Hevosten hampaiden hoito kuuluu eläinlääkärille – vaatii kunnon diagnoosin ja rauhoituksen - Hevoset - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Hevoset

Hevosten hampaiden hoito kuuluu eläinlääkärille – vaatii kunnon diagnoosin ja rauhoituksen

Hevosen hampaat erovat muiden nisäkkäiden hampaista: ne ovat eläviä kudoksia, jotka kehittyvät koko hevosen eliniän ajan.
Antti Savolainen
Ravihevosten hampaista pidetään nykyään säännöllisesti huolta, Leena Karma sanoo. Kuvan ottoaikaan klinikalla tysökenteli harjoittelijana Tiina Sikkara. Menossa on suun tutkimus endoskoopilla.

Ajoittain käydään keskustelua siitä, kuka voi hoitaa hevosten hampaita. Leena Karmalla on siihen yksiselitteinen vastaus: vain elänlääkärit voivat sitä tehdä.

Karma on Porvoon hevosklinikan yrittäjä ja kansainvälisestikin tunnustettu hevosten hammassairauksiin erikoistunut eläinlääkäri.

"Hevosen suun tutkimus vaatii kunnon rauhoittamisen, eikä kellään muulla kuin eläinlääkärillä ole oikeutta rauhoittaa. Lisäksi ilman kunnon koulutusta ei pysty tekemään diagnoosia ja ilman sitä ei pysty tekemään oikeaa hoitoa", hän perustelee.

Karman mukaan vakavia hammassairauksia kuten esimerkiksi diasteemat eli hammasvälitulehdukset sekä juuritulehdukset voi silloin jäädä huomaamatta.

Piikkien raspaaminen on tärkeää, mutta se on vain osa hevosen hammashoitoa, hän muistuttaa.

Asialle on selvät perustelunsa. Hevosen hampaat erovat muiden nisäkkäiden ja siis myös ihmisten hampaista: ne ovat eläviä kudoksia, jotka kehittyvät koko hevosen eliniän ajan.

"Siksi myös hevosen hampaiden raspaamista voi verrata kovan kudoksen kirurgiaan. Liian voimakkaasti suoritettuna se voi vaurioittaa hammasluuta ja aiheuttaa juuritulehduksen."

Toisaalta hevosen hampaiden hoitoon on nykyisin myös paljon keinoja. Esimerkiksi karieksen pahakaan vaurioitus ei ole ongelma, kunhan kariekselle tehdään hevosen suussa epäsuotuisat olot.

"Ikenen alla oleva hammas on virheetön. Se puhkeaa ja kuluu vuosittain 2–3 millimetriä."

Lue myös: Ruokinnan virheet kostautuvat hammasvaurioina – "meidän ihmisten aiheuttama sairaus"

Lue lisää

MT: Ruokinnan virheet kostautuvat hammasvaurioina - "se on meidän ihmisten aiheuttama sairaus"

Ruokinnan virheet kostautuvat hevosten hammasvaurioina – "Se on meidän ihmisten tekemä sairaus hevosilla"

”Hevosten hammashoitoa on vähätelty”

13. viikko tuotti upean tarjonnan: Näitä varsoja kelpaa ihailla