Ihmiset & kulttuuri

2 500 vuotta vanha löytö yllätti sukeltajat – Museovirasto: "Menemme kiljuen paikalle"

Lammenpohjan paalutuksesta otettu radiohiilinäyte osoittautui huomattavasti vanhemmaksi kuin kukaan uskoi.
Kai Kaartisen albumi
Meriarkeologi Harry Alopaeus ottaa radiohiilinäytteitä muinaiseksi kalaportiksi epäillystä paalutuksesta.

Sukellusharrastajat ovat tehneet itäsuomalaisessa lammessa harvinaisen kiinnostavan arkeologisen löydön.

Pienehkön lammen pohjasta löytyi kalaporttia muistuttava paalurakennelma, muinaisruuhi ja muutakin muinaisjäämistöksi oletettua materiaalia. Mahdollisen kalaportin paaluista otetuista radiohiilinäytteistä yksi analysoitiin Uppsalan yliopistossa 2 471 radiohiilivuoden ikäiseksi. Vaikka tarkkaa ikää ei pelkkien radiohiilivuosien perusteella voida sanoa, on kyseessä joka tapauksessa todella vanha näyte.

Lammessa sukeltanut Kai Kaartinen kertoo olevansa varma siitä, että lammesta löytyy vielä muutakin. Radiohiiliajoituksen tulos laittoi suunnitelmia uusiksi, sillä sukeltajat eivät etukäteen millään uskoneet olevansa tekemisissä niin vanhojen jäännösten kanssa. Rajallisten resurssiensa vuoksi kohteeseen aiemmin varauksella suhtautuneen Museovirastonkin kiinnostus syttyi aivan uuteen paloon tuloksen myötä.

"Ilmoitimme sukeltajille etukäteen, että jos ajoitustulokset menevät esihistorian puolelle, niin menemme kiljuen paikalle", sanoo sukeltava meriarkeologi, intendentti Minna Koivikko.

Ikänsä perusteella kohde luokiteltiin alustavasti mahdolliseksi muinaisjäännöskohteeksi. Museovirasto tekee paikalle tarkastuskäynnin syyskuussa ja siksi kohteen tarkkaa sijaintia ei vielä kerrota julkisuuteen.

Lammen pohjaa on tutkittu vielä kovin vähän, vain muutamien tuntien sukelluksilla kesinä 2012 ja 2015. Kai Kaartinen arvioi, että pohjasta on käyty läpi vasta alle kaksi prosenttia.

Elokuussa Kaartinen järjestää yhdessä sukellusseura H2O:n kanssa paikalla kartoitusleirin, joka helpottaa Museoviraston työskentelyä. Leirille osallistuu myös meriarkeologi Harry Alopaeus, joka otti radiohiilinäytteet paalutuksen jäännöksistä. Myös Alopaeus suhtautuu lammen jatkotutkimuksiin toiveikkaana.

"Jotakin sieltä löytyy, vaikka emme voi vielä tietää, mitä se on."

Lue lisää keskiviikon Maaseudun Tulevaisuudesta.

Lue lisää

Museot ovat avanneet oviaan tiukoin kävijärajoituksin – viime vuonna kävijämäärät putosivat kolmella miljoonalla, vaikka joitain kävijäennätyksiäkin tehtiin

Vanhoja metsiä rakennusperinnön ylläpitoon

Mahtava määrä maaseutunostalgiaa vapautui kaikkien käyttöön – katso otteita Museoviraston 200 000 kuvan arkistosta

Tiedätkö, kuinka Lounais-Hämeen historialliset helmet Jokioisten ja Kartanonkylän kartanot liittyvät yhteen?