Hevoset

Ravivalmentaja Sanna Loukusa: ”Asiakkaan mukaan mennään”

Sanna Loukusa aloittaa täysipäiväisenä yrittäjänä tutussa tallissa. Olot ovat viimeisen päälle.
Antti Savolainen
Sanna Loukusa treenaa Unteroa Pudasjärven radalla. Tallin hevoset kilpailevat pääasiassa Pohjois-Suomen radoilla. Ruotsin puolella käydään Bodenissa, minne on matkaa 350 kilometriä.

Sanna Loukusa esittelee talliaan tottuneesti. Hän ehti työskennellä Oulun seudun ammattiopiston Pudasjärven yksikön tallityön ohjaajana ja koulun hevosten vastuuvalmentajana lähes 14 vuotta. Nyt koulun hevosopetus on lopuillaan, mutta Loukusa jatkaa yrittäjänä.

”Sivutoiminen yrittäjä olen ollut jo pari vuotta palkkatyön ohessa, joten aivan tuntemattomaan en ole hyppäämässä. Muutama asiakaskin oli jo valmiina”, hän kertoo.

Pudasjärven kaupungin omistama talli on valmistunut vuonna 2004. Paikat on suunniteltu ajatuksella ja pidetty hyvässä kunnossa.

Karsinoita on 42 hevoselle ja mittakaava muutenkin iso, sillä koulun parhaimpina vuosina talli oli täynnä hevosia ja opiskelijoita parikymmentä per vuosikurssi.

”Kaupungille pitää antaa kiitosta siitä, että rohkenivat vuokrata tilat nuorelle yrittäjälle”, sanoo Loukusan elämänkumppani Raimo Hyvärinen, joka kuvailee itseään talliyrittäjän apupojaksi. Aiemmin hän työskenteli koululla tallimestarina.

Tällä hetkellä hevosia on 15, joukossa muutama omakin. Kolme varsaa on tulossa opetukseen ja lisääkin mahtuu.

”Parikymmentä hevosta olisi meille kahdelle ihan sopiva määrä. Meille kelpaavat kyllä kaikki hevoset, ei ole väliä, onko varsa vai kilpahevonen. Asiakkaan mukaan mennään ja katsotaan sopiva paketti”, Loukusa kuvailee.

”Meille sopii oikein hyvin, että hevosenomistaja tulee mukaan seuraamaan hevosensa treenejä. Voidaan vaikka opettaa valjastamaan ja ajamaan. Palvelu­ammattihan tämä on viimeisen päälle”, Hyvärinen painottaa.

Hevosenomistajat ovat tällä hetkellä väliltä Helsinki–Kemijärvi. Lähempänä asuvat käyvät tallilla usein. Muita palvellaan sosiaalisen median kautta.

”Latailemme hevosten kuulumisia, kuvia ja videoita Facebookiin. Ihmiset haluavat tietää, mitä heidän hevosilleen kuuluu. Ja tottakai me kerromme”, Hyvärinen sanoo.

Valmennusolot ovat kunnossa. Pudasjärven ravirata on 300 metrin päässä tallin pihasta, ja sinne pääsee omaa tietä pitkin. Käytössä on myös hiittisuora, metsälenkkejä ja hiekkamonttuja.

”Ja lunta tänne tulee takuuvarmasti joka talvi. Silloin tehdään radalle kunnon polanne ja hangessakin pääsee kahluuttamaan”, Hyvärinen lupaa.

Aikuisten hevosten treeni suunnitellaan hevoskohtaisesti.

”Tärkeintä on pitää niiden mieli virkeänä. Kaikki meidän hevoset ovat tosi paljon ulkona ja saavat sinne vapaasti heinää”, Loukusa kertoo.

Hän korostaa tiimityön merkitystä. Ammattikengittäjä Matti Kyyhkynen käy tallilla säännöllisesti. Kaupungineläinlääkäri löytyy saman rakennuksen toisesta päästä.

Tallilla käy lisäksi hevosiin erikoistunut eläinlääkäri Oulusta, jolle myös lähiseudun hevosenomistajat voivat tuoda omia hevosiaan tutkittavaksi.

Lue lisää