Hevoset

”Hyvällä hevosella on mukava ajella lenkkiäkin”

Veijo Kauppisen, 73, elämässä on aina ollut hevosia.
Antti Savolainen
Veijo Kauppisella on tallissaan juoksijoita. Taustalla kurkistaa Virin Veijari.

Maansiirtokoneiden kuskina leipänsä hankkinut Veijo Kauppinen on harrastanut hevosia ja raviurheilua koko ikänsä.

”Ne ovat hyviä kavereita ja niistä on vaikea luopua. Hyvällä hevosella on mukava ajella vaikka lenkkiäkin täällä kotona. Ja hevosten parissa on tavannut paljon ihmisiä”, Kauppinen pohtii vastausta siihen, mikä hevosissa oikein viehättää vuosikymmenestä toiseen.

”Meillä ei edes rouva toppuuttele, sillä hänkin on hoitanut paljon hevosia ja ajoikin niitä aiemmin”, Kauppinen kiittelee Kyllikki-vaimoaan.

Tällä hetkellä tallissa on kaksi suomenhevosruunaa. Kahdeksanvuotias Virin Veijari on juossut 50 starttia ja voittanut 13 kertaa, muun muassa maaliskuussa 75-lähdön Joensuussa. Viisivuotias Larvan Iisu puolestaan on uransa alkutaipaleella ja voitti viikko sitten perjantaina Kuopiossa.

”Virin Veijarin ostin jo maitovarsana ja Larvan Iisun 1,5-vuotiaana. Molempien kyvyt ovat kyllä olleet tiedossa koko ajan. Tänä päivänä kilpailu vaan on niin kovaa, että pärjääminen riippuu paljon jo juoksunkulusta.”

Kauppinen on kasvattanut kymmenkunta hevosta, mutta suurimman osan omistamistaan hevosista hän on ostanut.

”Suvut katson tarkkaan netistä, varsinkin emän puolen. Mieluummin saisi emälinjalla olla viidellä emällä ennätys tai hyvät näytöt periyttäjänä. Ja jälkeläisvaliokin saisi olla mukana. Tänä päivänä sellaisia on jo helpompi löytää, mutta 30 vuotta sitten oli hankalampaa.”

Tarkat kriteerit ja hevosmiestaito ovat taanneet, että tallissa on ollut vuosikymmenten varrella hyviä juoksijoita enemmänkin. Niiden luetteleminen veisi koko jutulle varatun tila, joten käydään läpi päällimmäisenä mieleen tulevia.

Jo 70-luvulla suomenhevostamma Ito juoksi 21 voittoa ja 1.28-ajan auton takaa, mikä oli siihen aikaan kovaa valuuttaa. Lämminveritamma Cecile juoksi 15 voittoa 80-luvun alkupuolella. Tuoreempia menestyjiä on viimeinen kotikasvatti Sorti, joka juoksi valioajat molemmilla lähetystavoilla ja 21 voittoa. Suomenhevostammojen parhaimmistoon myöhemmin noussut Vislakka aloitti sekin uransa Kauppisen tallista. Valmennuksessa on ollut varsana myös viime lauantaina 75-lähdön voittanut Kartier.

”Hevosen lahjat näkee äkkiä. Niiden lisäksi on tärkeää, että hevonen palvelee ihmistä, sen kanssa pitää olla samalla aaltopituudella. Siitä olen pitänyt kiinni, että jos hevonen ei oikein miellytä, niin aika äkkiä laitan sen pois.”

Lämminverisiä Kauppisella ei ole ollut enää vuosiin.

”Niitä vastaan ei ole mitään, ne vain jäivät jostain syystä pois. Ehkä tässä oli aiemmin vähän huonot ajopaikatkin niille.”

Veijo Kauppinen valmentaa hevosiaan perinteiseen tyyliin. Kuntoa ajettaessa ne ovat valjaissa viidesti viikossa.

”Rekipelillä ajelen talvella, jos vain on lunta. Polttopuut olen ajanut pihaan oikeastaan aina parireellä.”

Reen lisäksi käytössä ovat jarrukärryt.

”Kävelyvauhteja ajelen enimmäkseen. Ajaessa katson enemmän aikaa kuin matkaa, tulisiko kuntokaudella noin 20 kilometrin lenkkejä. Sekin riippuu tietysti siitäkin, minkä verran on lunta ja monesta muustakin asiasta.”

Kilpailukauden lähestyessä valmennusta kevennetään ja ajokerrat harvenevat joka toiseen päivään. Tonttia kiertää oma 700 metrin rata ja heti kylätien toisella puolen on 1 000 metrin lenkki, jossa on myös mäki.

”Vaihtelevaan valmennukseen pyritään.”

Kilpailuissa Kauppisen hevosia ohjastavat ammattikuskit, vaikka valmentaja on ohjastanut itsekin 105 voittoa vuosikymmenten varrella.

”Minulla on harrastajalisenssi eli voin itse lämmittää hevoset raveissa. 70 vuotta täytettyä pitäisi kortti uusia ja se on nyt jäänyt. Varmaan saisin lääkärintodistuksen vieläkin, mutta minulle sopii hyvin, että ammattilaiset ajavat.”

Noin 150 kilometrin säteellä ovat maakuntaradoista Kuopio, Jyväskylä, Mikkeli ja Joensuu. 75-sarjoihin tähtäävällä Virin Veijarilla lähdetään kauemmaskin.

”Ja pärjääminen on tietysti tavoitteena”, hevosmies muistuttaa lopuksi hymyillen.

Juhani Hynynen
Veijo Kauppisen Larvan Iisu voitti viikko sitten perjantaina Kuopiossa. Ohjissa oli Tapio Perttunen.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Työhevosten koulimat miehet – "Kimpassa tehdään, niin tulee valmista"

Suomenhevosen geneettinen tutkimus tuotti yllätyksen, jota ei ole löytynyt mistään muusta nykyisestä kesyhevosrodusta

Markku Lumiaho kasvattaa suomenhevosia, joita ei tarvitse enää erikseen markkinoida: ”Jos ei satsaa, ei pärjää”