Maaseudun Tulevaisuus

Huono aika kysyy yritysjohtajan taitoja

USA:n maissinviljelijät kärsivät tuottajahinnan alenemisesta. Yhdysvalloissa soijan ja maissin hinta on nyt alempana kuin neljään vuoteen.
Jaana Kankaanpää

Useimmat taloustutkijat eivät usko hintojen nousuun lähiaikoina.

USA:n maatalousministeriö arvioi 75 prosenttia tämän vuoden soija- ja maissiviljelmistä hyviksi tai erinomaisiksi. Se on runsaiden sateiden ja kohtuullisen lämmön ansiota.

”Sää on hyvinkin mahdollisesti ollut paras 30 vuoteen”, Sterling Smith Citygroupista sanoo.

Maissin satoennuste on 354 miljoonaa tonnia. Se on hivenen enemmän kuin viime vuonna.

Viljan hinnan yksi kaikkien aikojen huippukausista on tällä tietoa ohi. Vuodesta 2007 vuoteen 2013 maissin hinta nousi etanolin lisäämän kysynnän ja huonojen satojen takia.

Hinnan nousu johti viljelyn lisääntymiseen. Se ja hyvät satonäkymät ovat romauttaneet maissin hinnan.

”Maissin viljelyalalla ja hinnalla on viime vuosikymmenenä ollut selvä käänteinen yhteys”, Farm Futuresin analyytikko Bryce Knorr muistuttaa.

Viljelijät reagoivat markkinoihin verraten hitaasti, huomauttaa Darrell Smith Illinoisin yliopistosta. Syynä ovat korkeat kiinteät kustannukset.

Nyt viljelyä lisänneiden toivo lepää kysynnän lisääntymisessä ja heikoimpien viljelijöiden jättäytymisessä pois. Helpotusta voisivat tuoda kehitysmaiden talouskasvu, biopolttoaineen käyttövelvoitteet, sää ja moni muu kysyntään vaikuttava ”jos”.

MIKE WILSON

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hyvä maissisato voi tulla nurmisäilörehua edullisemmaksi tilalle

Antero Lähteenmäki pyörittää maatilaa tiheän asutuksen lähellä: "Moni ihmettelee, että miten tuollaisessa paikassa voi pitää lehmiä"

Katso video: Silppuri ahmii ja rouskuttaa nikottelematta nelimetrisen maissikasvuston