Hevoset

Mistä hevosen stressin huomaa? Silmät kertovat yllättävän paljon, huomasivat ratsastuskouluhevosia tarkkailleet tutkijat

Stressaaviin tilanteisiin laitetut tuntihevoset räpyttelivät vähemmän ja niiden silmäluomet nykivät enemmän kuin silloin, kun ne olivat rentoina.
Sanne Katainen
Kanadalaisessa tutkimuksessa 33 erirotuista hevosta kolmesta eri ratsastuskoulusta altistettiin kolmelle stressaavalle tilanteelle. Kuvituskuva.

Hevosen stressin voi päätellä sen silmän liikkeistä, kertoo tuore tutkimus.

Stressaantuneet hevoset räpyttelevät vähemmän silmiään ja niiden silmäluomet nykivät enemmän.

Vaikka hevosen hyvin tunteva ihminen yleensä huomaa kun eläin on stressaantunut, kaikissa tilanteissa hevosen mielialaa on vaikea arvioida.

Erityisesti hyvin koulutetut hevoset voivat oppia piilottamaan reaktionsa, vaikka olisivat suuren henkisen paineen alla.

Stressiä voi mitata esimerkiksi sydämen sykkeen nopeuden sekä veren kortisolipitoisuuden tarkastelun avulla. Käytännön kannalta ne ovat kuitenkin hankalia mittareita. Animals-lehdessä julkaistu kanadalainen tutkimus onkin tiettävästi ensimmäinen laatuaan.

"Ihmisillä tiedetään, että räpyttelyn tiheys muuttuu, kun olemme paineen alla. Halusimme tutkia, voidaanko samaa ilmiötä havaita hevosilla", sanoo tutkimusta johtava professori Katrina Merkies.

Tutkimuksessa 33 erirotuista hevosta kolmesta eri ratsastuskoulusta altistettiin kolmelle stressaavalle tilanteelle.

Ensimmäisessä hevosta kohti heitettiin pallo, tarkoituksena säikäyttää eläin. Toisessa kokeessa hevonen erotettiin hetkeksi laumastaan. Kolmannessa testissä muut hevoset ruokittiin, mutta koekaniinina ollut hevonen jätettiin muutamaksi minuutiksi ilman ruokaa.

Tutkijat kuvasivat hevosia ja tarkastelivat niiden silmien ja korvien liikkeitä, pään asentoa ja yleistä levottomuutta.

Kokeessa olleille hevosille kaikkein stressaavin tilanne oli joutua odottamaan ruokaa lajitovereita pidempään. Silloin niiden sydämen sykkeessä, levottomuudessa ja pään liikkeissä tapahtui eniten muutoksia. Lajitovereista erottaminen ei vastaavasti juuri hätkähdyttänyt niitä.

"On tärkeää huomata, että nämä ovat ratsastuskouluhevosia. Ne ovat tottuneet säikyttelyyn ja erossa olemiseen muista hevosista. Mutta ruuan odottelu muita kauemmin oli niille uutta, joten todennäköisesti siksi ne stressaantuivat eniten", Merkies sanoo.

Keskimäärin hevosten räpyttely aleni alle viiteen räpäytykseen minuutissa. Tavallisesti ne räpyttelivät 5–10 kertaa minuutissa. Silmäluomet nykivät kuusi kertaa minuutissa, kun hevoset joutuivat odottamaan ruokaa. Muissa testeissä silmäluomen nykimistä ei havaittu.

Tutkijat toivovat, että tutkimus antaa hevosten kanssa oleville yksinkertaisia työkaluja tulkita niiden mielialaa.

Tutkimus tehtiin Ontarion yliopistossa Kanadassa. Aiheesta uutisoi phys-verkkolehti.

Oikaisu 13.11. klo 10.23: Aiemmin artikkelissa luki virheellisesti, että hevonen räpyttelee stressaantuneena enemmän. Tosiasiassa tutkimuksen perusteella räpyttely vähenee, mutta silmäluomien nykiminen kasvaa. Alkuperäinen tutkimus on nähtävillä täällä.

MT Hevoset
Lue lisää

Hevonen oppii mielellään – myös vääriä tapoja, sillä se antaa omistajalleen anteeksi hyvin erilaista toimintaa

Hevosvakuutus ei korvannut sokeutumista – Mikä on hevosen arvoista elämää?

Hevoset pyytävät vaikeassa tilanteessa ihmisten apua, paljastaa tuore tutkimus

Kilparatsastus aiheuttaa hevosille hyvinvointiongelmia

MT Hevoset