Hevoset

Oulun ravien jälkeen lopetettiin ravuri - poliisilla käynnissä esitutkinta

Ravien ajotapahtumat eivät ole aiemmin johtaneet eläinsuojelulliseen rikosselvitykseen. Suomen Hippos odottaa poliisin selvityksen tuloksia.
Kuvakaappaus / www.hippos.fi
Suomen Hippoksen vuosittain hyväksymät ravikilpailusäännöt nojaavat eläinsuojelulakiin. Lähtöjä ja eläinten yleistä kohtelua raveissa valvovat tuomaristo ja kilpailueläinlääkäri.

Oulun poliisi tekee esiselvitystä siitä, onko Oulun raveissa 9. tammikuuta syyllistytty eläinsuojelurikkomukseen.

Vasta 6-vuotias ravuri Katajan Kunnari lopetettiin Hevosurheilu-lehden (HU 18.1.) mukaan, koska sen vasemman etujalan koukistajajänne oli mennyt lähdön tapahtumissa lähes poikki.

Hevosen omistaja haluaa HU:n mukaan selvyyden siihen, ovatko hevosen ohjastaja Iikka Nurmonen ja tuomaristo rikkoneet eläinsuojelulakia, kun ohjastaja ei keskeyttänyt hevosen juoksua. Omistajan mukaan tuomariston olisi jopa kuulunut keskeyttää koko lähtö.

"Meille on kirjattu tapahtumasta tutkintapyyntö. Tässä vaiheessa menossa on esiselvitys - varsinaista rikosilmoitusta ei ole kirjattu", täsmentää aiempia tietoja rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisilaitokselta MT:lle.

Kiiskinen johtaa tutkintaa, jota hän pitää hyvin poikkeuksellisena. Ainakaan hänen tiedossaan aiempaa tutkintaa eläinsuojeluongelmasta ravilähdössä ei ole, mistä syystä asia vaatii erityistä perehtymistä myös poliisilta.

Esiselvitys tarkoittaa, että poliisi tutkii, onko syytä epäillä rikosta tapahtuneen. Vasta tämän jälkeen voidaan aloittaa varsinainen rikostutkinta, joka voi aikanaan johtaa todisteiden löytyessä syytteeseen eläinsuojelurikoksesta.

Kiiskinen arvioi, että esitutkinta saadaan päätökseen kahden viikon sisällä.

Suomen Hippoksessa asiaa seurataan tarkasti. Hevosurheilu-lehden haastattelema pitkäaikainen kilpailutoimenjohtaja Matti Lakkisto ei Kiiskisen tavoin tiedä vastaavaa tapahtuneen.

Oikeustapauksia raveista on toki ollut, mutta ne ovat liittyneet esimerkiksi raviradan kuntoon. Sen sijaan ohjastajan ja tuomariston toimintaan ajotilanteissa ei ole kohdistunut rikosoikeudellisia selvityksiä.

Johtava eläinlääkäri Katja Hautala kertoo MT:lle, että Suomen Hippoksen sääntövaliokunta käsittelee asiaa todennäköisesti helmikuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla. Valiokunta arvioi, onko tapauksen hoidossa noudatettu ravikilpailusääntöjä ja voi tarvittaessa määrätä rangaistuksia.

Oulun ravien tuomaristo langetti tapahtumista sakkoja vain Jukka-Pekka Kauhaselle, jonka ohjastama hevonen häiritsi Katajan Kunnaria.

"Olen katsonut lähdön videon enkä sen perusteella pysty varmuudella sanomaan, missä kohtaa kilpailua hevosen vakava loukkaantuminen on tapahtunut", Hautala kommentoi.

Hän oli heti tapahtumien jälkeen yhteydessä Oulun alueen valvontaeläinlääkäriin ja läänineläinlääkäriin, joiden mukaan tapausta tutkii Oulun poliisi.

"Me odotamme Hippoksessa viranomaisen päätöstä siitä, onko tapauksen yhteydessä rikottu eläinsuojelulakia. Jos eläinsuojelulain rikkomus todetaan ja viranomaistuomio siitä annetaan, se johtaa ilman muuta jatkotoimenpiteisiin ja rangaistuseuraamuksiin myös lajin sisällä", Hautala toteaa.

Hevosurheilu uutisoi Katajan Kunnarin lopettamisesta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

IL: Suomalainen ravivalmentaja ja -ohjastaja hirvikolarissa Ruotsissa

MT Ravit: Mitkä ovat ohjastajien mietteet juuri ennen lähtöä? Suuri Suomalainen Derby-ravien tunnelmia talli-alueella

Kuopion Sorsasalon raviradan varikkoalueella hyörii ravien aikana useita vihreäpukuisia henkilöitä: "Katsotaan, että kaikki sujuu ja hoidetaan mahdollisia ongelmatilanteita"