Hevoset

Psylliumkuuri poistaa hyvin hiekkaa hevosen suolesta – "Ennaltaehkäisy on silti kaikkein tärkeintä"

Hiekkaähkyt vaanivat tänä talvena alueilla, joissa hevosten tarhat ovat paljaita ja maa sulana.
Antti Savolainen
Lämminveriravureita tulee hiekansyönnin vuoksi harvemmin hoitoon kuin suomenhevosia, poneja tai puoliverisiä. Monipuolinen ruokintakaan ei auta, vaan ainoa todellinen keino on ehkäistä hevosta syömästä hiekkaa.

"Ennaltaehkäisy on tärkeintä hevosten hiekkaähkyissä", painotti Yliopistollisen hevossairaalan johtaja Kati Niinistö tiistaina Hevostieteen päivillä Viikissä Helsingissä.

Käytännössä se siis tarkoittaa sitä, että hevosten mahdollisuudet syödä hiekkaa tarhasta tulisi minimoida. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, koska kaikkien hevosten ei koskaan nähdä syövän maata ja silti niiden suolistosta saattaa löytyä hiekkaa.

Tähän viittasi myös Hyvinkään hevossairaalan johtaja Sanna Harjupatana. Suoleen kertynyt hiekka on selvästi tyypillisempi vaiva suomenhevosilla, islanninhevosilla ja poneilla. Lämminveriravureilla sitä esiintyy lähinnä siitostammoilla.

Hiekansyönti altistaa hevosia ähkylle. Vatsa-alueen voimakas kiputila taas voi olla jopa kohtalokas hevoselle, ellei hoitoon päästä nopeasti.

Pahimmissa tapauksissa joudutaan leikkauksiin. Tänä talvena potilaita on nähty klinikoilla paljon, myös kilpailevien suomenhevosravurien joukossa.

Hoidossa tehokkain on letkulla annettu psylliumin ja magnesiumsulfaatin yhdistelmä. Se tehoaa tutkimusten mukaan jo neljässä vuorokaudessa, ja hiekkaa saadaan hevosen suolistosta pois.

Yliopistollisessa hevossairaalassa on tehty useiden vuosien ja isomman eläinlääkärin voimin seurantaa hevosten hiekansyönnistä ja sen hoidosta. Tutkimus jatkuu edelleen.

"Pyslliumhoito on parempi kuin pelkästään se, että estetään hiekan syönti. Mutta kaikilla seurantatutkimuksen hevosilla hiekkaa ei saatu elimistöstä pois edes hoidolla", Niinistö sanoi.

"On vaikea osoittaa, miksi näin on."

Hiekansyönnin ehkäisyyn ja hoidoksi tarjotaan keskustelupalstoilla ja jopa joidenkin yritysten markkinoinnissa monenlaisia keinoja. Esimerkiksi chiansiemeniä mainostetaan tässä tarkoituksessa.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Markku Saastamoinen kuitenkin huomauttaa, ettei niiden tehosta löydy mistään tutkimuksia.

Kati Niinistö ei suosita myöskään psylliumia ennaltaehkäisyyn kotikäytössä. Vaikka ei ole suoraa osoitusta, että sen vaikutus heikkenisi säännöllisessä käytössä, se kuitenkin haittaa esimerkiksi sokerien imeytymistä hevosen rehuista sen elimistöön.

"Lisäksi pitää varmistaa riittävä vedensaanti. Psylliumin kanssa pitää siis tietää, mitä tekee. Jopa vatsalaukun repeämä on vaarana. Siemenlima on siksi omassa käytössä turvallisempi."

Chiansiemenet ja kotimainen vaihtoehto pellavansiemen toimivat tässä mielessä yhtä hyvin, sillä ne ainakin edistävät turvallisesti suolen toimintaa. Parafiiniöljyn toimivuudesta ei Niinistön mukaan ole tutkimuksissa löydetty näyttöä.

Kati Niinistö totesi, että tarhan pohjissa paljas maa on hankalin. Yleensä hiekansyönnistä johtuvia ähkyjä esiintyy eniten loppusyksyllä ja toisaalta ennen laitumelle pääsyä lumien sulettua.

Vaikka puhutaan hiekansyönnistä, harvalla hevosella on tarhan pohjana ihan puhdasta hiekkaa. Yleensä siis hevonen syö ylipäätään maata.

Tutkimuksissa eri puolilta maailmaa ei ole Kati Niinistön mukaan löytynyt selitystä esimerkiksi sille, että hiekkaa syöneillä olisi suolanpuute tai että hevonen etsisi jotain tiettyä kivennäistä kuten rautaa, kuparia tai sinkkiä.

Silti kivennäispuutokset ovat yksi osa lisätutkimuksen tarvetta, hän sanoo.

Kun eteläisessä ja läntisessä Suomessa, jossa sijaitsee lukumääräisesti yli puolet Suomen hevostalleista, on ollut lauha ja vähäluminen, ellei lumeton talvi, on viestejä hiekkaähkyistä raportoitu useilla klinikoilla normaalia enemmän.

”Pakkasta odotellessa eletään”, Kati Niinistö summasi.

Hevosurheilu uutisoi viime viikolla, että Yliopistollisessa hevossairaalassa on tänä talvena todettu jo noin 150 hiekkaähkyä. Normaalina vuonna tapauksia hoidetaan alle sata.

Lue myös: Hiekansyönti altistaa ähkylle – "Hevonen on mestari peittämään oireitaan"

Lue lisää

Hevosten hyvinvointi etusijalla: Tallilla Uudenmaan rajan tuntumassa selvitty poikkeusjärjestelyistä – "yhteisessä veneessä ollaan"

Metabolinen oireyhtymä on hevosella ihmisen aikaansaama – ehkäisyssä auttaa vain ruokinnan ja liikunnan tasapaino

Hevosen painon arvioinnissa ihmissilmä valehtelee, mitta ei

Ylipaino altistaa hevosta sairauksille – "Jos ei voida tai haluta liikuttaa enempää, ruokamäärää pitää tiputtaa"