Hevoset

Video: Kaksiviikkoisessa varsassa näkyy jo taipumusta poniraveihin

Ponivalmentaja Viivi Mattinen valittiin Hippoksen valtuuskunnan ensimmäiseksi nuorisoedustajaksi.
Petteri Kivimäki
Vaikka Viivi Mattinen ei enää kilpaile poniraveissa vaan enemmän hevosilla esimerkiksi montéssa, tulee lähtöjä seurattua ahkerasti tuttujen vuoksi. Kaksiviikkoinen Pate-varsa ei ole saanut vielä virallista nimeä. Mattinen näkee siinä jo hyvä raviponin ominaisuuksia. Emä Mimmi VI oli Mattisen siskosten menestynyt poniravuri.

Yhdeksäntoistavuotias Viivi Mattinen Saarijärveltä on ensimmäinen nuorisoedustaja Suomen Hippos ry:n valtuuskunnassa. Ennen Mattisen pestin alkua valtuuskuntaan ovat kuuluneet vain edustajat hevosjalostusliitoista ja raviradioilta sekä muutamista yksittäisistä liitoista.

"Laskin keski-ikää aika rutkasti", toukokuussa ensimmäisessä valtuuskunnan kokouksessaan ollut Mattinen nauraa.

Mattisen kausi kestää kaksi vuotta aivan kuten valtuuskunnankin. Siinä ajassa hän uskoo pääsevänsä hyvin sisälle valtuuskunnan asioista ja oppivansa raviurheilusta uusia puolia.

"Kauden jälkeen pidetään uusi äänestys. On hyvä että seuraavakin pääsee näkemään valtuuskuntaa, ettei sama tyyppi ole mukana kymmentä vuotta."

Seuraavan kerran valtuuskunta kokoontuu syksyllä. Vaikka ensimmäisessä tapaamisessa toukokuussa ei lyöty mitään lukkoon, Mattinen uskoo nuorten äänen kuuluvan nyt paremmin ravipiireissä.

"Toiveena on saada poniraviurheilussa yhtäläiset mahdollisuudet harrastaa eri radoilla."

Mattisella on ollut iloista kerrottavaa valtuuskuntaan. Poniraviurheilulla menee hänen mielestään hyvin, nyt kun muutaman vuoden takaista notkahdusta harrastajamäärässäkin on saatu korjattua.

"On tullut myös paljon isoja kilpailuja poneille ja harrastusmahdollisuudet ovat parantuneet huimasti. Kun itse aloitin, ajettiin ehkä viidet poniravit kesässä. Nyt voi olla joka viikonloppu lähtö jossain päin Suomea."

Poniraveja voisi Mattisen mielestä mainostaa enemmän myös ravipiirien ulkopuolella.

"Se on helppo tie raviurheilun maailmaan, kun ei tarvitse heti hypätä hevosympyröihin."

Poniraveista Mattinen innostui 10-vuotiaana, kun hänen kaksoissiskonsa Oona halusi syntymäpäivälahjaksi poniravikortin. Ratsastamaan tytöt olivat jo oppineet entisellä ravurilla.

"Oona oli nähnyt Karstulan kesäraveissa ponilähdön. Koska menimme aina samoihin paikkoihin, menin kylkiäisenä mukana Killerille ajamaan ravikorttia."

Mattinen hurahti raveihin, ja menestystäkin sateli. Vuonna 2013 hän voitti B-ponien montén eli raviratsastuksen suomenmestaruuden, vuonna 2015 puolestaan A-ponien suomenmestaruuden kärryssä.

Kuusitoista vuotta täytettyään Mattinen tiesi että oli aika siirtyä kisaamaan täysikokoisilla hevosilla.

"Olin ajanut vajaat kymmenen vuotta poneilla, joten oli hyvä antaa nuoremmille tilaa. Minusta poniravit ovat lasten harrastus, on mahtavan näköistä kun pienet lapset pärjäävät ja voittavat."

Nyt kaksi ja puoli kautta hevosilla kilpaillut Mattinen on ollut mukana suurimmaksi osaksi monté-lähdöissä.

Raviurheilun lisäksi nuoren haaveissa siintää opettajan ura. Työskenteleminen lasten kanssa kiehtoo, ja pitkät lomat antaisivat aikaa raviharrastukselle. Mattinen valmistui ylioppilaaksi keväällä 2016, mutta ovet opettajankoulutuslaitokseen eivät auenneet ensihaulla.

Välivuoden hän vietti Yhdysvalloissa huutokauppavarsoja hoitaen sekä Ruotsissa ravitallilla. Ruotsiin hän palaa taas syksyllä, opiskelupaikkaa tavoitellaan kolmannen kerran taas ensi keväänä.

Kesällä Mattinen on päässyt nauttimaan kotitallin ponien seurasta. Kaikki ovat jääneet eläkkeelle kisoista, mutta kaksi niistä on siitostammoina. Vuonna 2015 Mattisen kanssa mestaruuteen ravannut Mimmi VI sai pari viikkoa sitten varsankin.

Kaikista rakkain Mattiselle on kuitenkin hänen ensimmäinen oma poninsa Oliver II, jonka hän sai 11-vuotiaana.

"Kaikista muista poneista voisin luopua, mutta Oliverista en luovu ikinä!"

Lue lisää