Hevoset

Jaakko Santala siirtyi maitoautosta ravivalmentajaksi

Santala hakee hyvää hevosta kimppaomistuksesta.
Antti Savolainen
2-vuotias Vappu-Ukko (Frans – Vappuliina 23,6a) on Jaakko Santalan tallin tulevaisuuden toivoja.

Jaakko Santala aloitti vuodenvaihteessa täysipäiväisenä ravivalmentajana. Aiemmin hän ajoi päätyönään maitoautoa seitsemän vuotta ja valmensi hevosia siinä ohessa.

"Maitoautossa työvuoro alkoi kello 15 ja loppui yöllä kolmelta. Aamulla kun kello herätti seitsemältä ruokkimaan hevosia, aivotoiminta oli aikalailla pakkasella. Siinä mielessä valmentajaksi ryhtyminen ei tehnyt heikkoa."

Hevosalan kokemusta 34-vuotias Santala on ehtinyt kerryttää pikkupojasta lähtien, joten realiteetit ovat tiedossa. Hevosenhoitajana ja apuvalmentajana hän ehti työskennellä muun muassa Ranskassa ja Italiassa lajin elävän legendan Jean-Pierre Duboisin leivissä ja Suomessa Pirjo Karhusella.

Vuonna 2010 valmistuneessa tallissa on kuusi karsinaa. Viime kesänä se sai jatkokseen betoniseinäisen pihaton, josta hevosilla on vapaa pääsy tarhoihin.

"2010 tultiin tähän. Talon lisäksi tämä oli pelkkää pajukkoa ja miehen vahvuista kuusikkoa. Sen jälkeen on vähän raivattu ja rakennettu."

Santalan treenisysteemi perustuu kesäaikaan pitkälti uittamiseen, vetojen ajamiseen 700 metriä pitkällä suoralla ja Hankasalmen harjoitusraveissa käymiseen. Talvella voi ajaa reippaammin myös kyläteillä.

"Meillä on varta vasten rakennettu uittoallas. Siinä hevoset joutuvat oikeasti uimaan, eivätkä vaan kellu veneen perässä. Uitan hevosia kahdeksan minuuttia yhdellä treenikerralla. Ensimmäiset kerrat tietysti lähinnä totutellaan uimiseen. Ne joutuvat tekemään niin paljon töitä, että se vastaa noin 8–10 kilometrin reipasta kärrylenkkiä."

Uiminen on Santalan kokemuksen mukaan myös hyvää kuntoutusta vaivaisille hevosille. Ajamisessa periaate on, että kun ajetaan, niin ajetaan kunnolla.

"Ja ulkona ne ovat niin paljon kuin mahdollista. Siitä pidetään kiinni."

Santala on saanut kylällä hyvän vastaanoton. Erityisen kiitoksen hän lausuu naapurilleen Henri Suuroselle.

Raviurheilun luonteeseen kuuluu, että parhaat hevoset kertyvät niille valmentajille, joilla on jo näyttöjä ennestään. Santalan tallissa on seitsemän valmennettavaa, joista kokonaan vieraan omistuksessa vain kaksi.

Santala hakee hyvää hevosta tekemällä hevoskimppoja eli rakentamalla yhteisomistuksia nuorten tulevaisuuden toivojen ympärille. Tmi Jaakko Santala on myös erittäin aktiivinen Facebookissa.

"Tarvittaisiin se yksi mainoshevonen. Se on välillä todella pienestä kiinni. Esimerkiksi vuosi sitten Leemark's August meni Vermossa 2 100 metrin ryhmän hirmu aikaan 1.12,3, mutta jäi niukasti toiseksi, niin lehdissä ei ollut halaistua sanaa. Voittajaa hehkutettiin, ja ihan siis ansaitusti."

Muista myös sunnuntaisin kello 11 ilmestyvä uusi TalkKari-jakso, jossa Kari Lähdekorpi ja Jukka Heiskala kiertävät ympäri Suomea tallivierailuilla ja raveissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MT Ravit tutustuu uintivalmennukseen Karoliina Sinkkilän luona: "Kesällä me lähes asutaan järvessä hevosten kanssa"

MT Ravit Antti Ojanperällä: "Kyllä Kunkku tulee vielä takaisin"

Keskisuomalainen: Hevostallin läheisyydessä syttyi tulipalo