Hevoset

“Hevosesta tulee hyvä olo!”

Hevosala 2030 -seminaarissa Tammelassa arvioitiin torstaina hevosalan tulevaisuudennäkymiä.
Markku Vuorikari
Hyvinvoivat ja terveet eläimet antavat parhaimman vasteen niiden kanssa toimiville. Eläinten vastuullinen kohtelu vaikuttaa myös koko hevosalan imagoon

Hevonen, luonto ja talliyhteisö kiinnostavat ja auttavat ratsastuksen harrastajia jaksamaan muussa elämässä. Henkinen hyvinvointi on siten keskeinen pohdittaessa hevosharrastuksen tulevaisuudennäkymiä, totesi Suomen Ratsastajainliiton (SRL) pääsihteeri Fred Sundwall viitaten tuoreisiin tutkimustuloksiin.

"Ratsastuksessa on pinnalla oheisliikunta, ja personal trainer -palveluille on kysyntää. Mutta tällä hetkellä tiedän vain yhden tallin, joka tarjoaa tämmöistä pakettia."

Henkinen hyvinvointi on SRL:n teettämän tutkimuksen perusteella harrastajien tavoitteissa siksi heti kakkossijalla itse hevosten kanssa touhuamisen eli hevostaitojen jälkeen.

"Hevosesta tulee hyvä olo!", Sundwall tiivisti.

Luonnovarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Markku Saastamoinen hahmotti kestävyyden ja vastuullisuuden merkitystä hevosalalle ja sen yrityksille.

"Vastuullisuus on osa yrityksen liiketoimintaosaamista. Vastuu on taloudellista, ekologista ja sosiaalista."

Saastamoinen painotti, että myös ekologista vastuullisuutta todella tarvitaan, sillä ilmastonmuutos ja ympäristön hyvinvointi vaikuttavat kaikkeen ja kaikkiin. Ilmastonmuutoksen haitat kasvavat tällä tietoa ainakin 2060-luvulle asti.

Hän antoi myös tunnustusta jo tehdyistä asioista. Esimerkiksi lannan käsittelyssä ja hyödyntämisessä hevosalan toimijat ovat olleet aktiivisia. Työtä on edelleen muun muassa uusiutuvassa ja hajautetussa energiantuotannossa sekä kierrätys- ja vastuullisuusasenteen luomisessa.

Vastuu ulottuu luonnollisesti myös itse eläimiin.

"Hyvinvoivat ja terveet eläimet antavat meille parhaimman vasteen. Olipa se ratsastuskoulun tai harrastajan hevonen tai ravihevonen. Hevosten vastuullinen kohtelu vaikuttaa myös koko alan imagoon."

Minna Jaskari, yliopiston opettaja Vaasan yliopistossa, antoi seminaariin osallistuvalle hevosväelle vinkkejä asiakashankintaan ja asiakkaan kohtaamiseen.

"Tuotteet ja palvelut ovat asiakkaalle keino saavuttaa jotain elämässä. Tämä tuotteiden ja palvelujen tarjoajien pitäisi muistaa."

Jaskari antoi yrittäjille kolme muistisääntöä asiakkaiden hankkimiseen ja kohtaamiseen: Asiakas ei ole aina samaa mieltä kuin minä. Asiakas ei aina osaa kertoa tarpeitaan. Asiakasta voi ymmärtää paremmin ymmärtämällä hänen elämäänsä kokonaisuutena.

Uusi hevostalous-hankkeen aloitusseminaari on käynnissä Tammella Hämeen ammattikorkeakoulun tiloissa. Sitä voi seurata verkosta ja aineisto tallennetaan myöhemmin Uusi hevostalous -hankkeen sivulle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Efsa: Eurooppalaiset pitävät turvallisuutta yhtenä tärkeimpänä kriteerinä ruokaostoksilla – eniten huolta aiheuttavat antibiootit ja torjunta-aineet

Mediat: Koulutyttö kuoli hevosen potkuun Ylöjärvellä

Surullinen tapaus Jyväskylän raveissa: Hevonen kaatui radalle maalisuoran alussa ja kuoli