Hevoset

Hevosenomistaja, tunnistatko nämä viisi asiaa – ne ovat hevosen lihaskunnon perusta

Tuula Pursiainen suosittaa hoidattamaan hevosia säännöllisesti eikä vasta, kun kireytyneet lihakset johtavat vaivoihin tai vammoihin.
Kari Salonen
15 viime vuoden aikana suhtautuminen huippuhevosten huoltoon on muuttunut. "Hevosia käsitellään nykyisin muutoinkin kuin vasta, kun se ravaa huonosti tai kulkee vinossa", Tuula Pursiainen sanoo tyytyväisenä.

Tuki- ja liikuntaelimistöä koskevat lähtökohtaisesti samat perusasiat, joiden pohjalle rakentuu kaikki, oli kyseessä kilpaileva tai harrastehevonen.

Hyvä kengitys on ihan ehdottomasti tärkein. Siitä ja kavioiden terveydestä sekä kaviomekaniikasta lähtee hevosen koko liikkuminen, toteaa Tuula Pursiainen.

Hän on pitkän linjan hevosten lihashuollon ammattilainen, joka on urallaan hoitanut niin maajoukkueratsuja kuin huippuravureita. Nyt häntä työllistävät olympialaisiin valmistautuvat suomalaisratsukot, mutta nähdään hänen asiakkaitaan myös viikon kuluttua Kuninkuusravien päälähdöissä.

"Talossakin pitää tehdä vahvat ja hyvät perustukset. On ihan sama, miten hienosti hoidat ja maalaat, jos perustus pettää."

"Kengittäjät ovat siksi ison asian vartijana."

Toinen on oikea määrä liikuntaa. "Liikunnan pitää olla suunniteltua ja oikein toteutettua hevosen ikään, terveyteen ja kuntoon nähden."

Ruokinnan pitää niin ikään olla suunniteltu hevosen ikään ja treenitasoon suhteutettuna ja sovitettu myös liikunnan määrään ja lihavuusasteeseen.

Tässä kohtaa Pursiainen ja muut hevosten terveydestä huolehtivat ammattilaiset näkevät hyvin selkeästi, kuinka moni hevonen saa ennemmin liikaa kuin liian vähän.

"Yliruokintaan sorrutaan usein niin kilpa- tai harrastehevosilla. Väärällä ruokinnalla on usein yhteys myös käytöksen, suoliston ja iho-ongelmiin. Sieltä usein löytyy myös selitys, jos hevosella on mystisiä vaivoja eikä oikein ymmärretä, mikä hevosta vaivaa."

Neljäs tärkeä osa ovat valmennuspaikat ja erityisesti siis alusta.

Viidentenä tulevat varusteet, suitset ja kuolaimet sekä hevosen yleinen "management", kokonaiskäsittely.

Käyttötarkoitus muokkaa kilpahevosen hyvinvoinnin tarpeet luonnollisesti äärimmilleen.

Korkean tason gp-ratsulta tarvitaan kehon hallintaa ja voimaa, kun koulussa hevonen pyörähtää koottuna takajalan ympäri ja yhtä aikaa pitää näyttää kevyelle ja elegantille.

Ravurin jalkoihin taas kohdistuu voimakas kuormitus, jossa kehon tasapainolla ja lihasten elastisuudella on iso merkitys.

"Kun hevonen treenaa kovasti tai kun se vielä kasvaa, sen lihaksisto rasittuu enemmän. Sille voi myös käydä onnettomuuksia, vaikka kuinka katsot sen perään", hän kertoo kilpahevosten omistajien valitettavan hyvin tietämän asian.

Lihaksiston ylivenytykset ja repeämiset korjaantuvat ajan kanssa. Mutta kun hevoset ovat koko ajan työssä ja treenaavat, vauriot voivat jäädä helposti huomaamatta.

"Siinä ehkä pohtii, että olipa hevonen tänään jäykkä tai toinen takajalka oli muutaman askeleen kuin `pois alta´", Tuula Pursiainen kuvaa.

Trauma paranee. Pursiainen saa usein hoidettavakseen hevosia siinä kohtaa, kun lihaksisto on kiristynyt tai hevonen kulkee vinossa.

"Yleensä tässä vaiheessa hoidetaan jo sekundaarisia ongelmia."

"Hevosen koko kropan pitää olla auki ja kaikkien lihasten pitää pystyä tekemään töitä rennosti."

Siis jo esimerkiksi hevosen lapa on etujalasta jatkuvalla rasituksella, lihaskudos alkaa muuttua kovemmaksi ja sen jousto vähenee. Pahimmassa tapauksessa kiristyminen aiheuttaa hermopinteitä. Silloin oikean liikeradan löytäminen on vaikeaa ja lihaksen voimantuotto heikkenee oleellisesti.

Pitkittynyt kuormitus yhdessä raajassa kuormittaa toista. Seurauksena voi olla esimerkiksi hankoside- tai jännevamma.

”Hankosidevammat ovat usein rasitusvammoja, vaikka toki sellainen voi tulla äkillisen osuman tai loukkaantumisen vuoksikin.”

Tuula Pursiainen on osaltaan tehnyt töitä tietämyksen edistämiseksi.

"Kun aloitin, ravipuolella ajateltiin vielä yleisesti, että riittää, kun hevosella ei ole revähtymiä. Nyt hevosia käsitellään muutoinkin kuin vasta, kun se ravaa huonosti tai kulkee vinossa."

Lue lisää:

Huippuhevosten hyvinvointi vaatii ”auringon tarkkaa” hoitoa – "Suomessa hoito maailman kärkeä"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MT Ravit: "Kyl meillä reenataan raskailla kengillä ja sitten starttiin niin keveään kuin vain saa"

Mistä hevosen stressin huomaa? Silmät kertovat yllättävän paljon, huomasivat ratsastuskouluhevosia tarkkailleet tutkijat

Ruokinnan virheet kostautuvat hevosten hammasvaurioina – "Se on meidän ihmisten tekemä sairaus hevosilla"