LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Hevoset

Hevoskasvattaja tarvitsee rahoittajia jakamaan tammojen omistuksen – "silloin epätoivon hetkellä on toistenkin olkapäät"

Maailman parhaita kilpahevosia kasvatetaan Kentuckyssa Yhdysvalloissa. Liiketoiminta perustuu paitsi suotuisiin luonnon olosuhteisiin myös laajaan verkostoitumiseen.
Esko Jämsä
Steve ja Cindy Stewart valitsivat tietoisesti ravurien ja peitsarien kasvatuksen paremmin tienaavien laukkahevosten sijaan. "Ravipuolella voit luottaa kädenpuristukseen. Se tunnelma heijastuu huutokauppoihinkin", Cindy Stewart kuvaa.

Kumppanuuksien rakentaminen on yksi hevosjalostajan toiminnan kulmakivistä. Sen todistaa ravimaailman huippusiittolan, Hunterton Farmin tarina.

"Se, missä olemme onnistuneet vuosien saatossa, on koota ympärillemme kumppanien verkosto. Se lisää mahdollisuuksia hankkia laadukkaita tammoja, jotka ovat usein myös kallita", summaa Steve Stewart.

Hän aloitti hevoskasvattamisen lähellä Kentuckyn Lexingtonia jo yliopistoaikana, kun hän ja tuleva vaimo Cindy vielä seurustelivat.

32 hehtaaria ja muutama tamma oli alku.Ensin edettiin laajentamalla tilaa ja pidettiin jopa rinnakkaista siittolaa New Jerseyssä.

Sitten tuli ratkaiseva käänne.

Steven veli, joka oli toiminut kuulun Stoner Creek -siittolan johtajana, menehtyi leukemiaan. Tilan omistanut liikemies Norman Woolworth, joka kuului Walmart -kauppakonsernin perustajasukuun, oli valmis luopumaan siitä.

Hätiin tuli Woolworthin bisneskumppani, ruotsalaisen yrittäjäsuvun jäsen Margareta Wallenius-Kleberg. Menhammarin siittolan pitäjä osti loputkin tilasta ja ehdotti Stewareille yhteistyötä, jossa nämä ottaisivat toiminnan vastuulleen.

Steve Stewart vertaa askelta pienen asianajotoimiston siirtymiseen kertaheitolla Empire State Buildingiin.

Kentuckyn hevoskasvatus perustuu laitumille suotuisaan ilmastoon ja maaperään. Alueelle on pitkään keskittynyt astumaan parhaita siitosoreja.

Toisten ihmisten siitostammoista huolehtiminen oli siksi alun alkaen pariskunnan liiketoiminnan ydin. Se oli uusi malli suuromistajien keskellä.

Stoner Creekin maine vahvisti valittua suuntaa. Se toi Stewartien ovelle lisää kumppaneita.

"Emme olisi millään pystyneet ostamaan tai edes liisaamaan kaikkia laadukkaita hevosia. Myimme siihen aikaan vuosittain 6–7 oma tai osaksi omaa kasvattia, tänä vuonna myimme 86 vuotiasta varsaa", Cindy Stewart kuvaa.

Nykyisin Hunterton Farm -siittolassa asuu liki 200 tammaa. Noin 60 prosenttia on osaksi tai kokonaan Stewartien, loput kokonaan yhteistyökumppanien.

Hevoskasvatuksen perusongelma on sama kaikkialla. Rahaa sitoutuu usean vuoden ajan tamman ja varsan hoitoon, rehuihin, eläinlääkintään ja sitten opettamiseen sekä valmentamiseen. Lisäksi riski on suuri, että jotain tapahtuu eikä lahjakkaastakaan ravurinalusta tule juoksijaa.

"Siksi tarvitaan iso joukko ihmisiä, jotka ovat yhdessä valmiita panostamaan omistamiseen", pariskunta huomauttaa.

"Mitä laadukkaammat vanhemmat, sitä suurempi todennäköisyys on, että jälkeläinen onnistuu."

Vaikka juoksevat kulut ovat yksin tilaa pyörittävien Stewartien harteilla, saantona on ollut tammakannan huomattava kehittyminen. Useat niistä ovat joko omaa tai kumppanien omia pitkäaikaisia sukulinjoja.

Ikäluokkien parhaiden hevosten menestys on tuonut mainetta ja myös itseluottamusta. Niihin ei silti auta juuttua.

"Ei pidä ajatella tietävänsä kaiken itse. Olemme oppineet paljon kumppaneiltamme", Steve Stewart korostaa.

He ovat matkustaneet maailmalla suhteensa alkuvuosista alkaen. Se on ollut tietoinen valinta, sillä usein amerikkalaisille riittää se, että kiertää omia osavaltioita.

"Kun näkee, miten hevostaloutta harjoitetaan muualla, saa vahvistusta siihen, miten ei itse halua toimia. Löytää myös asioita, joita haluaa ottaa käyttöön", Cindy Stewart kuvaa.

Kentucky on myös laukkahevosten kasvatuksen ydinalueita. Sillä puolella pyörii selvästi raveja isompi bisnes.

Stewartit tekivät kuitenkin jo aloittaessaan valinnan.

"Rahan tulo on raveissa tasaista, vaikkei olekaan niin isoa. Kun omistan hevosen, en halua omistaa sitä yksin. Porukalla saa myös juhlia, jos se voittaa", Steve Stewart kuvaa.

Cindy Stewartin mukaan lajien välillä on myös kulttuurien, jopa toimintaetiikan ero.

"Ravipuolella voit luottaa kädenpuristukseen. Se tunnelma heijastuu huutokauppoihinkin."

"Sen ansiosta voimme jakaa myös tilanteet, joissa kaikki ei mennyt kuten suunniteltiin. Auttaa, kun epätoivoon on kaverienkin olkapäät", pariskunta summaa yhdessä.

Fakta: Hunterton Farm

Steve ja Cindy Stewart ovat lämminveriravurien ja -peitsareiden kasvattajina maailmankuuluja.

360 hehtaarin Hunterton Farm sijaitsee keskellä Kentuckya noin 8 000 asukkaan Paris`issa.

Tila työllistää 10 ulkopuolista ympäri vuoden.

Syksyn huutokauppojen ympärillä työntekijöitä on lähes 30, joista jopa kolmannes on suomalaisia, Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijoita.

perheen myyntiyhtiö kauppaa noin 150:tä siittolan 1-vuotiasta ravurivarsaa vuosittain.

Siittola on kasvattanut 16 yli miljoona dollaria (905 000 euroa) ansainnutta ravuria ja peitsaria.

Kasvatit pärjäävät vuodesta toiseen Yhdysvaltain suurkilpailuissa ja niistä monia on palkittu ikäluokkansa vuoden parhaina.

Always B Miki piti muutaman vuoden ME:tä 05,9a ja Mission Briefin ME 08,7a (2v.) on yhä voimassa.

Forbidden Trade voitti tänä vuonna arvostetuimman Hambletonian Oaks -kasvattajakisan ja aiemmin sen on tehnyt Trixton.

Lue myös: Kentuckylaistilalla on erikoissuhde Suomeen – Salpauksen harjoittelijoiden osaaminen saa kehuja

MT Ravinetti: Miksi Kentucky on hevoskasvatuksen kultamaa? "Maaperä, vähän ötököitä, osaamiskeskittymä"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sundsvikin oriasema pärjäsi monipuolisuudella – astutukset kokonaisuutena pohjalukemissa

Kentuckylaiset hevoskasvattajat kehuvat suomalaisia: "Meidän porukkamme teki paremman homman kuin ammattilaiset"

Markku Lumiaho kasvattaa suomenhevosia, joita ei tarvitse enää erikseen markkinoida: ”Jos ei satsaa, ei pärjää”