Ihmiset & kulttuuri

1 000 kuutiota Vapon turvetta räjähtää Tuntemattomassa sotilaassa

Ihmiset & kulttuuri 27.04.2017

Turve soveltuu räjäytyskohtausten tehostemateriaaliksi erinomaisesti – ja lämmittää myös miljoonan suomalaisen kotia.


Markku Vuorikari
Vapon " International Special Effects" -turve pölähtää dynamiitin kanssa Tuntemattoman filmauksissa.

Vapo Oy:stä tuli Tuntematon sotilas -elokuvan kumppani. Tasalaatuinen turve pölähtää tehosteena Tuntemattoman sotilaan elokuvakuvauksissa.

”Kun elokuvan tekijät soittivat kesällä 2016 ja pyysivät meiltä turvetta käytettäväksi tehosteena elokuvan räjäytyksissä ja maisemoinnissa, ei päätöstä tarvinnut kauaa miettiä. Olemme ilolla tukemassa tätä kansallisesti merkittävää projektia ja olemme tyytyväisiä siitä, että olemme osaltamme päässeet jättämään pienen jälkemme tähän suurtuotantoon. Uskon, että myös asiakkaamme ovat täysin samaa mieltä, sillä puulla ja turpeella on edelleen merkittävä rooli Suomen lämpimänä pitämisessä. Nykyäänkin noin miljoonan suomalaisen koti tai työpaikka lämpiää näillä paikallisilla polttoaineilla”, Vapon yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Ahti Martikainen sanoo.

Vapon ja Tuntemattoman sotilaan tarinat liittyvät saumattomasti yhteen, yhtiö perustelee. Kun Suomi taisteli itsenäisyydestään, Vapolla oli merkittävä rooli Suomen huoltovarmuuden ylläpidossa.

Toisen maailmansodan sytyttyä Suomen kauppatiet katkesivat ja maamme polttoainetilanne alkoi nopeasti kiristyä. Valtioneuvosto keskitti tuolloin valtion laitosten polttoaineiden hankinnan 26.1.1940 annetulla asetuksella laajentamalleen Rautatiehallituksen Puutavaratoimistolle, josta tuli sittemmin Valtion Polttoainetoimisto eli Vapo.

Yhtiö toimitti sodan aikana halkoja ja turvebrikettejä niin kaupunkien, kasarmien, veturien kuin laivojenkin polttoaineiksi.

Kaikkiaan turvetta käytettiin elokuvan tehosteena lähes 1 000 kuutiota. Turve soveltuu räjäytyskohtausten tehostemateriaaliksi erinomaisesti, sillä seulottuna se on pehmeää, näyttävän mustaa, mutta samalla kivetöntä. Sataprosenttisena luonnontuotteena se ei myöskään kaipaa kuvauspaikoilta mitään jälkisiivousta.

Elokuvaturvetta Vapo on valmis toimittamaan kuvaustarpeiksi muuallekin:

”Projektissa haastavinta oli kenties löytää sopiva nimi kirjanpitoon tälle tuotteelle. Nyt se on kirjattu International Special Effects -turpeeksi ja olemme valmiita toimittamaan sitä suuriakin eriä, jos kysyntää löytyy”, Martikainen sanoo.

“Vapon Tuntematon sotilas -elokuvan kuvauksiin toimittama turve oli sellaisenaan valmista ja turvallista käyttää. Kaikki tekemämme tehosteräjähdykset rakennettiin yhdistämällä turvetta, bentoniittisavea ja korkkia. Tämä cocktail ammuttiin sitten ilmaan dynamiitilla. Lopputuloksena oli realistisen näköinen efekti kranaatin tai tykinammuksen osumisesta maahan.

Erityisen hyvin turve soveltui ”air mortar” -laitteeseen, isoon paineilmalla toimivaan suppiloon, jolla pystyimme luomaan räjähdyksen illuusion hyvinkin lähelle näyttelijöitämme. Erikoistehosteet Tuntematon sotilas -elokuvaan teki brittiläinen Duncan Capp”, elokuvan tuottaja Mikko Tenhunen kertoo.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT