LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Hevoset

Horse Show’n tuottama lanta lämmittää koko jäähallin – 0,2 desiä hevosenlantaa riittää lataamaan puhelimen akun

Tapahtumassa kertynyt lanta otetaan talteen ja viedään poltettavaksi. Myös 40 000 kävijän roskat pyritään kierrättämään.
Sanne Katainen
Horse Show'n hevosenlanta otetaan talteen ja toimitetaan poltettavaksi.

Viimeisen päälle harjatut hevoset käyskentelevät verkkaisesti ratsastajat selässään Helsingin jäähallilla. On jälleen lokakuisen Helsinki International Horse Show’n aika.

Kulkureitillä hevosten tilapäiskotiin, valkoisiin telttatalleihin, näkyy lantakasoja. Kasa huolehditaan nopeasti kottikärryihin, josta sisältö kipataan siniselle lavalle. Jokaisen kisapäivän aikana täyttyy yksi, viiden päivän jälkeen kasa onkin melkoinen: viime vuonna tapahtuman 235 talleihin majoittunutta hevosta tuottivat yhteensä 112 tonnia lantaa.

Ennen lanta meni kaatopaikalle ja maanviljelykseen pelloille levitettäväksi. Nyt kikkareet jatkavat matkaansa Järvenpäähän poltettavaksi. Kuluva vuosi on toinen, kun lannasta syntyy energiaa. Viime vuonna luvuksi laskettiin 168 megawattituntia. Se on paljon, määrä riittää kattamaan 40 000 kävijän tapahtuman tarvitseman energiamäärän ja ylikin jää.

Tapahtuman markkinointi- ja tapahtumapäällikkö Anna-Maija Bernard kertoo, kuinka talteen otetun lannan toimittaminen voimalaitokseen oli ensimmäinen askel kohti tapahtuman tavoitetta olla johtava kestävän kehityksen ratsastustapahtuma.

”Innostus lähti siitä. Huomasimme, että pystymme tekemään sen, joten voimme tehdä paljon muutakin”, Bernard sanoo.

Ympäristöystävällisyys on tapahtuman teemana toista vuotta. Tänä vuonna painopisteenä on jätteettömyys. Alueella kiertäessä huomaa lukuisat kierrätyspisteet, sekajätettä pyritään tuottamaan mahdollisimman vähän. Ratsastajien ruokailutilassa on mukihotelli, johon jokaisen toivotaan tuovan oman kuppinsa. Bernard kertoo, että etenkin ulkomaalaisia osallistujia on ohjeistettu käyttämään suomalaista vesijohtovettä.

”Joistakin ratkaisuista on tullut meille lisäkuluja, mutta toisissa asioissa on sitten tullut säästöä”, Bernard kertoo.

Säästöjä on tuonut esimerkiksi digitaalisuuteen siirtyminen. Paperisia lähtölistoja ei ole, ne voi lukea kännykällä QR-koodin avulla. Jos virta loppuu, voi kännykän viedä lukolliseen latauspisteeseen. Kuluja on aiheuttanut kierrätyksen järjestäminen ja ekosertifikoitujen tuotteiden suosiminen.

Tapahtumajärjestäjille vastuullisuuden pohtiminen on nykyään melkeinpä itsestäänselvyys, mutta suomalaiselle hevosurheilutapahtumalle se on vielä tärkeämpää, hevosista Itämerelle aiheutuvan kuormituksen vuoksi. Ravinnekuorma tulee hevosten syömän rehun vaatimasta peltopinta-alasta. Bernard kertoo, että tapahtuma tekee yhteistyötä Itämeren suojeluun keskittyvän John Nurmisen Säätiön kanssa. Lipunmyynnin yhteydessä voi tehdä lahjoituksen säätiölle.

Myös liikkumista ja ruokailua on järjestetty ympäristöystävällisempään suuntaan. Tallialueella puomeja kuljettavat huoltoautot kulkevat sähköllä. Ratsastajien on mahdollista taittaa matka hotellilta hallille pyörällä. Hallin ravintoloissa on aiempaa enemmän kasvisvaihtoehtoja.

Ensi vuodelle tapahtuma aikoo asettaa jälleen uusia tavoitteita. ”Nyt kun olemme tehneet tätä pari vuotta, huomaa, että ajattelee kaikkea ensin ympäristön kautta”, Bernard sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MT Ravit: Selkäleikkauksesta toipuvalla ravivalmentajalla riittää apureita

Ravivalmentaja: Innostus hevosiin on säilynyt – "tuntipalkkaa ei työlleen kannata laskea"

KHO tuomitsi hevosyrityksen eduksi: Hevostilan oston investointituki käsiteltävä uudelleen ely-keskuksessa – ei yrityskauppa