Hevoset

Mongolianvillihevoset Hanna ja Helmi kotiutuivat Mongoliaan

Korkeasaaresta kerrotaan, että kaksi suomalaista villihevosta on sopeutunut uuteen kotiinsa Mongoliaan.
Jaroslav Šimek
Hanna ja Helmi kuljetettiin viime kesänä Korkeasaaren eläintarhasta Mongoliaan.

Arolla käyskentelee neljä mongolianvillihevostammaa, jotka ovat syntyneet eläintarhoissa, Korkeasaaren verkkosivuilla kerrotaan.

Lauman viides jäsen on ori, joka seuraa valppaana ympäristöä laumaansa vartioiden. Tammat hamuavat maasta Mongolian vehreän alkukesän purtavia.

Entisten eläintarhan eläinten uusi elämä villissä luonnossa on alkanut.

Korkeasaaren verkkosivuilla kerrotaan, että viime kesänä kolmevuotiaat Korkeasaaren mongolianvillihevoset, Hanna ja Helmi, kuljetettiin kahden samanikäisen laumatoverin kanssa Tšekin armeijan rahtikoneella Prahasta Gobin autiomaahan Mongoliaan.

Näiden suomalaisten, saksalaisten ja sveitsiläisten villihevosten uusi koti on siitä saakka ollut Takhin Talin aidattu totutusalue, jossa niiden hyvinvointia on seurattu.

Nyt vuoden mittainen totutusjakso on ohi ja hevoslauma on vapautettu aitauksesta lajin kotiseudulle, Korkeasaaresta todetaan.

Lauman viides jäsen, ori Hustai, on syntyjään toiselta mongolialaiselta suojelualueelta Hustai Nuruusta ja siirretty Takhin Taliin kolme vuotta sitten.

Jalkansa loukannut ori otettiin talveksi totutusalueelle tervehtymään. Samalla tammalaumaan saatiin haaremiori, joka tuntee arot myös totutusalueen ulkopuolella.

Yksi lauman tammoista on jo kantavana.

Hannan ja Helmin lauma liikkuu nyt noin kymmenen kilometrin päässä totutusalueesta ja hyödyntää lähistöllä olevaa juomapaikkaa. Hanna näyttää olevan lauman johtava tamma.

Suojelualueella partioivat paikalliset tarkkailevat hevosten vointia ja kirjaavat varsomiset, menehtymiset sekä haaremien vaihdot. He myös auttavat hevosia esimerkiksi järjestämällä talviruokintaa.

Tällä hetkellä Gobi B:n suojelualueella on noin 270 villihevosta.

Mongolianvillihevonen hävisi luonnosta 50 vuotta sitten, mutta eläintarhojen ansiosta laji pelastui sukupuutolta ja voitiin palauttaa takaisin elinalueelleen. Villihevosten määrä luonnossa on kasvanut yli 400 yksilöön, mutta ankarat talvet koettelevat kantaa, kerrotaan Korkeasaaren verkkosivuilla.

Nykyinen Prahan eläintarhan hallinnoima hanke käynnistettiin vuonna 2011 ja luontoon on tänä aikana viety 34 villihevosta. Hanna ja Helmi ovat ensimmäiset Suomesta Mongoliaan palanneet mongolianvillihevoset.

MT Hevoset
Lue lisää

22-vuotiaalle Tiia Ersalalle äitiys on tullut luonnostaan – nuorien äitien tuomitseminen harmittaa: ”Tuntuu, että nuorilta äideiltä odotetaan enemmän kuin vanhemmilta"

Hevosten kanssa omia tunteita voi tulla laittaneeksi likoon liikaa – ratsastuksessa on kyse kehon lisäksi mielen tasapainosta, sanoo Hevosalan helmi Tiina Virtanen

Korkeasaari on yhä useamman eläimen koti: uusimpiin tulokkaisiin kuuluu neljä gundia

Kevään merkkejä Korkeasaaressa: Katso videolta, miten karhut kömpivät talvikoloistaan lumileikkeihin

MT Hevoset