Ihmiset & kulttuuri

58 hiehoa lähti karkuteille Laukaassa – villeimmät kyytöt edelleen kateissa

Hieholauma karkasi laitumelta lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä. Suurin osa eläimistä on saatu kiinni, mutta muutama kyyttö piileskelee edelleen metsässä.
Kari Salonen
Laukaan Äijälän kylässä karanneesta kyyttölaumasta vielä kuusi hiehoa piileskelee metsässä. Kuvan kyyttö ei liity tapaukseen.

Lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä Henri Kytömaan kotitilalle tuli vipinää, kun hän kuuli 58 hiehon karanneen laitumelta.

Eläimiä lähdettiin jäljittämään välittömästi ja Laukaan Äijälän kylässä käynnistettiin suuretsinnät.

Hieholaumasta saatiin näköhavainto Äijäläntiellä. Eläimet olivat hajaantuneet laajalle alueelle, kauimmillaan jopa kuuden kilometrin päähän tilalta. Aamuun mennessä suurin osa kyytöistä oli saatu kiinni.

Teillä tietämättömillä on edelleen noin kuusi eläintä. Ne ovat vähemmän käsiteltyjä kyyttöjä, joiden kiinni saaminen on osoittautunut haastavaksi.

"Osa kyytöistämme on tullut maatilamatkailutilalta. Niihin on käytetty aikaa että ovat kesyjä. Sitten on tämmöisiä lähes villejä kyyttöjä, jotka ovat eläneet koko ikänsä pihalla", Kytömaa kertoo.

Kyyttöjä jahdattiin läheisen hevostilan pellolla, mutta mukana olleiden kunto ei riittänyt niiden kotiuttamiseen. Jauhoämpäristä ei ole ollut houkuttelussa apua.

Kyyttöjä on etsitty myös kopterikameran ja etsijäkoirien avulla.

Kopterikameralla ei havaintoja saatu pusikkoisessa metsässä. "Kopterikameralla ei pääse riittävän matalalle. Kyytöt voivat maata hissukseen, eivätkä ilmoita itsestään", Kytömaa arvelee.

Kyytöt liikkuvat nyt 69-tien ja Äijäläntien välissä. Ne ovat toistaiseksi pysytelleet metsässä ja aristelevat Kytömaan mukaan autoja. "Ainakaan sapuska ei kesken lopu. Kunhan eivät hypi autotielle."

Tänään tilalla ryhdytään aidan korjuutalkoisiin ja aitoja vahvistetaan samalla. Kesken kevättöiden aikaan sattunut tapaus on pitänyt isännän kiireisenä.

"Onhan tässä ollut työmaa, viime yönä pääsi jo nukkumaan enemmän kuin pari tuntia."

Seuraavaksi tilalla katsotaan, saataisiinko käyttöön taas etsijäkoiria.

Lue lisää:

Kolumni: Kerrankos sitä lehmä karkaa ja elefantti hukkuu

Lue lisää

Uhanalaista lihaa lautasella

Pihvikarjaliitto selvitti: Suoramyytyä lihaa ostaneet eivät enää halua vaihtaa marketin lihatiskiin – oikein brändätty pihviliha myy

Lihakauppias uskoo pihvikarjanlihan brändäykseen, tuottajat epäileväisempiä

100 euron kilohinta sopii laatulihaa arvostaville – kolminumeroinen luku ei pihvikarjankasvattajan kukkaroa lihota