KHO tuomitsi hevosyrityksen eduksi: Hevostilan oston investointituki käsiteltävä uudelleen ely-keskuksessa – ei yrityskauppa - Hevoset - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Hevoset

KHO tuomitsi hevosyrityksen eduksi: Hevostilan oston investointituki käsiteltävä uudelleen ely-keskuksessa – ei yrityskauppa

Keski-Suomen ely-keskus ei myöntänyt vuonna 2017 investointitukea kokonaisen hevostilan ostoon.
Markku Vuorikari
Valmis maneesi oli yksi täyshoitotallitoiminnan laajentamisen keskeisistä tekijöistä, kun hevosyritys haki investointitukea. Kuvan maneesi ei liity tapaukseen.

Keskisuomalainen yritys haki Keski-Suomen ely-keskukselta vuonna 2017 investointitukea. Yritys olisi laajentanut täysihoitotallitoimintaa ostamalla toisesta kunnasta hevostilan, jolla sijaitsivat valmiina maneesi, talli, kenttä, sosiaalitilat sekä vanha tallirakennus. Tilakauppa oli arvoltaan 170 000 euroa.

Ely-keskuksen mukaan maaseuturahaston avustusta ei vo käyttää omistajanvaihdoksen rahoittamiseen. Sen sijaan esimerkiksi yritystoiminnan kehittämiseen avustusta voitaisiin myöntää hankkeen vaikuttavuuden ja ely-keskuksen harkinnan mukaan.

Päätöksessä myös katsottiin, että suunnitellun yritystoiminnan uutuusarvo oli vähäinen.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus vahvisti ely-keskuksen tulkinnan, kun yrittäjä valitti investointituen eväämisestä. Hallinto-oikeuden mukaan tilan ostaneen ja sen myyneen yrityksen toiminta oli niin samankaltaista, ettei ostoa voitu katsoa ostajan aiemmin toiminnan laajentamiseksi.

Se myös katsoi, että hankkeella haetaan tukea alusta asti perustettavalle hevosalan yritykselle – ei siis laajennusinvestoinnille. Hallinto-oikeus siis rinnasti oston yrityskauppaan.

Laajennushaluinen hevosyritys ei hyväksynyt tuomiota vaan valitti asiasta edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO). Myyjäyritys oli harjoittanut tilalla ensisijaisesti ratsastuskoulutoimintaa. Ostajan tarkoituksena taas on pitää paikassa täyshoitotallia.

Samassa kunnassa ei ole toista täyshoitotallia, jossa olisi asiakkaiden ja heidän hevostensa käyttöön maneesi.

"Toiminta on täysin erilaista. Aikaisemmin asiakas on maksanut opetuksesta yrittäjän hevosilla. Nykyisin asiakas maksaa tilavuokrasta ja hoidosta asiakkaan omalle hevoselle", perusteli yritys valituksessaan.

Se myös huomauttaa, että näin ollen myyneen yrityksen asiakaskanta on eri kuin uuden.

KHO myönsi valitusluvan ja päätyi ratkaisussaan palauttamaan investointituen Keski-Suomen ely-keskukselle uuteen käsittelyyn.

Koska yritysten toiminta oli tosiasiallisesti erilaista, kysymys ei ollut toimivan yrityksen siirtymisestä uuden yrittäjän haltuun, KHO katsoi.

KHO linjaa, että tukea ei ollut haettu toimenpiteeseen, jonka tarkoituksena olisi ollut yrityksen omistajanvaihdoksen rahoittaminen, vaan sitä haettiin uutta yritystä palvelevaan investointiin.

Tuettavan toiminnan alueellisella uutuusarvolla ei myöskään KHO:n mukaan ollut merkitystä.

Lue lisää

KHO linjasi: Ähtärin kaupungin eläinpuistolle antamat takaukset ovat olleet laittomia

Maatalouden investointituen vaatimuksiin tulossa joustoa, jos rakentaminen viivästyy koronan takia

Miksi investointitukea ei saa käytettyihin koneisiin?

MMM:n virkamies: Sianlihantuotannon rakenne kilpailukykyinen – "Toivoisi, että teollisuus saataisiin sellaiseen kuntoon, että sillä on kykyä maksaa tuottajille"