Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Hevoset

Ratun kasvatit rikkovat rajoja – EE-tamma Ratu Royale on kotitallin pomo

Hevosuutisia seuraavien kannattaa huomata, että TalkKari ilmestyy aiemmasta poiketen kahtena tulevana sunnuntaina peräkkäin.
Sanne Katainen
EE-tamma Ratu Royale treenasi Vesa Santasen kanssa viime viikolla kotimaisemissa.

Lietolaisessa Santasen perheessä yhdistyvät hevosharrastamisen molemmat suosituimmat muodot. Isä Vesa treenaa ravureita. Neljästä lapsesta yksi, Jenni, kilpailee kansallisella tasolla kenttäratsastuksessa.

Rakennusyrittäjänä Vesa tekee pitkää päivää, mutta hevosten aikataulut määräävät ansiotyönkin raamit aamuin illoin.

”Hevonen tykkää rutiineista. Ja minä teen joka päivä kaiken ihan samalla tavalla”, hän perustelee puoliksi vitsaillen huoltaessaan tallin tähteä, Ratu Royalea.

Tallissa asuu seitsemän omaa kasvattia: kolme lämminveriravuria, kaksi suomenhevosratsua, yksi suomenhevonen, jolla tehdään molempia ja yksi suomenhevosravuri.

Ratu Royale tietää hyvässä mielessä asemansa tallin ykkösenä. Kotiallissa rennosti käyttäytyvästä tammasta on vaikea päätellä, että tässä on viime vuonna Euroopan nopein 3-vuotias.

Royale juoksi ikäluokkansa tammojen Euroopan ennätyksen voittamalla Olli Koivusen ohjastuksessa 3-vuotislähdön Elitloppet-viikonloppuna Tukholman ravipyhätössä Solvallassa. Aika riitti viime vuonna peittoamaan myös maanosan orit ja ruunat.

Näistä ansioista tamma sai myös viime viikonloppuna Lahdessa kunniamaininnan palkittaessa ravivuoden 2016 parhaita.

Kuten huippu-urheiluun usein, vuoteen mahtui myös epäonnistumisia. Osa menee huonon tuurin nimiin, mutta osan harrastajatreenari sanoo ottavansa omien oppirahojen piikkiin.

”On tämä kauheaa, kun yhdestä hevosesta voi olla tuollainen stressi”, Santanen ähkäisee.

Hän painottaa haluavansa Royalelle parhaan mahdollisen kilpauran. Jos omat taidot loppuvat, sitten etsitään ulkomainen valmentaja, joka ottaa tamman luotsatakseen. Sillä kansainväliselle tasolle tamma omistajansa mukaan kuuluu, "ovat muut mitä mieltä tahansa".

Siksi Santanen on myös valmis myymään tamman, jos riittävä tarjous tulee. ”Kyllä se kirpaisee, jos ostaja löytyy. Mutta sitä ei auta pelätä ennalta.”

Myös Jenni Santasen tekemisessä näkyy työteliäisyys ja rohkeus rikkoa rajoja.

Hän kilpailee suomenhevosella kansallisella tasolla kenttäratsastuksessa, jota kutsutaan vaativuutensa vuoksi ratsastuksen kuninkuuslajiksi. Suomenhevosratsukoita on aluekisat mukaan lukienkin nelisenkymmentä, joten joukko ei ole vielä suuri.

Vasta 7-vuotias Ratun Rölli ja sen 9-vuotias velipuoli Ratun Ritari ovat ratsuina myös este- ja koulukisoissa. Jenni ratsastaa molemmat hevoset kuusi kertaa viikossa.

Vaikka lajit ovat eri, isän ja tyttären toimista löytyy yhtäläisyyksiä. Ruokinnassa uskotaan perusmalliin: heinää, kauraa ja kivennäistä. Toinen on harjoittelussa: harjoituksen jälkeen hevosta palautellaan liikuttamalla yhtä kauan kuin lämmitys ja varsinainen treeni ovat vieneet.

Jenni Santanen on neljän vuoden ajan pitänyt omaa Green Eventer-blogia ratsastuksesta, josta löytyy muun muassa tietoa kenttäratsastuksesta lajina.

Ratun talli oli aiemmin hevosten täyshoitotalli, mutta Vesa Santanen luopui toiminnasta kannattamattomana. Lue mitkä tekijät painavat täyshoitotallien kannattavuutta.

Vuoden ensimmäisessä TalkKarissa esiintyi äänenlaadussa teknisiä ongelmia. Niinpä ohjelmasta tehdään hyvitykseksi ylimääräinen jakso. TalkKari nähdään siksi MT:n verkkosivulla poikkeuksellisesti kolmena sunnuntaiaamuna peräkkäin.

Tulevana sunnuntaina kello 10 nähdään ohjelma Jarno ja Minna Kauhasen tallilta Hollolasta.

MT Hevoset
Lue lisää

Investoinnit välttämättömiä hevosen hyvinvoinnille, silti voivat viedä kannattavuuden pakkaselle

Ministeriö varoittaa raviväkeä: Vaikka valtiontukea on tiedossa vielä kaksi vuotta, "hanskat eivät nyt saa pudota"

Iloisia ja yllättäviä uutisia: helmikuussa hengestään taistellut Evartti on ilmoitettu starttiin

Ravipäivien ja valtiontuen suhde hiertää radoilla – Suomen Hippoksen valtuuskunta koolle keskiviikkona

MT Hevoset