LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Hevoset

Ennakkotiedot: Hevoskasvatus hiipunut kaikkien aikojen pohjille

Astutusmäärät laskivat ennakkotietojen valossa ratsuilla ja poneilla jopa kymmenkunta.prosenttia, lämminveriravureilla ja suomenhevosilla vain reilun prosentin
Rami Marjamäki
Tässä hyppäävä Mavens Way oli lämminverioreista 13. suosituin 30 astutuksella. Sillanpään oriaseman yrittäjä Saku Mikkola ohjaa.

Sekä suomenhevosten että lämminveristen ravihevosten astutusmäärät näyttävät vajaan kahden prosentin laskua viime vuodesta. Suomenhevosilla astutuksia oli 1 767 (viime vuonna 1 799) ja lämminverioriilla 1 555 (1 581).

Hevoskasvatus jatkaa taantumistaan, sillä astutusmäärät jäivät ennakkolukujen valossa ratsuilla ja poneilla vielä suhteessa alemmiksi. Ratsuilla laskua oli 13 ja poneilla 10 prosenttia.

Näillä luvuilla liikutaan kuitenkin historiallisen matalalla. Hippos julkaisi alustavat astutustilastot tältä vuodelta, joten tilanne varmistuu vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Viime vuonna kehitys oli tasaisempi: kaikkien rotujen astutusmäärät laskivat 3–6 prosenttia.

Lämminveristen kärki erottui viime vuotta selvemmin, sillä kaksi oli yli muiden. Knows Nothing keräsi 126 ja Lexus Font 124 tammaa.

Kymmenen kärkeen mahtui kaksi tuontispermaoriitta. Niistä ruotsalaisella Maharajah`lla tehtiin nyt 49 siemennystä (vuonna 2018 31). Sen kanssa samaan määrään jaetulle tilaston kolmospaikalle ylsivät Brad de Veluwe ja RC Royalty.

Tuontispermaa käytettiin 26,6 prosentissa kaikista siemennyksistä. Käytössä oli 145 oritta, joista tuontisiirtoja oli 58:lla.

Suomenhevosten kärjessä oli edellisvuoden tavoin Costello, nyt 111 tammalla. Välähdys sai 99, Jokivarren Kunkku 69 ja Fiiling sekä Sipori kumpikin 56 tammaa.

Ensimmäistä kautta astunut ikäluokkamenestyjä Landen Paukku keräsi sekin 47 tammaa.

Suosituin ratsusuunnan suomenhevosori oli niin ikään ensimmäistä kautta astunut Kulta-ahon Kasimir 27 tammalla.

Yhteensä astutukseen käytettiin 231 suomenhevosoritta.

Ratsuhevosoreossa yksi oli selkeästi yli muiden. Esteori Clintissimo 197 houkutti kaikkiaan 101 tammaa.

Viime vuoden kärjen oriit olivat edelleen suositttuja. Levisonn 208 (52 tammaa), Concreto 174 (24) ja Celantus 188 (22) ovat nekin kaikki estesuuntaisia.

Kouluoriista suosituin oli ori Freemann 211 23 tammalla.

Yhteensä ratsuoreja käytettiin 355 kertaa. Tuontisperman osuus nousi viime vuoden 25:sta peräti 39 prosenttiin.

Poniroduissa astutusmäärissä oli roduittain jonkin verran eroa. Connemaroilla ja suomalaisilla ratsuponeilla astutukset jopa lisääntyivät.

Suurin määrällinen pudotus tapahtui islanninhevosilla: vain 87 astutusta viime vuoden 126 sijaan. New Foresteilla pudotus oli prosentuaalisesti suurin: 22:sta 13:en eli 41 prosenttia.

Roduista suosituimmalla shetlanninponeilla määrä pysyi kutakuinkin ennallaan. Astutuksia oli 339. Suositun shetlanninponiori oli Bäckens Helgon 198 SH.

Yhteensä ponioreilla oli astutuksia 560.

Tilasto on vielä epätäydellinen, sillä Hippos ei saanut kaikkien oriiden astutuskirjanpitoon liittyviä tietoja määräaikaan mennessä.

Lue myös: Ravurijalostuksen tilanne ristiriitainen – radoille saapuu huippuhevosia mutta kasvatus hiipuu

Suomenhvosten palkintoihin kaavaillaan uudistusta: kasvatuksen kokonaisrahoitus ennallaan, mutta keskitetään harvemmille

Lue myös MT Ravinetistä kiistasta, joka koskee kantakirjaan tarjotun suomenhevosoriin purentaa:

Papukaijasuu vai ei? Hippos eväsi jalostusoikeuden

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sundsvikin oriasema pärjäsi monipuolisuudella – astutukset kokonaisuutena pohjalukemissa

Markku Lumiaho kasvattaa suomenhevosia, joita ei tarvitse enää erikseen markkinoida: ”Jos ei satsaa, ei pärjää”

Oriaseman työhuippu tasaantuu juhannuksen jälkeen