Hevoset

Loimi päälle vai ei? Tutkijat opettivat hevoset kertomaan, mitä ne haluavat

Tutkijat ovat ratkaisseet monen hevosenomistajan ikuisuusongelman.
Jaana Kankaanpää
Lämminveriset oppivat kertomaan mielipiteensä loimesta nopeammin kuin kylmäveriset.

Kirpeä syyspäivä. Hevonen ulkoilee koko päivän tarhassaan, tuleekohan sen vilu? Hevosenomistajille loimitus on toisinaan haaste.

Tutkijat ovat nyt todistaneet, että hevoset osaavat kertoa tarpeistaan itse – symbolien avulla.

Tutkijat opettivat 23 erirotuista hevosta tarkastelemaan alustaa, jossa oli erilaisia symboleita. Hevoset saivat valita kolmen symbolin välillä: "Loimi päälle", "näin on hyvä", "loimi pois".

Hevosia koulutettiin 10–15 minuuttia päivässä hyödyntäen naksutinta ja operanttia ehdollistamista. Ne oppivat symboleiden merkityksen keskimäärin kymmenessä päivässä. Lämminveriset oppivat symbolien merkityksen nopeammin kuin kylmäveriset.

Hevosia testattiin äärimmäisissä sääolosuhteissa, jotta nähtäisiin osasivatko ne todella kertoa mitä halusivat. Applied Animal Behaviour Science -tiedejulkaisussa olleen artikkelin mukaan hevoset eivät koskeneet symboleita sattumanvaraisesti.

Jos sää oli märkä, kylmä ja tuulinen, ne koskivat "loimi päälle"-symbolia. Jos taas aurinko paistoi täydeltä terältä, hevoset osoittivat "loimi pois" -symbolia. Ne, joilla ei ollut loimea, koskivat symbolia "näin on hyvä".

Tutkijoiden mukaan tutkimuksen tulos osoittaa, että hevoset ymmärtävät valintojensa seurauksia. Ehkäpä seuraavaksi hevosilta voidaankin tiedustella, istuuko uusi satula mukavasti ja millainen tyyppi uusi kengittäjä oli.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MT Ravit vierailee Teivon tallilla, jossa tavataan myös tallipojaksi siirtynyt entinen isäntä Seppo Sarkola

Mistä hevosen stressin huomaa? Silmät kertovat yllättävän paljon, huomasivat ratsastuskouluhevosia tarkkailleet tutkijat

Simo-sonni tuli metsästä hevosten kaveriksi – karkulainen jäi kesäksi taloon