Saimaankanavan rannat kasvattavat kuninkaallisia - Hevoset - Maaseudun Tulevaisuus
Hevoset

Saimaankanavan rannat kasvattavat kuninkaallisia

Kähärilän kylän maaperässä Lappeenrannassa on jotain merkillistä. Se tuntuu tuottavan osallistujia Kuninkuusraveihin lähes päättymättömällä syötöllä.
Marja Peltonen
Kaksinkertainen ravikuningatar B. Helmiina kotimaisemissaan Lappeenrannan Kähärilän kylässä.

Borgströmin perheen tila sijaitsee kauniilla paikalla, kahden kanavan välissä. Hevoset laiduntavat kumpareisilla rannoilla laivojen lipuessa ohi. Näille maille tiivistyy pala suomenhevosten kuninkaallista historiaa.

Reijo Borgström, 78, on moninkertainen kuninkuusravikävijä, mutta erityisen suorituksesta tekee se, että suurin osa hänen menestyshevosistaan on hänen itsensä kasvattamia, omistamia, ohjastamia ja valmentamia.

Hevosten omistajaksi merkitty Talli Ranch Oy tarkoittaa Borgströmiä ja hänen aikuisia tyttäriään Jaanaa ja Heliä.

Kuninkaallisia titteleitä Borgström on voittanut kolme.

Vuonna 1987 Lahden Kuninkuusraveissa Vekke kruunattiin ravikuninkaaksi. Seuraavissa Lahden Kuninkuusraveissa vuonna 2003 B. Helmiina yllätti oriitkin viisivuotiskisassa Pikkukunkussa. Vuosina 2006 ja 2007 sama tamma seppelöitiin ravikuningattareksi.

Vuonna 2008 Jyväskylän Kuninkuusraveissa Borgström teki historiaa, josta ei ihan helppoa ole pistää paremmaksi: kuninkuus- ja kuningatarkilpailussa juoksi kolme hänen kasvattamaansa, omistamaansa ja valmentamaansa hevosta: B. Helmiina, B. Turolii ja B. Vilunki.

Nämä hevoset sattuvat myös olemaan sisaruksia, niiden kaikkien emä on B. Vilmiina.

Oikeastaan kaikki alkoi jo B. Vilmiinan emästä, Hovi-Tähdestä. Se oli mainio kilpatamma, joka osallistui kuningatarkilpaan kahdesti. Myöhemmin Hovi-Tähti aloitti merkittävän tammalinjan: sen ensimmäinen varsa oli jo aiemmin mainittu Vekke, josta tuli ravikuningas. Toinen oli B. Vilmiina.

Nyt tammalinjaa kanavien rannoilla jatkaa Vilmiinan tytär, seitsemänkertainen kuningatarkilpakävijä B. Turolii, jolla on neljä varsaa. Kaksi Vieskeristä, yksi Evartista ja kuukauden ikäinen B. Vanamo Välähdyksestä. Turolii myös uusitaan Välähdyksellä.

B. Helmiina viettää eläkepäiviään hoitotätinä siskonsa varsoille. Omia varsoja kaksinkertainen ravikuningatar ei saanut, vaikka siitä yritettiin jopa huuhtoa alkioita.

Hienossa kunnossa oleva 21-vuotias tamma tuntee edelleen oman arvonsa. Vieraita se ei halua lähestyä, mutta omat ihmisensä Jaanan ja Reijon se hyväksyy.

”Hevosen luottamusta ei saa pettää. Sitä ei pidä laittaa ylivoimaisiin tilanteisiin”, Borgström painottaa.

”Kyllä niiltä saa vaatia, mutta hevosen pitää olla niihin vaatimuksiin valmis.”

Helmiina vaikutti varsana jo lahjakkaalta, mutta omat ongelmansa sillä oli.

”Varsana Helmiina oli mahdottoman arka ja pelkäsi kovasti, kun hiekka rapisi kärryihin. Se vain kiemurteli. Mutta kyllä sen lahjakkuuden sitten huomasi, kun laitettiin korvat kunnolla kiinni, ettei se enää niin kovasti pelännyt”, Borgström muistelee.

Lahden edellisissä Kuninkuusraveissa vuonna 2003 Reijo ajoi lauantaina 5-vuotiaan B. Helmiinan yllättäjänä Pikkukunkun voittoon. Se oli vasta tamman 10. startti ja taakse jäi muun muassa sellaisia nimiä kuin Humeeti ja Villiari.

Sunnuntaina Reijo seurasi vaimonsa Mirjamin kanssa kuninkuuskilpaa Toto-hallin edustan penkeillä, kun kaksi edessä istunutta, entuudestaan tuntematonta miestä kääntyi äkisti Reijoon päin.

Yllätykset puhuttavat raviyleisöä, joten hekin avasivat keskustelun viitaten edellisen päivän tapahtumiin: ”Joku Lappeenrannan ukko voitti eilen Pikkukunkun sillä tammalla.”

”Niin voitti,” Reijo myhäili, ja vasta ohikulkijoiden onnittelut paljastivat miehille, kenen kanssa he olivat keskustelun avanneet.

Juttu on ilmestynyt MT:n Kunkkarikatalookissa 3.7. Liite on ilmaisena jaossa kesän suurraveissa ennen Jokimaan päätapahtumaa, joka järjestetään 2.–4. elokuuta.

Lue myös: Työnarkomaani valmistautuu Jokimaan Kunkkareihin rennosti

Lue lisää

Kasvattaja vaalii monipuolista perimää: "Suomenhevosella on aina arvoa"

Kuninkuuskisojen konkari tähyää kotikisoihin: "Kunkkarien henkeä kannattaa vaalia"

Montén kanssa yhtä matkaa kasvanut mediatyöläinen

Poniraveissa parasta on kaikki – "Poni hoidetaan yhtä hyvin, tuli sitten voitto tai hylkäys"