Hevoset

Hippos hakee jatkoaikaa valittaakseen hoviin – tunnistussääntöjen uudistus käyntiin

Ravurien tunnistusjupakasta seuraa ehkä myös poliisitutkinta, joka koskee asiakirjojen väärentämiseen yllyttämistä.
Carolina Husu
Tunnistuskiistan ytimessä on se, ovatko suomalaiskasvattajien ravurivarsat oikeutettuja osallistumaan nuorten hevosten kasvattajakilpailuihin, joissa maksetaan normaalia korkeammat palkinnot.

Suomen Hippos hakee jatkoaikaa, jonka turvin se voi valittaa Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden päätöksistä varsojen virheellisestä tunnistamisesta. Järjestö toivoo elokuun loppuun asti aikaa tehdä valituksen hovioikeudelle.

Järjestö kertoi tiistaina tiedotteessaan, että se myös harkitsee tutkintapyyntöä poliisille vääränsisältöisten asiakirjojen tekoon yllyttämisestä, laatimisesta ja toimittamisesta Hippokseen.

Tämä perustuu Hippoksen toimitusjohtajan Vesa Mäkisen mukaan käräjäoikeuden ratkaisuun.

Käräjäoikeus totesi kanteen tehneiden yhdeksän kasvattajan toimineen sääntöjen vastaisesti varsojen tunnistuksessa, vaikka se ei ollutkaan oikeudenkäyntiin kuuluva asia, hän perusteli MT:lle tiistaina.

Edelleen Hippos selvittää mahdollisuutta rajoittaa kilpailuoikeuksia kilpailusääntöjen ja käräjäoikeuden päätösten perusteella. Tämäkin koskee kaikkia kanteen kohteena olleita hevosia.

Suomen Hippos hävisi kiistan käräjäoikeudessa, koska käräjäoikeuden mukaan sen säännöissä ei ole määritelty riittävän tarkasti sanktioita tällaiseen tapaukseen.

Tunnistamista koskevien sääntöjen uudistaminen aloitetaan saman tien. Uusittujen sääntöjen on tarkoitus astua voimaan ensi vuoden alusta.

Kuten Mäkinen totesi MT:lle tuoreeltaan käräjäoikeuden päätöksen jälkeen, sääntöjen sitovuuden ymmärtämistä kasvattajien keskuudessa tulee vahvistaa.

Järjestön hallitus päätti maanantaina muuttaa Heppa-järjestelmää, jossa on hevosten rekisteri-, kantakirja- ja ravurien osalta myös kilpailutiedot. Jo syyskuussa astuu voimaan muutos, jolla varmistetaan kasvattajien sitoutuminen Hippoksen sääntöihin ja tunnistamiseen oikeellisuuteen tämän kasvatuskauden osalta.

Hippoksen hallitus piti maanantaina ylimääräisen kokouksen, joka venyi MT:n tietojen mukaan poikkeuksellisen pitkäksi.

Tunnistuskiistan ytimessä on se, ovatko suomalaiskasvattajien ravurivarsat oikeutettuja osallistumaan nuorten hevosten kasvattajakilpailuihin, joissa maksetaan normaalia korkeammat palkinnot.

Tätä varten varsat pitäisi ennen syntymävuoden loppua tuoda Suomeen tunnistettaviksi. Kanteen tehneiden kasvattajien varsoja oli tunnistettu Tanskassa ja Ranskassa.

Käräjäoikeuden mukaan Hippos toimi väärin evätessään osalta hevosia Suomessa syntyneen kilpailuoikeudet eli niin sanotun FI-statuksen. Lisäksi käräjäoikeuden mukaan Hippoksen säännöt eivät antaneet mahdollisuutta määrätä kasvattajille virheellisestä tunnistamisesta hevoskohtaista sakkoa.

Suomen Hippos on raviurheilun keskusjärjestö. Se on myös saanut Ruokavirastolta viranomaistehtävät hoitaa hevosten rekisteröinti ja myös useimpien rotujen kantakirjaus Suomessa.

Uutista on täydennetty kello 15:57 Vesa Mäkisen kommentilla.

Lue myös: Hippos hävisi käräjillä tunnistusriidan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Säännöt kuntoon ja lisää varsoja

Hippos hävisi käräjillä tunnistusriidan – päättää jatkosta keskiviikkona

Hippos hävisi tunnistuskäräjät – päättää jatkotoimista myöhemmin