Suomenhevosten työhevosmestaruus ratkaistaan tammojen välillä – yhtäkään oria ei ilmoitettu kisaan - Hevoset - Maaseudun Tulevaisuus
Hevoset

Suomenhevosten työhevosmestaruus ratkaistaan tammojen välillä – yhtäkään oria ei ilmoitettu kisaan

Kilpailujen järjestely on aloitettu tammikuussa, ja paikalle odotetaan noin 500 katsojaa.
Kaijaleena Runsten
Suomenhevosten työmestaruuskilpailut käydään jälleen ensi lauantaina. Kuvassa Vilpotar ja Markku Mässeli vuoden 2017 työmestaruuskilpailuissa Ypäjällä.

Nivalassa kilpaillaan valtakunnallisesta työmestaruudesta, kun maan yhdeksän parasta suomenhevosta kilpailee mestaruudesta lauantaina.

Tänä vuonna kilpailemassa on yhdeksän suomenhevostammaa, joista Luomutar ja Tähden Piirros ovat aiemmin voittaneet mestaruuden.

"Tänä vuonna erikoista on se, että yhtäkään oria ei ole ilmoitettu kilpailuun. Se on todella harvinaista", kertoo kilpailua järjestävä Piia Vainio Nivalan Hevosjalostus ry:stä.

Kisassa on mukana myös Nivalan oma tamma Virmaliina, joka osallistuu kilpailuun ensimmäistä kertaa.

Suomenmestaruus ratkaistaan kolmella osakokeella, jotka ovat 1 000 metrin juoksu, 500 metrin käynti 500 kilon kuormalla ja vetokoe. Vetokokeessa rekeä vedetään hiekkaesteessä 500 kilon kuormalla, jonka jälkeen painoa lisätään 20 metrin välein.

Voittajaksi valitaan parhaat yhteispisteet saavuttanut hevonen, joka saa SM-tittelin ja rahapalkinnon.

Suomenhevosten työmestaruudesta on valtakunnallisesti kilpailtu jo vuodesta 1984 lähtien. Nivalassa kisat on järjestetty viimeksi vuonna 2004.

Kilpailun tarkoituksena on edistää hevoskulttuuria, suomenhevosen monikäyttöisyyttä, geneettistä vaihtelua ja perinteisiä hevosmiestaitoja.

Tänä vuonna kilpailun järjestää Nivalan Hevosjalostus ry, Nivalan Ratsastajat ry, Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry sekä Suomen Hippos ry.

Vainio kertoo järjestelyjen sujuneen todella hyvin ja talkooporukan olleen innostuneesti mukana järjestelyissä.

"Odotamme paikalle noin 500 katsojaa. Tapahtuman ajankohta on tarkoituksella siirretty heinäkuulle, jotta kilpailu järjestetään samaan aikaan Nivalan kotiseutuviikon kanssa", Vainio paljastaa.

Järjestelyt on aloitettu jo tammikuussa.

"Nyt toivotaan vain hyvää säätä, jotta ihmiset saapuisivat paikalle", hän toteaa.

Lue lisää

Viime vuoden mestari uusi voittonsa työhevosmestaruuskisassa

Ravikuningatar Saaga S:stä elokuvatähti – elokuva nähtävillä vain yhtenä keskiviikkona heinäkuussa ja Kuninkuusraveissa

Caijuksen voitto sai Mika Mäkelän tunteet pintaan

TalkKari vieraili Pauli Raiviolla – Raivio hevosharrastuksestaan: "20 vuotta mennyt harjoitellessa ja nyt ollaan tässä"