LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Hevoset

Esteratsastajan jatkuva piina: Tarkka ja virheetön rata mutta tempoakin tarvitaan

Janina Kvarnström valmentautuu kohti kansainvälisiä koitoksia kotitilalla Lohjalla. Hän tavoittelee Helsinki Horse Show´ssa jälleen voittoa, nyt nuorten hevosten luokassa.
Kimmo Haimi
Ratsastus on Janina Kvarnströmille sekä päätoiminen työ että elämäntapa."Minulla on tällä hetkellä asiat hyvin kotimaassa, systeemi toimii eli ei ole hinku lähteä muualle", hän linjaa. Hertta on Kvarnströmin työkaverina Helsinki Horse Show´ssa.

Tänään torstaina käynnistyvä Helsinki Horse Show on ennestään tuttu lohjalaiselle Janina Kvarnströmille. Hän on kilpaillut kansainvälisessä tapahtumassa jo poni-ikäisenä esteiden amateur tour -luokissa.

Juniorina hänet on nähty tapahtumassa sekä Davina HX:llä että Hyper Pandalla, jotka molemmat ovat nyt siirtyneet siitokseen, Panda tänä syksynä.

Poniluokat mentiin vielä Hartwall areenalla. Ja Davinalla voitin junioreiden finaalin, hän muistelee.

Tänä vuonna hän lähtee Kisahallin tiiviiseen tunnelmaan 7-vuotiaan Heather Novan kanssa. Hertta kilpailee vielä nuorten hevosten luokissa, jotka ratsastetaan tänään keskiviikkona ja torstaina.

"Hertta on kisassa positiivisella mielellä ja tosi kovapäinen, mutta hyvällä tavalla. Se taistelee radalla hyvän suorituksen puolesta, minkä vuoksi sen kanssa on kiva tehdä töitä kisatilanteessa", Kvarnström kuvaa läheisintä työkaveriaan.

Vaikka hevonen on radalla tarvittavan kovakin, sen fiksuutta osoittaa ratsastajan mukaan se, että hevonen erottaa hyvin työtilanteet ja sen, milloin voi ottaa rennosti.

"Se on sympaattinen ja kiltti heppa. Kotona se on siis ihan erilainen käsitellä. Mutta sillä on ihan selvästi erikseen `koti-´ ja `kisamuudit´."

Hertta tuli Kvarnströmille 4-vuotiaana. Valmentaja Sanna Backlund toi sen Hollannista.

"Sen piti ensin olla meillä ratsutettavana myyntihevosena. Ostimme sen itse, kun huomasimme sen olevan tosi kyvykäs."

Janina Kvarnström uskoo hyppäävänsä jatkossa Hertalla isojakin luokkia. "Meillä on paljon tulevaa edessä. Mennään pikkuhiljaa eteenpäin tasoa nostaen."

Sopivaa kovapäisyyttä löytyy myös ratsastajalta itseltään.

"Kovapäisyys ja voitontahto", hän vastaa kysymykseen vahvuuksistaan.

"Olen tosi tarkka ihan kaikessa. Haluan suorituksissa hipoa täydellisyyttä. Tässä lajissa se voi olla vähän negatiivinenkin piirre."

Kvarnström kuuluu 20-vuotiaana nuorten maajoukkuevalmennettavien kokeneimpaan kaartiin. Se kuuluu hänen kyvyssään analysoida omia kehityskohtia.

"Tempoa pitäisi vielä lisätä. Haluan, että ratsastus olisi radalla virheetöntä. Mutta suorituksen ei aina kuulukaan näyttää hyvältä, vaan tulisi ratsastaa enemmän rytmissä."

Käytännössä se on aiheuttanut muutamissa kisoissa perusradalta yliaikavirheen. Se tarkoittaa, ettei uusintaan ole asiaa, vaikka esteet on siis ylitetty pudotuksitta.

Kilpailemiseen nuorta naista vetää mahdollisuus onnistumiseen.

"Treenaus kotona ja valmentajien luona ja kaikki muu työ perustuu siihen, että saisi onnistumisia kisoissa. Onnistumista on, kun hevonen tuntuu hyvältä radalta ja sen kanssa on hyvä tehdä töitä."

Kilpaileminen on hänelle tähtäin itsessään, mutta ratsastus on laji, jossa mitään ei tule ilmaiseksi.

"Välillä ei mene hyvin, vaikka on kaikkensa tehnyt. Se kuuluu lajiin. Kun on kaverina iso eläin, niin välillä ei ole silläkään hyvä päivä", hän selventää.

Janina Kvarnström on ratsuineen ollut muutaman kerran siinä kuulussa tilanteessa, jossa tulossa on nollarata – kunnes viime esteellä kuuluu se kolahdus, ja puomi putoaa.

"Siitä syyttää herkästi itseään. Varsinkin jos itse tekee virheen, sitten on tosi vihainen itselleen. Hevonen olisi suorittanut parhaalla tasolla, mutta jos ei ole itse ollut 100-prosenttisesti siinä, niin suoritus jää vajaaksi."

"Kyllä se jää yleensä tosi pahasti vaivaamaan."

Silloin parasta on kääntää ajatukset muihin asioihin.

"Kisoissa on aina myös ystäviä ja kavereita. Yritän tsempata heidän puolestaan ja unohtaa oman epäonnistumisen."

Kisoissa ei suoritusta voi jäädä murehtimaan, koska se kostautuu herkästi jatkovirheinä. "Pitää vain jatkaa. Usein samana päivänä tai seuraavana on jo uusi luokka, johon voi koettaa parantaa."

Jälkikäteen Janina Kvarnström katsoo kisasuorituksensa videolta voidakseen prosessoida virheet ja ottaa niistä opiksi.

Lohjalaisratsastaja vaikuttaa määrätietoiselta, mutta täsmällisiä tavoitteitaan uralle hän ei kuitenkaan paljasta.

"Päätoimisesti nyt ratsastan. Ikinä ei voi kumminkaan tietää, miten ura jatkuu. Ratsastuksessa ei ole koskaan valmis, vaan aina on treenattavaa."

Huipulle pääsyyn tarvitaan useiden tekijöiden optimointia: paljon oikeanlaista valmentautumista, hyvät hevoset ja tukena tiimi ja sponsoreita. Kun tosissaan tehdään, merkittäväksi nousee myös yksi: "että hevoset pysyvät terveinä ja itse samoin".

Suuri osa suomalaisista kärkiratsastajista valmentautuu tai on valmentautunut ulkomailla. Pyöriikö Kvarnströmin mielessä aikomus lähteä kansainväliseen kilpatalliin töihin ja harjoittelemaan?

"Minulla on tällä hetkellä asiat hyvin kotona, systeemi toimii eli ei ole hinku lähteä ulkomaille. Tiimi on oikein hyvin kasassa, osaavat valmentajat ja muut tukijoukot."

Kansainvälistä kokemusta kuitenkin luonnollisesti tarvitaan. Sitä on hankittu jo useamman vuoden ajan tekemällä porukalla kilpailumatka Keski-Eurooppaan.

"Viime keväänä käytiin Hollannissa, Saksassa ja jopa Tshekeissä. Myös ensi keväälle on kisareissu tulossa", hän kertoo tyytyväisenä.

Janina Kvarnströmin kiittämä hyvä tiimi toimii vanhempien viljatilalla, jolla hevostalous on tärkeä osa toimintaa.

Äiti Riikka Kvarnström vastaa tallin hevosten hyvinvoinnista ja kasvattaa suomalaisia puoliveriratsuja eli FWB-hevosia. Tilalla on 22 hevosta, joista osa varsoja. Isä Tom Kvarnström tuottaa rehut ja oljet, pitää paikkoja kunnossa ja usein myös toimii kuljettajana kisareissuilla.

Autoilua harjoitetaankin paljon. Oman ja maajoukkueen valmentajan Sanna Backlundin valmennuksessa Hämeenlinnassa käydään Hertan kanssa kerran viikossa tai vähintään joka toinen viikko. Toinen eli kouluvalmentaja Iia Taberman tulee viikoittain pitämään niin sanotut "sileän" tunnit valmennettavansa kotitilalle.

Tiimin pysyvyys on Janina Kvarnströmin arvion mukaan ollut edistyksen tärkeä avain.

"Samat valmentajat olivat minulla jo, kun olin poniratsastaja eli 16-vuotiaasta asti", juuri 20 täyttänyt ratsastaja toteaa.

Ihan pienestä hevosiin ja ratsastamiseen oppineesta naisesta löytyy myös palo kasvatukseen. Tänä kesänä tilalle syntyi kaksi FWB-varsaa ja ensi kesäksi odotellaan kolmea, joista yksi on entisen kisaratsun Pandan.

"Toinen hevoseni Davina asuu nykyään Hollannissa. Sillä on jo pari varsaa kasvamassa mulle uusiksi kisahevosiksi. Sen näkee sitten parin vuoden päästä, mihin niistä on."

Fakta: Janina Kvarnström

  • Esteratsastaja asuu vanhempiensa kanssa kotitilallaan Lohjan Virkkalassa
  • 20-vuotias maajoukkuevalmennettava voi kilpailla vielä ensi vuoden nuorten ratsastajien sarjoissa.
  • valmentautuu esteissä Sanna Backlundin ja koulussa Iia Tabermanin johdolla.
  • kisaa 7-vuotiaalla hevosellaan Heather Nova Helsinki Horse Show´n nuorten hevosten luokissa.
  • voittanut Suomenmestaruuden junioreissa vuosina 2016 hevosella Davina HX ja 2017 Hyper Pandalla, voitto Tallinnan kansainvälisistä kisoista ja kaksi kertaa edustanut Pohjoismaiden mestaruuskisoissa.
  • työskentelee parina päivänä viikossa päiväkodissa.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

300 hevosta, traileria ja ratsastajaa puolen hehtaarin alueelle samaan aikaan? Maatalousylioppilailta onnistuu!

Nuoret kotimaassa kasvatetut ratsut kilpailevat Ypäjällä viikonloppuna

Lisää kirmaavia varsoja? Hevoskasvatuksessa orastavat nousun merkit