Hevoset

Mika Lintilä joutuu haastetuksi – vaihtuuko Hippoksen puheenjohtaja?

Suomen Hippoksen pitkäaikaisin yhtäjaksoinen puheenjohtaja saa ensi viikolla vaalissa peräti kaksi haastajaa. Hevosalan keskusjärjestön hallituspaikka kiinnostaa muutenkin enemmän kuin aikoihin.
Kari Salonen
Mika Lintilä joutui puheenjohtajana aloitettuaan MT:n haastossa tositoimiin. Hän ajoi kasvatillaan Spotless Pridellä Henry Ala-Korven tallilla Halsualla. Ruuna on sittemmin lopetettu, mutta emän myöhemmistä varsoista on tullut lisää juoksijoita.

Raviurheilussa on eletty viime vuodet kovia aikoja. Hevostalouden paineet ovat tuoneet viime vuosina alalle runsaasti henkilövaihdoksia niin Hippoksen johtoon kuin raviratojen hallintoonkin.

Kansanedustaja Mika Lintilä (kesk.) on silti luotsannut järjestöä läpi tuulten ja tuiskun neljä kautta eli kahdeksan vuotta. Samaan on aiemmin yltänyt vain entinen kansliapäällikkö ja maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä (sit.), jonka puheenjohtajuus kuitenkin osui kahteen eri jaksoon ennen ja jälkeen ministeriyden.

Hippoksen puheenjohtajavaalissa Keski-Pohjanmaa kohtaa Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson.

Toholammella asuva Lintilä saa vastaansa valtuuskunnan varapuheenjohtajan Pekka Kairtamon Orimattilasta. Kairtamo on Jokimaan raviradan pitkäaikainen puheenjohtaja, ja hän on vaikuttanut myös Fintoton hallituksessa. Työkseen hän on lahtelaisen huonekaluvalmistaja Isku Oy:n kiinteistökehitysjohtaja.

Toinen haastaja on tähän mennessä hevospiireissä ehkä vähiten tunnettu. Eversti Antti Lehtisalo toimii Jääkäriprikaatin komentajana Sodankylässä. Kouvolan Kuusankoskella asuva Lehtisalo on kotikaupunkinsa raviradan varapuheenjohtaja ja Kairtamon tavoin valtuuskunnan jäsen.

Kaikilla kolmella puheenjohtajaehdokkaalla on kokemusta niin kilpailevien ravurien omistuksesta kuin hevoskasvatuksestakin. Kairtamon ja hänen vaimonsa Virenojan hevostilan kaartiin kuuluu myös ratsuja.

Ravialan ja hevoskasvatuksen keskusjärjestön puheenjohtaja valitaan joka toinen vuosi. Hallituksessa on vuosittain vapaana kolme paikkaa.

Viime vuonna Hippoksen hallituksesta vaihtui käytännössä puolet, kun peräti kaikki kolme erovuoroisten paikkaa miehittyivät uusilla nimillä.

Nyt voi tapahtua sama. Ehdolla kolmeen paikkaan on kahdeksan henkilöä, miesvaltaisessa joukossa on nyt myös kaksi naista.

Suomen Hippoksen 44-jäseninen valtuuskunta kokoontuu ensi viikon torstaina Vantaalla.

Hippoksella on ollut 43 vuoden historian aikana jo yhdeksän puheenjohtajaa. 1970–80-luvuilla johtopaikka vaihtui kahden tai kolmen vuoden välein. Sen jälkeen puheenjohtajana on tyypillisesti nähty keskustalainen mieskansanedustaja. Kuvion rikkoi vain Hemilä.

Valtuuskunnassa ovat edustettuina 16 hevosjalostusliittoa, 20 maakuntien ravirataa ja päärata Vermo ainoana kahdella edustajalla. Lisäksi kesäradoilla on yhteisinä kaksi edustajaa ja neljällä muulla hevosalan järjestöllä (Ratsujalostusliitto, Suomen hevosenomistajien keskusliitto, Suomen ravinaisten liitto ja Suomen ravivalmentajat) on kullakin yksi paikka.

MT Hevoset
Lue lisää

Lintilä jatkaa Hippoksen puheenjohtajana - historiallinen viides kausi ratkesi arvalla

Ravinetti: Hippoksen pj-vaali sai oudon käänteen - uusi vaali vastoin järjestön vakiintuneita sääntöjä?

Toinen kerta toden sanoi: Lehtisalo Hippoksen puheenjohtajaksi

Ministeriksi nouseva Lintilä luopuu Hippoksen puheenjohtajuudesta

MT Hevoset