Hevoset

Ravit menettäneet paikan suosikkiurheiluna

Ravien tekninen suoritusvarmuus tarvitsee rinnalleen palveluja. Vermossa lauantaina otetaan vauhtia syksyn EM-raveja varten.
Carolina Husu
Luonnonvarakeskuksen raportissa suositetaan kirkastamaan raviurheilun tarkoitusta yleisölle yhdessä tapahtumien kehittämisen ja urheilullisuuden lisäämisen kanssa. "Tarvitaan vetovoimaa ja toisaalta pitovoimaa kiinnostuksen säilymiseksi."

Suomalaiset tuntevat ravit hyvin, mutta niiden vetovoima eli kiinnostavuus ja arvostus ovat tunnettuuteen nähden heikkoa, todetaan hevosalan tuoreessa selvitysraportissa.

Lajia markkinoitiin pitkään peli edellä. Vaikka ravipiirien sitoutuneisuus lajiinsa on vankkaa, yleisön tarpeissa ei ole pysytty mukana.

"Seuratuimpia urheilulajeja ovat kiistatta ne, joita isot yritykset sponsoroivat. Ravien suosio näyttää lajien keskinäisessä vertailussa alenevaa trendiä. Vaikka sillä on periaatteessa edelleen paljon katsojia, sen tunnettuus ja arvostus on heikompi", analysoi Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Markku Saastamoinen.

Raveista on puhuttu Suomen toiseksi suosituimpana yleisölajina. Tämä ei siis pidä enää paikkansa.

Erityisesti näin on käynyt pääkaupunkiseudulla. Osassa maakuntia hevoskasvatus ja -harrastus ovat yhä vahvoja, ja myös urheilulaji on säilyttänyt suosionsa paremmin. Niistä useat ovat kuitenkin kovimman muuttotappion alueita.

Ravilähtöjen nopeita tapahtumia on vaikea avata lajia täysin tuntemattomalle. Samalla hevonen ja vaihtelevat tilanteet ovat sen suurimpia vetovoimia.

”Raveissa on joka päivä kymmenen hienoa hetkeä. Joka lähtö voi olla katsojalle elämän tärkein kolmeminuuttinen”, huomauttaa EM-ravien projektipäällikkö Pekka Kaidesoja.

Joka ravi-ilta kulkee teknisen tarkasti minuuttiaikataulussa. Sama suoritusvarmuus pitäisi Kaidesojan mukaan saada siirrettyä myös ravien muuhun laatuun.

Helppoa se ei ole. Raviratojen resurssit on kiristetty äärimmilleen ja talous nojaa pelituotoista maksettavaan valtiontukeen (MT 16.11.).

Vermossa ja Härmän Nordic King -tapahtumassa työskentelevä Kaidesoja vertaa: "On mahdoton luoda palveluja ilmaiseksi. Ei ole enää talkoovoimaa ainakaan täällä etelässä. 300 euroa vip-lipusta on rallin maailmassa jotain, mitä ei kukaan kyseenalaista. Kuninkuusraveissakin se jää reilusti tuon alle."

Vaikka Nordic King juostaan Härmän uudella raviradalla Powerpark-huvipuiston kupeessa juhannuksena neljättä kertaa, hän korostaa, että kaikkeen ei tarvita isoja investointeja.

Siisteys on liki 20 vuotta toimineen Powerparkin valtteja kesäkohteiden yleisökilvassa.

Toinen vahvuus on kesäraveista tuttu asiakaspalvelu. ”Siellä on asenteen puolesta joka päivä 'Kunkkarit'. Hymy ei maksa mitään.”

Luken raportti kertoo, raveja ei nähdä kansainvälisenä, mitä laji kuitenkin on.

Pekka Kaidesoja ottaa vertailukohdaksi Neste Rallin, joka vetää suomalaisvetoisen huipputallin ja kotoisen tunnelman yhdistelmällä etenkin lapsiperheitä.

”Tuodaan hevonen vielä lähemmäs. Ensikertaiselle on elämys pelkästään kuulla, kuinka hevonen juoksee kovaa.”

Lauantaina Vermossa ajetaan Finlandia-ajo, jossa nähdään maailman tähti Readly Express ensi kertaa radalla tosi toimissa. Timo Nurmoksen Ruotsissa valmentama ori on opetettu ravuriksi Kempeleessä, joten Suomen maaperä ei ole sille suinkaan vieras.

Kansainvälistä väriä nähdään meillä tänä vuonna normaalia enemmän. Finlandia-ajo toimii ikään kuin harjoitteluna EM-raveille.

Euroopan raviliiton mukaan nimetty UET Grand Prix 4-vuotiaiden lämminveristen kesken juostaan lauantaina 12. lokakuuta. Ohjelmassa on myös kolme- ja viisivuotiaiden EM-kilpailut.

UET -finaaleja on juostu Suomessa neljästi Teivossa Tampereella ja kerran Vermossa.

EM-kisojen ympärille rakennetaan Vermon radan ja Suomen Hippoksen yhteistyönä kaksipäiväinen tapahtuma, johon tavoitellaan luonnollisesti myös pääkaupunkiseudulta raveja tuntematonta yleisöä.

Perjantaina tehdään ravit yrityksille ja niiden asiakkaille. Yleensä ravitapahtumissa yritykset tulevat paikalle ja homma hoidetaan kuten aina ennenkin, luonnehtii Pekka Kaidesoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Raveista riittää elämyksiä vauvasta mummoon ja bisnesvieraaseen

Suomalainen hevostalous työllistää yhtä monia kuin Lapin matkailu ja puolitoista kertaa peliteollisuuden verran

Kysely hevosalalle lupaa hyvää: Laajennus- ja investointihalua löytyy