Hevoset

Vuoden hevosen "Sämpylän" menetys kosketti monia: "Raha ei ratkaise kaikkea"

Graceful Swampin traaginen kohtalo kesken parhaan nousu-uran on herättänyt myös raviurheilua seuraamattomia suomalaisia.
Suomen Hippos / Ilkka Lukka
Valmentaja Erkki-Pekka Mäkinen tiivisti raviurheilun merkitystä Lauri Hyvösen haastattelussa. Sämpylän ohjastaja Ari Moilanen ja takana osaomistaja, EP:n sisko Krista-Carola Mäkinen osallistuivat vuoden hevosen palkitsemiseen.

"Raha ei sittenkään ratkaise kaikkea raviurheilussa", summasi valmentaja Erkki-Pekka "EP" Mäkinen Ravigaalassa.

Tamperelaisen Mäkisen kuolinperän omistama Graceful Swamp eli "Sämpylä" oli tuhkimotarina, sillä se maksoi Ypäjän huutokaupassa 2 250 euroa vuoden vanhana.

Tämä oli Mäkisen arvion mukaan osa Sämpylän suosiota sen upeiden kilpailusuoritusten rinnalla.

Lokakuun lopulla sisäelinrepeämään menehtynyt ori vei Ravigaalassa lauantaina äänivyöryllä vuoden ravihevosen tittelin. Se keräsi 3 720 eli 50,6 prosenttia annetuista 7 341 äänestä.

Ori oli myös vuoden paras 4-vuotias lämminverinen ja nostatti molemmilla palkinnoillaan koko salin väen osoittamaan seisten suosiotaan taustajoukoille.

EP Mäkinen kertoi Sämpylän menetyksen koskettaneen ihmisiä tavalla, josta hän on hämmästynyt itsekin.

Loppuvuodesta apteekissa häntä lähestyi tuntematon naishenkilö, joka kertoi, ettei perhe ollut aiemmin seurannut raviurheilua mitenkään. Sämpylän traaginen kohtalo oli kuitenkin herättänyt heidän kiinnostuksensa. Hän oli kiittänyt Mäkistä tästä asiasta ja esittänyt samalla pahoittelunsa hienon hevosen menetyksestä.

Vuoden suomenhevonen oli Pauli Raivion ravikuninkaaksi valmentama Tähen Toivomus.

Raivio summasi tuntonsa raviurheilusta vähän samaan tapaan kuin EP Mäkinen. "En vaihtaisi Kunkkarien voittoa mihinkään rahasummaan."

Vuoden raviteoksi valittiin niin ikään yleisön äänestämänä Rovaniemen Arctic Horse Race -tapahtuma.

Teivossa oman ravitallin pidon lopettanut Seppo Sarkola palkittiin Suomen Hippoksen kunniamaininnalla elämäntyöstä.

Tähtien talli sai muutaman vuoden tauon jälkeen täydennystä kahdesta upeasta tammasta: taipalsaarelaisten Ilkka ja Milla Pyysalon Saaga S ja mäntyharjulaisen Anne Luttisen valmentama Ranch Kelly jättivät kaviourat viime vuonna.

Vuoden valmentajaksi valittiin Markku Nieminen ja vuoden valmentajakomeetaksi Christa Packalén. Vuoden ohjastaja oli Santtu Raitala, hevosenhoitaja Annaleena Peippo ja montéohjastaja Liisa Nummi.

Ravivuoden kovaa tasoa osoitti, että Ravigaalassa oli kaikkiaan peräti 26 palkintoluokkaa ja niiden päälle muut kunnianosoitukset, joita jaettiin ennätysmäärä.

Löydät Ravigaalan parhaat aiemmasta jutusta

Vuoden parhaan suomenhevostamman Juliette Laxin taustajoukkojen tunnelmat gaalasta videolla

Mascate Match eli Massi on kaikkien aikojen rahakkain 3-vuotias suomalaistamma

MT Hevoset
Lue lisää

”Kesä painetaan täysillä töitä. Talvella Floridassa on aikaa vetää hieman henkeä" – Heidi Torsti lähti heti koulusta päästyään Amerikkaan töihin

Perttusen tallin yllätysten kuninkuusravit: "Menestystä odotettiin, mutta eri hevoselta"

Hyvinvoiva ja terve hevonen jaksaa pitkän uran – "Hevosen pitää saada olla myös hevonen"

Katso video: Kuninkuuden uusinut Evartti sai rinnalleen kuningattareksi vain 6-vuotiaan Suven Sametin – lue lisää Ravinetistä

MT Hevoset