LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Hevoset

Sundsvikin oriasema pärjäsi monipuolisuudella – astutukset kokonaisuutena pohjalukemissa

Välähdys oli Sundsvikin oriaseman kunkku. Spermaa vastaan­otettiin myös ulkomailta.
Sanne Katainen
Jernni Hämäläisen Sundvik seabreeze on Hämäläisten oman siitosoriin Sundvik Saigonin jälkeläinen. Varsan emä Cherry Hall odottaa Maarit Hämäläisen kanssa pääsyä laitumelta.

Pari viime vuotta ovat olleet Sundsvikin oriasemalla Loviisan Isnäsissä hyvät. Sitä selittää luonnollisesti osin Välähdyksen suosio.

”Se sai nyt 99 tammaa, vuotta aiemmin 103”, kertoo yrittäjä Maarit Hämäläinen.

”Ilman muuta Välähdyksen suosio on ollut meille tosi merkittävä juttu.”

”Toki tämä on suhdanneherkkää. Meillä on ollut hyviä tammamääriä aiempinakin vuosina, mutta sitten on taas tultu alas”, lisää tytär Jenni Hämäläinen.

Hän opiskelee eläinlääkäriksi Virossa ja työskentelee oriasemalla mahdollisimman tiiviisti siitoskaudella.

Siinä, että parin viime vuoden lasku kotimaisissa astutusmäärissä ei ole tuntunut suoraan Sundsvikissä, on takana toiminnan monipuolisuus.

Niin lämminveriravurien ja suomenhevosten astutukset vähenivät Hippoksen ennakkotilaston valossa tänä vuonna, mikä tarkoittaa, että liikutaan lähellä kaikkien aikojen pohjalukemia. Ratsujen ja ponien astutukset laskivat vieläkin enemmän.

Sundsvikin oriasema paitsi lähettää spermaa myös ottaa vastaan siirtona tuorespermaa sekä kotimaisilta oriasemilta että ulkomailta.

Ulkomaan siirtojen osuus onkin noussut. Se on kasvussa ravureilla (26 prosenttia kaikista astutuksista), ja ratsuissa se nousi jo liki 40 prosenttiin.

”Meillä siemennetään myös ratsutammoja. Niille siirtospermaa tulee lähinnä Saksasta, Ruotsista ja Hollannista. Ravureille olemme ottaneet vastaan lähinnä Ruotsista”, Jenni Hämäläinen kertoo.

Maarit Hämäläinen toteaa, että yhteistyö ratsuissa Carrus Dressagen ja ravureissa Kallelan oriaseman kanssa auttaa tarjoamaan tammanomistajille laajan valikoiman laadukkaita oriita.

Tilalle voidaan ottaa jonkin verran tammoja myös siemennettäväksi. Vastuueläinlääkärinä toimii Annica Hirvi.

”Kovin moni ei halua jättää tammaa varsinkaan pienen varsan kanssa ihan tautiriskien vuoksi vieraaseen talliin. Joten kyllä siirrot ovat tätä päivää ja suosittelemme ensisijaisesti sitä”, siemennyksistä vastaava Maarit Hämäläinen kuvaa.

Toisaalta hän tietää, että monen pienkasvattajan on vaikea saada eläinlääkäriä siementämään ja sitoutumaan kiimakontrolleihin.

Kuljetuksien vaikeutuminen on oriasemien yhteinen päänsärky.

”Meillä sekä Porvoon että Lahden matkahuollot ovat palvelleet tosi hyvin. He varmistavat yhteyksiä parhaansa mukaan”, Jenni Hämäläinen kiittää.

Se ei kuitenkaan auta, kun yhteyksiä on yhä vähemmän. Lisäksi kuluneena kesänä Porvoon Matkahuolto oli osan aikaa remontissa.

”Tämä alkaa jo hetkittäin tuntua elinkeinon harjoittamisen vaikeuttamiselta”, sanoo Maarit Hämäläinen.

Hän ehdottaa oriasemia ja hevosalaa pohtimaan yhteistä täydentävää palveluverkostoa, joka tasaisi puuttuvimpia reittejä kiireisimmän siitoskauden ajan.

”Siihen aikaan luulisi olevan ajokortillisia nuoria saatavissa keikkatöihin. Jos hommaa vaikka organisoitaisiin niin, että raviradat toimisivat vaihtopaikkoina”, hän pohtii.

Faktat: Sundsvikin oriasema

Yrittäjä Maarit Hämäläinen pitää oriasemaa Loviisa Isnäsissä.

Toiminta alkoi vuonna 2002 ja kattaa sekä sperman siirrot että vastaanoton.

Kuluneella kaudella asemalla hyppäsi kolme suomenhevosten juoksijasuunnan ja yksi ratsusuunnan ori, kolme lämminverioritta ja yksi connemara.

Lisäksi asema tarjoaa varsottamispalvelua, oriiden hyppäämään opetusta, tamman ternimaidon vasta-aineiden testauksia sekä myy myös rajoitetusti ternimaitoa.

Eläinlääkäri suorittaa palveluna varsan vasta-aineiden testauksia.

Lue myös: Ennakkotiedot jalotustilastoista: Astutukset hiipuneet ennätyksellisen mataliksi lähes kaikilla roduilla

Lue myös MT Ravinetistä kiistasta, joka koskee kantakirjaan tarjotun suomenhevosoriin purentaa:

Papukaijasuu vai ei? Hippos eväsi jalostusoikeuden

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ennakkotiedot: Hevoskasvatus hiipunut kaikkien aikojen pohjille

Kentuckylaiset hevoskasvattajat kehuvat suomalaisia: "Meidän porukkamme teki paremman homman kuin ammattilaiset"

Hevoskasvattaja tarvitsee rahoittajia jakamaan tammojen omistuksen – "silloin epätoivon hetkellä on toistenkin olkapäät"