Maailman voitokkain raviohjastaja ajaa Rovaniemellä lauantaina – "En ole koskaan halunnut tehdä mitään muuta" - Hevoset - Maaseudun Tulevaisuus
Hevoset

Maailman voitokkain raviohjastaja ajaa Rovaniemellä lauantaina – "En ole koskaan halunnut tehdä mitään muuta"

Tim Tetrick on 38-vuotiaana ohjastanut lähes 11 500 voittoa ja on jo Pohjois-Amerikan – ja sitä kautta maailman – kaikkien aikojen rahatilaston kolmas.
Jarkko Sirkiä
Tim Tetrick taitaa - myös suomenhevoset. Pikku-Ryti syttyi lauantaina Rovaniemellä jenkkikuskilla ja -kärryillä elämänsä lentoon.

Suomessa vierailee tällä viikolla yksi legendaarisimmista raviohjastajista kautta aikojen. ”The Bionic Man” Tim Tetrick on jo lyönyt ennätyksen toisensa jälkeen Amerikan kärryurheilussa. Hän voi lyödä ”kaiken uusiksi”, jos jatkaa nykytahtiaan.

Hän on ohjastanut jo lähes 11 500 voittoa Pohjois-Amerikan kaviourilla. Palkintorahaa hänen ohjastamilleen hevosille on kertynyt uran aikana 217 miljoonaa dollaria.

Euroopan aktiivinen ykkösnimi Jorma Kontio, 66, lähestyy 11 000 voiton rajaa juuri nyt.

Vasta 38-vuotiaana hän on rahatilaston kaikkien aikojen kolmas ja voittotilaston kahdeksas.

”Olen ollut onnekas – taidosta en tiedä”, Tetrick toteaa. ”Olenkin sanonut, että valitsen onnekkuuden ennen taidokkuutta seitsemän päivää seitsemästä.”

Tim Tetrick syntyi 38 vuotta sitten hevosperheeseen maatilalle Geffissä Etelä-Illinoisissa. Kylä on tyypillistä Yhdysvaltojen Keskilänttä laajoine viljelyksineen. Se sijaitsee reilun neljän tunnin ajomatkan päässä Chicagosta jokseenkin suoraan etelään.

Isä Tom Tetrick on ohjastanut yli 1 000 voittoa kaviourilta. Pikkuveli Trace on ylittänyt 5 000:n voiton rajan, ja isoveli Tom valmentaa 20 hevosta Illinoisissa.

Menestysohjastajan The Bionic Man -lempinimi viittaa lonkkien tekoniveliin. Synnynnäisen vian vuoksi hänen molemmat lonkkansa leikattiin kesken menestyksekkäimmän uran vuosina 2008 ja 2013.

”En ole koskaan halunnut tehdä mitään muuta”, edelleen kiltin maalaispojan oloinen mies virnistää.

”Niin pienestä kuin muistan, halusin päästä kärryille, ja kilvanajo oli alusta saakka ajatuksena."

"Tietenkin oma perhe on muuttanut asiaa, enkä enää kierrä aivan yhtä paljon kuin ennätysvuosina. Vuonna 2009 ajoin 362 päivänä kilpaa. Saatoin ajaa kolmella eri radalla samana päivänä", hän jatkaa.

Tetrick kokee olleensa onnekas terveydestään. "Koetan syödä terveellisesti, mutta kuntosalit olen toistaiseksi jättänyt muille. Nyt ymmärrän, etten tule ajamaan maailman tappiin asti. Meillä on kotona omia hevosia, ja varmasti keksin tekemistä sitten, kun en enää ole huipulla.”

Vajaan viikon mittainen matka Suomeen ja Lappiinkin kielinee Tetrickin muutoksesta. Hän ajaa lauantaina Rovaniemellä kilpaa uudessa ohjastajakilpailussa Arctic Horse Racessa, mutta muu matka sujuu turistina Ashley-vaimon kanssa.

”Tartuimme tilaisuuteen hanakasti. Isot kisat Pohjois-Amerikassa ovat ohi tällä kaudella. Toki voisin ajaa joka päivä kilpaa jossain, mutta tämä tuntui hauskalta. Lapsemme tosin tulivat kateellisiksi, kun näemme joulupukin. Heillä ei ollut koulun takia mahdollisuutta lähteä mukaan. ”

Kuluva vuosi on ollut Tetrickin uralla poikkeuksellinen. Hän on muun muassa päässyt ohjastamaan maailman parasta peitsaria uusiseelantilaista Shartin N:ää, joka meni tammojen absoluuttisen ME:n 06,4 elokuussa. Vielä paremmaksi asian tekee se, että hän omistaa osan tammasta.

”Se on varmaankin viiden parhaan peitsarin joukossa kautta aikojen – ehkä jopa paras. Tamma siirtyi 2018 `downunderista´ USA:aan. Se siirtyi myös amerikkalaisomistukseen, ja sain tilaisuuden ostaa pienen osuuden. Tarina on ollut kaiken kaikkiaan uskomaton. Toivottavasti se valitaan vuoden hevoseksi", hän juttelee.

"Minulle on aivan sama, onko hevonen peitsari vai ravuri, kunhan se menee kovaa. Kotonamme oli enimmäkseen peitsareita, mutta ehkä kaikkein hienoin tunne on ajaa oikein taitavaa ravuria täyttä vauhtia Lexingtonin The Red Mile radalla."

Katso MT Ravinetistä videohaastattelu: Tim Tetrick Helsingissä – "otan loman kannalta"

Ennätykset uusiksi

  • Tim Tetrick aloitti kilvanajon heti 16 vuotta täytettyään markkinaraveissa maatalousnäyttelyiden yhteydessä. Niistä tuli myös ensimmäinen voitto peitsaritamma Travel’N Legacyllä.
  • Totoraveissa sai Illinoisissa ajaa vasta 18-vuotiaana. Ensimmäisen totolähdönTetrick voitti viisi päivää sen täytettään.
  • Nuorukainen muutti vuonna 2006 itärannikolle, jossa sijaitsevat suurimmat raviradat kuten The Meadowlands New Jerseyssä ja Yonkers New Yorkissa.
  • Menestys tuli välittömästi: seuraavana vuonna hän ohjasti kaikkien aikojen ennätyksen, 1 189 voittoa vuodessa.
  • Edellinen ennätys, 1 077, meni rikki jo marraskuussa – ennätys, joka voi jäädä voimaan ikuisesti.
  • Hän oli myös ensimmäinen kuski pitkään aikaan, joka hallitsi sekä raha- että voittotilastoa.
  • Tetrickin rahakkain vuosi oli 2013, jolloin hän ohjasti 19,3 miljoonaa dollaria (17,4 miljoonaa euroa). Ennätys syntyi siitä huolimatta, että hän vietti osan vuotta toipilaana toisesta lonkkaleikkauksestaan.
  • Tänä vuonna Tetrickin ohjastamana on kasassa 15,5 miljoonaa taalaa.

Lue lisää

"Make raviurheilu Great Again”

Tim Tetrickiltä oma kellomallisto – tuotto hyväntekeväisyyteen

Raviurheilulla on monta sosiaalista ulottuvuutta

Tammakriterium ja Suurmestaruus Teivon helmet lauantaina