Hevoset

"Suomenhevonen on suomalaisen yhteiskunnan peili"

Hevosmies Oiva Laineessa on ne elementit, millä Suomea on rakennettu, sanoo harrastajatutkija Päivi Laine, joka on mukana suomenhevosen periytymistä ja kulttuuriperintöä tutkivassa hankkeessa.
Sanne Katainen
Suomenhevosen historiaa penkoessa tulee jatkuvasti esiin aukkoja ja ristiriitojakin, jotka kiinnostavat. ”Mieheni kysyy välillä, mitä sinä tuolla kaikella tiedolla teet. Usein tiedon käyttökohde selviääkin vasta myöhemmin, kun palaset loksahtavat kohdalleen”, Päivi Laine kuvaa. Ympäristöä arvioi Laineen osakasvattamana ja -omistama 2-vuotias ratsusukuinen tamma, Ypäjä Onerva.

”Harrastus muuttui velvoitteeksi. Tai oikeastaan onhan tämä tiedonkeruu suomenhevosesta minulle ihan elämäntapakin”, naurahtaa ypäjäläinen Päivi Laine.

Hän toimii asiantuntijana Helsingin yliopiston johtamassa yhteishankkeessa, jossa selvitetään suomenhevosen biologista kulttuuriperintöä.

MT PLUS
Lue vapaasti kaikki MTPLUS-artikkelit!
Jos olet jo tilaaja, kirjaudu sisään.
Sulje banneri
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaajana luet tämän ja kaikki muut koko Suomea kiinnostavat jutut. Tilaa nyt!
Tilaa MT Digi 9,90 €/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa MT Digi
Lue lisää

Kuudetta viikkoa varsakuvia: Askellaji vapaa, kunhan tyyli hallussa

Talkkarissa odotettu visiitti Vihtiin: Ari ja Minna Moilanen ovat viettäneet hiljaiseloa koronan vuoksi – tekemistä on silti riittänyt

Viidestoista kasvatuskevät on Vuoden B-ponikasvattajalle elämää täynnä – koronakaan ei jarruta motivaatiota

Ruotsin 75-ravit näkyvät kanavalla 26