LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Hevoset

Sanna Kuusimäki jätti työt lypsykarjatilalla ja palasi hevosten pariin – "Minulla on hyvä eläinsilmä. Näen heti, jos hevosella on jokin pienikin asia vialla"

Vammojen ennaltaehkäisy on Kuusimäen mielestä aivan olennainen osa valmentamista.
Antti Savolainen
Kolmevuotias Touch Me Too on yksi Sanna Kuusimäen valmennettavista. Hän viihtyy hyvin maalla hevosten parissa.

Kangasalan Saarikylien perukoilla syksy on ottanut vankan niskalenkin kesästä, eikä talvikaan ole kaukana. Hymy ei silti hyydy Sanna Kuusimäen kasvoilta, kun hän pesee Touch Me Too -hevosta kevyen treenilenkin jälkeen.

Kuusimäki on työskennellyt reilun kuukauden verran Sulinin perheen tallilla yksityisvalmentajana. Sitä ennen hän ehti olla kolmen vuoden ajan maitotilalla töissä, kun mitta tuli täyteen kymmenen vuoden rupeamasta hevosenhoitajan työtä.

"Viihdyin tosi hyvin lehmien parissa ja työnantajat olivat oikein mukavia. En ollut edes ajatellut hevoshommiin palaamista, ennen kuin Anna Sulin soitti ja pyysi käymään. Kun tämmöinen hieno tilaisuus avautui, niin tuli taas vahvasti tunne, että hevoset on mun juttu."

Nyt Kuusimäki vastaa tallin 11 hevosten päivittäisestä hyvinvoinnista ja osan valmentamisesta.

"Toimenkuva on lähempänä tallimestaria kuin valmentajaa. Vastaan päivittäisistä rutiineista eli ruokin hevoset, vien ne ulos, putsaan karsinat ja niin edelleen. Minulla on neljä varsinaista valmennettavaa, sillä Sulinin perheestä itse kullakin on omat nimikkohevosensa ajettavana. Tietysti ajan niilläkin, jos tulee tarve."

Kuusimäen "comeback" on alkanut hienoissa merkeissä myös tuloksellisesti. Neljästä startista voittoja on tullut kaksi. Varsinkin Credit To Loven kaksi voittoa ovat olleet vakuuttavia.

"Olen kyllä rehellisesti sanottuna päässyt sen ja näiden muidenkin kanssa valmiiseen pöytään. Ne olivat tosi hyvässä kunnossa jo kun aloitin työt täällä", Kuusimäki kiittää.

Menestys on joka tapauksessa huomattu ja valmennuspaikoista on tullut jo kyselyjä.

"Ihan hyvin voisin ottaa muutaman valmennettavan lisääkin. Tilaa täällä kyllä riittää, mutta täytyy tietysti rajata määrää sen verran, että kaiken ehtii tehdä kunnolla."

Sanna Kuusimäki innostui hevosista jo pikkutyttönä. Ratsastus vaihtui pian ravihevosiin ja Kaustisella käydyn hevosenhoitajakoulun jälkeen uravalinta varmistui viimeistään työharjoittelussa Markku Niemisellä.

"Siellä oli eläkeläisenä kilpauransa jo päättänyt Incognito Kemp, jonka kilpailuajoilta minulla oli juliste seinälläni. Ja tosi hienoja kilpahevosia, kuten Rae Boko."

Koulun jälkeen Kuusimäki työskenteli Aripekka Pakkasella ja Niemisellä yhteensä kymmenen vuoden ajan.

"Molemmat olivat hyviä työnantajia. Ne olivat kuitenkin isoja kilpatalleja ja raveissa oltiin usein. Jossain kohtaa se vaan alkoi tuntua liian raskaalta ja lähdin lehmiä lypsämään."

Nykyinen pienemmän tallin harvempi kilpailurytmi ja syrjäinen sijainti ovat Kuusimäen mieleen.

"Täällä maalla on ihan omassa rauhassaan, viihdyn täällä hyvin. Eikä Tampereellekaan ole kuin puolen tunnin matka. Minut on otettu täällä tosi hyvin vastaan, meillä on hieno tiimi."

Kuusimäellä on käytettävissään Sulinien tallilla oma 850 metrin mittainen rata ja pehmyt suora, jolla voi ajaa 700 metrin vetoja.

"Pehmeällä ajaminen pitää aloittaa varovasti, jos hevonen ei ole siihen tottunut. Tosi herkästi siinä ajaa hevosen jäykäksi, jos ei ole tarkkana. Valmentaminenhan pitää aina sopeuttaa niihin paikkoihin, mitkä ovat käytössä."

Tallin hevosia valmennetaan pääasiassa ajamalla kahdesti viikossa vetoja suoralla. Yhdellä ajokerralla vetoja kertyy kuusi. Vauhdit ovat maltillisia.

Kuusimäki korostaa, että tallin hevosia oli valmennettu hyvin jo ennen hänen tuloaan.

"Systeemi oli valmiina ja hevoset ovat menneet niin hyvin, että en ole ainakaan vielä halunnut muuttaa mitään."

Urheiluhevosilla sopivan rasituksen ja levon kanssa joutuu tasapainoilemaan jatkuvasti.

"Sen voin sanoa, että minulla on hyvä eläinsilmä. Näen heti, jos hevosella on jokin pienikin asia vialla. Vammojen ennaltaehkäisy on aivan olennainen osa valmentamista."

Kuusimäki sanoo, että jonkinlainen menestys on aina tavoitteena kilpaurheilussa.

"Minulle tallimestarin roolissa on tärkeintä, että hevoset pysyvät terveinä ja hyvällä tuulella. Silloin niiltä voi odottaa, että ne suorittavat omalla tasollaan. Menestys on sitten kirsikka kakun päälle."

Antti Savolainen
Sanna Kuusimäen mukaan ravi-ihmiset ovat kuin iso perhe. "Raveissa on kiva käydä siksikin, että siellä tapaa paljon tuttuja." Credit To Love on voittanut kahdesti hänen valmennuksessaan.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

MT Ravit: Selkäleikkauksesta toipuvalla ravivalmentajalla riittää apureita

Ravivalmentaja: Innostus hevosiin on säilynyt – "tuntipalkkaa ei työlleen kannata laskea"

”Polte raviurheilun ja hevosten pariin on kova” – Janita Luttunen teki rohkean päätöksen