Hevoset

Saaga S piti kuningattaren valtikan ja vain 6-vuotias Vitter vei kuninkuuden

Turun Kuninkuusraveissa nähtiin huikean tiukat kisat: Saaga S voitti vain turpakarvan mitalla. Nuori Vitter teki "mahdottoman" eli vei orien voiton vanhemmista enemmän eli turvan verran.
Satu Pitkänen
Ravikuningas Vitter ohjastaja Mika Forssin ja valmentaja-omistaja Jalmari Svartin kanssa sekä ravikuningatar Saaga S valmentaja-omistaja Ilkka Pyysalon kanssa tervehtivät Turun yleisöä palkintoseremonioiden lopuksi pitkällä kunniakierroksella.

Vain kaksi oritta on aiemmin pystynyt samaan kuin tamperelaisen Svart Stablen Vitter. Edellinen 6-vuotiaana voittanut oli legendaarinen Vieteri 1970-luvulla.

Jalmari Svart kertoi pohtineensa aivan viime hetkiin asti, ilmoittaako nuorta oria kovaan kisaan.

"Tämä hevonen merkitsee minulle ja koko perheelle ja tiimille enemmän kuin mikään muu. Jos yksikin asia olisi ollut sellainen, että olisi jouduttu miettimään osallistumista, en olisi ilmoittanut."

Vitterissä ei ole huonoja puolia. Se on todella hyvä työkaveri, kehui vaativan ohjastajan maineessa oleva Mika Forss, joka osallistuu hevosen valmentamiseen ajamalla viikottain sen hiitit.

Svart kiittikin, että kisan voitto ratkesi Vitterin tasaiseen vahvuuteen kaikilla matkoilla ja Forssin analyyttisen tarkkoihin ajosuorituksiin.

Kuninkuuskisaan toi väriä Välähdys, jolla kotkalainen Ville Korjus ajoi ennakkoluulottomasti voiton päätösmatkalla. Mailin matkan laukka vei ehkä siltä jopa kuninkaan tittelin.

"Tämä on balsamia mailin haavoille", hän tuumi.

Välähdys ei ollut koskaan aiemmin kilpaillut avoimen sarjan oriita vastaan, joten 7-vuotias ori oli urhoollisilla saavutuksillaan kisan todellinen väriläiskä.

Tammojen selvä ennakkosuosikki Saaga S voitti Turun Kuninkuusraveissa vain yhden matkan, jonka suoma keula riitti äärimmäisen niukkaan 0,2 sekunnin eroon kokonaiskilvassa. Sille tarjosi upean kisan kisan ensikertalainen Akaasia.

"Akaasialle kiitos ja yleisölle kiitos", vastasi Saagan hoitaja Milla Pyysalo.

Omistaja ja valmentaja Ilkka Pyysalo arvioi, että Etelä-Karjalan "silmäterä" ei ollut sunnuntaina aivan parhaimmillaan.

"Mutta onneksi sen juoksupää on kultaa."

Tamma ei siis luovuttanut vaan piti pintansa molemmat sunnuntain matkat vieneelle Akaasialle.

"Hopia ei oo häpiä", vakuutti tiukkojen kisojen jälkeen Akaasian hoitaja Iisakki Oja-Nisula.

Hänen isänsä Ari Oja-Nisula Kurikasta valmentaa ja omistaa 10-vuotiaan tamman, joka on tällä kaudella noussut aivan suomenhevostammojen kovimpaan kaartiin.

Akaasian hienoinen häviö oli sen ohjastajalle Markku "Faari" Hietaselle jo toinen lajissaan. Hän jäi perheen omalla Sukkula-tammalla kakkoseksi 0,8 sekunnin erolla

Turun Kuninkuusraveja seurasi sunnuntaina 26 665 katsojaa. lauantaina kävijöitä oli 21 912 ja perjantaina noin 6 500. Kolmen päivän yhteismäärä, noin 55 000, täytti järjestäjien ennakkotavoitteen. Perjantaina lounasraveihin ja huutokauppaan ei myyty lippuja, joten lukema on siksi arvio.

Turun Hippoksen toimitusjohtaja Ilmari Halinen vakuutti tyytyväisyyttään myös etenkin sunnuntain pelivaihtoon

Suurtapahtuman järjestämiskulut ovat kuitenkin myös korkeat, joten lasketaan rauhassa, että saadaan selville kokonaissaldo, hän muistutti.

Uutista on täydennetty 1.8. kello 11:34 lauantain ja perjantain kävijämäärillä. Jutun kuva on vaihdettu.

Lue myös:

MT:n ravistudiot keräsivät kuulijoita Kuninkuusraveissa

Hietasen perhe osallistui Kuninkuusraveihin kolmen polven voimin

Lue lisää