Primus Talli kerää tarhojen valumavedetkin talteen - suuri osa talleista ei - Hevoset - Maaseudun Tulevaisuus
Hevoset

Primus Talli kerää tarhojen valumavedetkin talteen - suuri osa talleista ei

Tallissa sisällä siirryttiin olkipatjaan, joka on hevosille luonteva alusta ja joka voidaan poistaa käsityötä säästäen traktorilla.
Kari Salonen
Hevostallien lannankäsittelyssä on suuria eroja eikä ympäristölupa koske kuin hevosia pitäviä maatiloja ja suuria ammattitalleja. Kuva ei ole Primus Tallilta.

Espoolaisen ratsastuskoulun 46 hevosta ja ponia jaloittelee ulkotarhoissa aurinkoisena pakkaspäivänä. Primus Tallin hiekkatarhojen alla kulkee suljettu salaojaverkosto, joka kerää tarhoista valuvat vedet talteen tiiviiseen altaaseen. Altaasta vesi haihtuu vähitellen ilmaan.

Viiden vuoden ajan tarkistuskaivon veden typpi- ja fosforiarvot mitattiin. Raja-arvot eivät koskaan ylittyneet.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) noin kuukausi sitten julkaisemasta tutkimuksesta selvisi, että keväällä 2014 vain reilu prosentti talleista käsittelee hevosten tarhoista valuvia vesiä (MT 17.2.). Etenkin pienillä harrastetalleilla on vaikeuksia lannan käsittelyssä ja neuvontaa kaivataan.

Sen jälkeen nitraattiasetus tiukensi myös hevostallien ravinnepäästöjä lantaloiden sekä aumojen suhteen. Myös tarhojen valumavedet saattavat lisätä ympäristön typpi- ja fosforipäästöjä.

Ympäristölupa vaatiikin isoilta talleilta tarkkoja toimia lannan ja valumavesien käsittelyyn sekä rakentamiseen.

Tärkeä osa hulevesien käsittelyä on säännöllinen lannan kerääminen tarhoista pois. Useimmilla talleilla tämä tarkoittaa raakaa käsityötä.

”Meillä lanta kerätään tarhoista lähes päivittäin käsin traktorin kauhaan. Traktorilla lanta kuljetetaan lantalaan”, kertoo Primus Tallin toimitusjohtaja Kikka Suomio.

Tallirakennuksen kanssa samaan aikaan yritys uusi myös lannankäsittelyn. Hevoset seisovat karsinoissaan olkipatjoilla, jotka poistetaan traktorilla. Ratkaisu säästää työvoimaa ja on yrittäjän mukaan hevosille luonteva alusta.

Koko artikkeli löytyy viime keskiviikkona ilmestyneeltä hevosteemasivulta.

Seuraava TalkKari ilmestyy jälleen sunnuntaina mutta poikkeukselliseen aikaan. Vermon T76-raveista tehty ohjelma julkaistaan tuntia aiempaa myöhemmin eli kello 11.

Viime sunnuntaina TalkKarissa vierailtiin Antti Ala-Rantalan tallilla Kauhavalla.

Lue lisää:

Hevosenlannan polttamiseen tuli säädösten puolelta helpostusta

Helmet-hankkeessa etsitään tallien yhteistyönä tarkoituksenmukaisimpia käyttötapoja lannan ravinteiden kierrättämiseksi

Lue lisää

Pellon käsittely maanparannuskuidulla puolittaa fosforivaluman

Voiko ympäristön ja viljelijän edun yhdistää, vai sotivatko ne toisiaan vastaan?

Ilmastonmuutos hillitsee kevättulvia mutta kasvattaa muita tulvia – ongelmia etenkin kaupungeissa

Lukijalta: Biokaasutus voisi vähentää lannankäsittelyn päästöä jopa 90 prosenttia.