Kasvattaja vaalii monipuolista perimää: "Suomenhevosella on aina arvoa" - Hevoset - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Hevoset

Kasvattaja vaalii monipuolista perimää: "Suomenhevosella on aina arvoa"

Tiina Levander on noussut maan suurimpien suomenhevoskasvattajien joukkoon. Vuodesta 2014 alkaen hänen nimiinsä on syntynyt yli 60 suomenhevosta.
Antti Savolainen
Tiina Levanderilla ja Seppo Jussilalla on riittänyt tilalla rakennusurakkaa. alkukesällä odotti vuoroaan varsapihaton teko. Kuvassa seurana tamma Lipsahti ja sen orivarsa Nevan Vapaus Siporista.

Tiina Levander pitää yhdessä puolisonsa Seppo Jussilan kanssa maatilaa Virroilla Äijännevan kylässä. Tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2013. Sen jälkeen tekemistä on riittänyt vähintään kotitarpeiksi.

"Lunastin tilan vaariltani ja perikunnalta vuonna 2013. Jo kesällä 2012 aloimme remontoida ensimmäistä tallia vanhan kasvihuoneen pohjalle. Käytännössä kaikki rakennukset on joko remontoitu tai rakennettu sen jälkeen", kuvailee Tiina Levander, jolla on vankka työkokemus ravi- ja siitostalleilta ulkomaita myöten.

Seppo Jussila huomauttaa, ettei rakennusurakka suinkaan ole vielä lopussa.

"Tuohon viereen on tulossa pihatto varsoille. Seuraavaksi pitäisi alkaa valamaan pohjaa", hän tuumi kesäkuun alkupuolella.

Isona apuna tilan arjessa ovat myös Tiinan vanhemmat Pirjo ja Esko Levander sekä naapurit Katri ja Joosua Poukkula.

Tilan päätuotantosuunta ovat suomenhevoset. Nevan-etuliitteestä tunnistettavia varsoja on syntynyt vuodesta 2014 alkaen haastatteluhetkeen mennessä reilut 60 kappaletta Tiina Levanderin nimiin.

Lämminverisiä on kasvatettu yhdessä Seppo Jussilan kanssa neljä. Tänä vuonna varsoja pitäisi syntyä 13.

Hevosten rinnalle on tullut myös emolehmiä. Heinät ja kaurat saadaan pääasiassa omilta pelloilta. Tila on luomutuotannossa.

"Alunperin maatilan toiminnan kannattavuutta laskiessa todettiin, että reilut 20 tammaa pitäisi olla ja varsat saada hyvin myytyä, että tämä kannattaa. Varsat tehdään pääasiassa myyntiin. Tähän mennessä ravi- ja ratsuvarsoja on ollut puolet ja puolet, mutta nyt ravurivarsojen osuus on noussut", Levander kertoo.

Suomenhevonen valikoitui roduksi arkielämän realiteetit huomioiden.

"Suomenhevosella on aina jokin arvo. Jos hevosesta ei tule ravuria, voi tulla vielä hyvä ratsu. Laadukkaiden lämminveriravureiden kasvatus myyntiin vaatisi valtavan taloudellisen panostuksen. Ja kalliimman lämminverivarsan ostajia on kuitenkin harvassa."

Varsojen myynnissä paras apu on ollut ensimmäisten kasvattien hyvä menestys raviradoilla.

Ensimmäistä ikäluokkaa edustava viisivuotias tamma Nevan Neito on juossut jo lähes 9 000 euron voittosumman ja mennyt tähtijuoksijaksi. Nelivuotias ori Nevan Lupaus voitti ensimmäisen starttinsa ajalla 1.32,6 ja kuuluu valtakunnallisesti ikäluokan suuriin lupauksiin.

Ratsuvarsoista tamma Nevan Samara oli suomenhevosten laatuarvostelun karsinnan paras 4-vuotias esteillä.

Jalostuseläinten valinnassa Levander on tehnyt paljon pohjatyötä sukujen ja ominaisuuksien vertailussa. Tilan tammat pyritään kantakirjaamaan, elleivät ne ole sitä jo hankintahetkellä. Emätammoista osa on jo jälkeläispalkittuja.

"Orien valinnassa on huomioitava tietysti sukusiitosprosentti ja juoksijaorien kaupallisuus. Juoksijoissa sukusiitosprosentti alkaa jo aiheuttaa melko lailla päänvaivaa. Mutta lopulliset valinnat muutamasta ehdokkaasta tehdään sitten kuitenkin fiiliksen mukaan."

Tilan omat kantakirjaoriit ovat tuore tulokas Kupori, Vauhtelin Lento ja Vileman.

"Kuporilla laitetaan tänä kesänä paljon omia tammoja. Se on lahjakas ja hyväsukuinen hevonen, jolle pitäisi saada kunnon ikäluokka heti alkuun."

Omat ratsuoriit ovat kantakirjaamattomat kimot E.V. Samurai ja Pakomäen Gigolo.

"Kimot suomenhevoset ovat vähän tavallisen värisiä helpompia myydä, mutta jalostuksessa pitää olla värin lisäksi muutakin annettavaa. Näiden molempien jälkeläiset ovat järkeviä ja mukavia hevosia. Sillä on merkitystä, sillä suurin osa ratsuvarsoista myydään harrastehevosiksi."

Kimo isäori tai emätamma ei välttämättä takaa kimoutta. Ei vaikka, molemmat vanhemmat olisivat kimoja.

"Kimous periytyy 50 prosentin todennäköisyydellä. Aika usein kimosta isästä tai emästä tahtoo tulla rautias varsa", Levander nauraa.

Tärkeä yhteistyökumppani tammojen siemennyksissä on Rehulan tilan oriasema Noormarkussa.

Haastattelu ilmestyi MT Kunkkarikatalookissa 3.7.

Lue lisää

Hevoskaupan päällisiksi ystävyys: ”Vermon voitto oli liikuttava hetki. Kyllä siinä vähän itku pirskahti"

Tiina Levander noussut suomenhevosten ahkerimpien kasvattajien joukkoon

Kuninkuuskisojen konkari tähyää kotikisoihin: "Kunkkarien henkeä kannattaa vaalia"

Montén kanssa yhtä matkaa kasvanut mediatyöläinen