika helppoja, mutta toisissa vastassa saattaa olla hevosia, jotka pärjäävät Bodenin 75-raveissakin", Jauhojärvi kuvailee.

Vastaavasti palkintotaso on hyvä. Alimmassa sarjassa on 12 000 Norjan kruunun eli 1 200 euron ykköset. Muiden sarjojen ykköset ovat 16 000–20 000 kruunun välillä. Kerran vuodessa on isommat ravit, joissa skaala on 30 000–70 000 kruunua.

Harstadiin matkataan yleensä yhteiskuljetuksella isolla hevosautolla. Matkaan lähdetään aikaisin ravipäivän aamuna, kilpaa ajetaan illalla ja radan talleihin jäädään yöksi.

"Sääennusteita seurataan tarkasti ja sen mukaan pitää varata aikaa matkaan. Samaten evästä ihmisille ja hevosille. Jos Norjan puolella tulee kunnolla lunta, vuorten yli pääsee ajamaan vain saattueissa. Myös tullin aukiolo säätelee kulkemista."

Antti Savolainen
Hevoset ovat olleet Sari Jauhojärvelle pitkään harrastus. Nyt niistä on tulossa kokopäiväinen työ.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravivalmentaja Sanna Loukusa: ”Asiakkaan mukaan mennään”

Susanna Back ja Ville Nisonen tarjoavat asiakkaille räätälöityjä hevosalan palveluita: "Paras mainos on menestyminen ja näkyminen raveissa"

Ravivalmentaja Maarit Ollikaisen tallissa hevoset treenaavat hiekkakuopalla mäkinousuja: ”Sykkeet nousevat helposti yli kahdensadan"