Hevoset

Isoa orivarsaa toivottiin, tulikin sirot tammakaksoset – "Eihän näitä enää vaihtaisi mihinkään"

Suomenhevostamma Jarran varsominen päättyi totaaliseen yllätykseen. Siitä sai toinen kaksosista myös nimensä.
Terhi Hinkkanen
Destunii (edellä) ja Ullatus emänsä Jarran perässä laitumella. Varsat ovat kuvassa 10 päivän ikäisiä.

Tiineysvuorokausia oli takana 332, ja nisien vahatipoista kulunut runsas vuorokausi, kun suomenhevostamma Jarran varsominen alkoi. Omistaja Terhi Hinkkanen seurasi tilannetta sivummalta siskonsa Merja Heimalan kanssa. Tamma asuu Heimalan tilalla Lappeenrannassa.

"Ehdin juuri sanoa, että kohta mennään auttamaan", Heimala kertoo. "Sitten hännän takana näkyi liikettä."

Hinkkanen meni katsomaan, ja näki varsan pään nousevan ylös. "Ja sitten siinä vieressä olikin valkoinen pussi, joka liikkui myös. Molemmat vaan tuijotettiin, että ei ole todellista."

Hän oli valmistautunut 8-vuotiaan tamman ensimmäiseen varsomiseen realistisesti. "Olin ajatellut, että minulla voi sen jälkeen olla yksi tai kaksi hevosta, tai ei yhtään. Kolme ei tullut mieleenkään."

"En ole varmaan koskaan kokenut samanlaista yllätystä", Hinkkanen muistelee.

Vahvasta kalvopussista tuli avustettuna esiin toista pienempi, mutta pirteä varsa. Sen lapa oli hieman painuksissa, eikä varsa päässyt omin voimin ylös.

"Se kuitenkin seisoi ja imi napakasti. Päätimme, että annamme pari päivää aikaa voimistua. Autoimme sen nisälle parin tunnin välein ja tarjosimme lisämaitoa", Hinkkanen kertoo.

Hän oli toivonut ravikuningas Costellolla siemennetyn tamman tekevän kookkaan orivarsan. Sille oli nimikin valmiina.

Se tosin olisi voinut vielä muuttua, sillä varsominen osui päivään, jona Suomi voitti jääkiekon MM-kultaa. "Olisi voinut tulla joku siihen liittyvä."

Kaksosten aiheuttama hämmennys näkyy niiden nimissä. "Aina välillä tulee sanottua asioista, että tää on nyt sitä "destunii", kohtaloa." Siltä tuntui myös odottamattomien tammakaksosten syntymä. Hinkkasen ystävä taas vitsaili "Jarran Ullatuksesta".

Niin isompi sai nimekseen Destunii ja pienempi Ullatus.

"Tunteet ovat kyllä vaihdelleet. Ensin tuli yllätys ja hämmennys, sitten kauhea huoli, selviääkö molemmat."

Mielessä kävi myös pettymys, kun ei toivottua oria tullutkaan. Se kuitenkin hävisi nopeasti.

"Ei näitä enää vaihtaisi mihinkään. Jos sen orin joskus haluan, se pitää ostaa, tällä tavalla en enää yritä", Hinkkanen sanoo.

Kolmantena päivänä Ullatus nousi jo itse, ja nyt kumpikin varsa käy maitobaarilla tiheään ja kasvaa. Lapakin on oiennut. "Ihmeen hyvät varsat, koska onhan näillä täytynyt olla tosi ahdasta", Heimala pohtii.

Hänellä on miehensä Jounin kanssa ravihevosia, ja varsoja syntyy tilalla melkein joka vuosi. Silti kaksoset ovat ensimmäiset miesmuistiin. "Ei Jounin isoisänkään aikana ole syntynyt kaksosia."

Elinvoimaiset hevoskaksoset ovat harvinaisia, vahvistaa Jarran siementänyt ja tiineystarkastanut eläinlääkäri Merja-Liisa Toivonen.

Yleensä tarkastuksessa huomatuista kaksosista toinen yritetään puristaa pois, tai antaa tammalle hormonipiikki, joka keskeyttää tiineyden. Näin tehdään, koska suurin osa kaksostiineyksistä päättyy ennen aikojaan joulun ja pääsiäisen välillä, ja varsat menetetään.

Toivosen tietämistä onnistuneista kaksosista Destunii ja Ullatus ovat kolmannet yli 30 vuoden uralla.

Eläinlääkäri on huolissaan kaksostiineyksien yleistymisestä. Se on etenkin suomenhevosten ongelma. Parhaiten kaksosia voi välttää astuttamalla tamman ensimmäiseen kiimaan varsan jälkeen, tai aikaisin keväällä, Toivonen neuvoo.

Kaksosten emä Jarra ei tullut kantavaksi ensimmäisellä yrityksellä, mutta toinen tärppäsi. Tamma ultrattiin kahdesti tiineeksi toteamisen jälkeen, mutta Ullatus pysyi yllätyksenä loppuun asti.

"Ei ollut pienintäkään epäilystä kaksosista", Toivonen sanoo.

Nyt, kun kaksoset ovat jo lähes kaksiviikkoisia, ja reippaita, tilanne on lupaava. "Hyvä ennuste", Toivonen toteaa.

Kaksosten elämää voi seurata Facebookissa.

Merja Heimala
Kaksosvarsat syntyivät aivan peräkkäin ilman apua. Ullatus oli sitkeän kalvopussin sisällä, mistä hevosten omistaja Terhi Hinkkanen auttoi sen ulos.
MT Hevoset
Lue lisää

MT Hevoset -ohjelman jaksossa käydään Vieremällä Väisäsen perheen luona: "Ei meillä olisi tämmöistä katrasta, jos ei koko perhe olisi ollut myötämielinen"

Hevosia ja poneja kiusaavan polttiaisallergian eli kesäihottuman tutkimus hyödyntää Tähden Piirroksen vertailugenomia – suomenhevosen perimä on avattu tutkimuksen käyttöön

"Lento ei ole myynnissä, vaikka se ei enää senttiäkään juoksisi" – Vuoden voitokkaimman suomenhevosen titteliä tavoitteleva ruuna saattoi aiemmin pysähtyä radalla katselemaan maisemia

Suomenhevosen päivänä monta tapahtumaa: Kuopion Suomalaisessa illassa Evartti ja H.V. Tuuri uusivat mittelönsä Savo-ajossa

MT Hevoset