Hevoset

Suun vauriot hevosilla yleisiä – näin pidät hevosen suun terveempänä

Hevosen suut ovat erikokoisia, mikä huomioidaan usein puutteellisesti, kun valitaan kuolaimen paksuutta. Huonoin yhdistelmä on hevoselle epäsopiva kuolain yhdistettynä kireään turpahihnaan.
Antti Savolainen
Hammashuollon yhteydessä voi tarkistuttaa myös kuolaimen sopivuuden. Hevosen suun koossa on paljon yksilöllistä vaihtelua.

Se laitetaan suuhun, mutta sitä ei voi syödä. Ja jos se on väärän kokoinen tai väärissä käsissä, se voi aiheuttaa murheita sekä hevoselle että omistajalle.

Kuolainten aiheuttamat vauriot ovat hevosilla yleisiä, kertoo Savon eläinsairaalassa työskentelevä eläinlääkäri Mirjami Miettinen.

Tavallisimpia ovat suupielen haavaumat ja poskihampaiden kulumat.

"Kouluratsuilla, joilla käytetään kankisuitsitusta, törmää toisinaan vaurioihin alaleuan pinnassa."

Ongelmat heijastuvat usein myös hevosen käytökseen: ravihevonen voi viilettää yhtenä päivänä radalla vauhdikkaasti. Seuraavana päivänä radalla ryntäileekin vino känkkäränkkähumma suu auki.

Vaikka kuolaimia on käytetty vuosituhansia, niiden vaikutusta hevosen hyvinvointiin on tutkittu melko vähän. Miettinen teki lisensiaatin työnsä kuolaimiin liittyneestä tutkimuksesta, johon vastasi 655 hevosenomistajaa.

Työhön kuului 30 hevosen kliininen tutkimus.

59 prosentilla hevosista esiintyi kuolainten aiheuttamaa hampaiden kulumaa.

Harmia seuraa myös silloin, jos hevosen suussa on liian suuri kuolain. Hevosen suun koossa on paljon yksilöllistä vaihtelua, joten kuolaimen sopiva paksuus tulee arvioida hevoskohtaisesti.

"Se on tärkein löydös omassa tutkimuksessani. Kielelle pitäisi jäädä tilaa ainakin 1,5 senttiä."

Kuolaimelle ei ole suussa luonnostaan paikkaa, vaan se vie tilaa kieleltä. Suurta kieltään hevonen käyttää ruuan erotteluun.

Paksu kuolain mielletään yleensä pehmeäksi. Jos kuolain on liian paksu, kieli on ainut mikä antaa myöten. Silloin kuolain voi haitata kielen verenkiertoa, Miettinen varoittaa.

"Sellaista näkee paljon. Meidät on niin hyvin opetettu paksun kuolaimen pehmeyteen."

Huonoin yhdistelmä on liian paksu kuolain yhdistettynä kireään turpahihnaan.

"Suu turtuu, eikä hevonen pysty kunnolla tuntemaan ratsastajansa apuja."

Kireä turpahihna myös estää leuan liikkeitä ja painaa suun limakalvoja poskihampaita vasten, mikä voi aiheuttaa suuhun haavaumia.

Suun terveydessä edistysaskeleita voi saada aikaiseksi arkisilla muutoksilla.

Suitset sovitetaan hevoselle perinteisesti suupieltä katsomalla: kun suupieleen muodostuu kaksi huulipoimua, poskihihna on sopivan kireällä.

Miettinen on laskenut, miten paljon näin suitsitettujen hevosten suupieli venyy. Toisilla kaksi poimua muodostui silloin, kun suupieli venyi kaksi senttiä. Toisilla suupieli oli venynyt kahden poimun kohdalla jo seitsemän senttiä.

"Siksi sovitus kahden huulipoimun perusteella ei ole paras tapa."

Parempi tapa on laittaa poskihihnat tavallista löysemmälle ja antaa hevosen itse poimia kuolain suussaan sille luontevaan kohtaan. Hevosen osoittamaan kohtaan kiristetty poskihihna ei venytä suupieliä tarpeettomasti.

Hevoselle olisi hyväksi antaa myös kuolaimesta vapaita päiviä, Miettinen ehdottaa.

Opiskeluaikanaan Miettinen avusti Vermon kilpailueläinlääkäreitä. Yksi Miettisen tärkeimmistä tehtävistä oli tarkistaa hevosen suu.

"Jäi mietityttämään, mistä suun ongelmat johtuvat."

Nykyisessä työssään hän saa pureutua aiheeseen syvällisesti.

"Paranemisprosessien näkeminen on tässä työssä hirveän kannustavaa", Miettinen mainitsee.

"Ihmiset ovat nykyisin todella valveutuneita ja kiinnostuneita suun terveydestä."

Hevosen suun terveydestä huolehtimiseen on Mirjami Miettisellä seuraavia vinkkejä (katso kuvat):

Huolehdi säännöllisestä (aikuiselle hevoselle sopiva väli on 6 kk–1 vuosi) hammashuollosta. Pyydä eläinlääkäriä tarkastamaan samassa yhteydessä myös kuolainten sopivuus.

Tarkista, että kielelle on riittävästi tilaa mittaamalla ylä- ja alaleuan välinen etäisyys. Kuolainten alle pitäisi mahtua vähintään yksi sormi.

Vaihtuvat kuolaimet säästävät suuta: paine ei kohdistu aina samaan kohtaan, jolloin suu pysyy terveempänä. Anna hevoselle myös kokonaan kuolaimista vapaita päiviä esimerkiksi kuolaimettomien suitsien avulla.

Tarkista poskihihnan kireys. Löysää ensin poskihihna pitkäksi ja anna hevosen poimia kuolain suussaan sille sopivaan kohtaan. Säädä kireys niin, että kuolain pysyy samassa kohdassa.

Lue lisää hevosuutisia keskiviikkona ilmestyvästä hevosteemasta.

MT Hevoset
Lue lisää

Yllättikö hevosen hellestressi? – valele hevosta viileällä vedellä, älä kuivaa vettä pois, vie viileään

Kyselytutkimus hevosten eutanasiasta: Harva omistaja arvioi hevosensa henkistä hyvinvointia osana lopettamispäätöstä

Ajatteletko, että tilojen kasvaessa eläinten olot huonontuvat? Aktiivipihatosta saadut tiedot näyttävät päinvastaista

Englantilainen kyselytutkimus paljasti: Joka kolmas hevonen on saanut vammoja riimusta

MT Hevoset